Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007

Τα ματωμένα χώματα- άλλο ένα διαφημιστικό τρικ!

Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, οι μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού θα παραλάβουν τα καθιερωμένα δωρεάν σχολικά εγχειρίδια και μαζί το διαβόητο βιβλίο της Ιστορίας με έξτρα δώρο το μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου "Τα Ματωμένα Χώματα". Η διαφορά από τα έντυπα ΜΜΕ που μοιράζουν cd, dvd, τάβλια και μπιχλιμπίδια είναι πως τα Ματωμένα Χώματα δε θα περικλείονται σε σελοφάν.

Η μαρκετίστικη λογική στη φετινή διανομή σχολικού εγχειρίδιου θα είναι μεν πρωτόγνωρη αλλά δε πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Ζούμε σε μια εποχή όπου ο πρωθυπουργός της χώρας χαριεντίζεται στο ρόλο του τηλεοπτικού παρουσιαστή στις τηλεδιασκέψεις, ο υπερ-νομάρχης μόνο σε ζογκλερικά κόλπα δεν έχει επιδοθεί ακόμα προκειμένου να μας διασκεδάσει σε ρόλο entertainer, η υπουργός πάνω στο φουσκωτό προβάλει ανέμελα το προφίλ της με φόντο τη θάλασσα ως άλλο μανεκέν, σε διαφημιστική καμπάνια για τον τουρισμό κλπ κλπ.

Ζούμε στην κοινωνία του θεάματος, της διαφημιστικής παντοδυναμίας και της καταναλωτικής ντόπας. Κι όχι πως κανείς αμφέβαλε. Αλλά το ότι ακόμα και το ακριβό -με όποια έννοια κι αν το δείτε- μυθιστόρημα της Δ. Σωτηρίου θα μεταχειριζόταν σαν ευτελές προϊόν του τύπου "στα 2 το 1 δώρο", αυτό ούτε η πιο διεστραμμένη καπιταλιστική φαντασία δε μπορούσε να το συλλάβει. Τα βιβλία κύριοι δεν ειναι απορρυπαντικά πιάτων με δώρο σετ μαχαιροπήρουνα. Τα βιβλία αξίζουν περισσότερο σεβασμό.

Και νά 'ταν μόνο αυτό; Επειδή έρχονται εκλογές, ακόμη και η σπουδαία μας Διδώ μπορεί να γίνει δόλωμα προκειμένου να αλιευθούν μερικές ψήφοι. Γιατί τι άλλο από ψηφοθηρική κίνηση είναι αυτή η πρωτοφανής έμπνευση του ΥΠΕΠΘ να διανείμει δωρεάν το έργο της Διδώς Σωτηρίου σε μια προσπάθεια να μετριάσει της αντιδράσεις της κοινής γνώμης; Το βιβλίο "Ματωμένα Χώματα", γραμμένο από μία αμετανόητη αριστερή διανοούμενη, επιστρατεύεται ξαφνικά από μία δεξιά κυβέρνηση για να μπαλώσει τα υπαρκτά ή ανύπαρκτα κενά στο βιβλίο της Ιστορίας, να κατευνάσει τις αντιδράσεις όσων δικαίως ή αδίκως θίχτηκαν από ενδεχόμενα λάθη ή παραλείψεις της συγγραφικής ομάδας και εν τέλει να παίξει το ρόλο του δολώματος για όσους δυσαρεστήθηκαν από το βιβλίο της έκτης δημοτικού.

Όμως ούτε στην μαρκετίστικη ούτε στη ψηφοθηρική λογική σταματά η χυδαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας. Ο στόχος του ΥΠΕΠΘ είναι να αντιπαραβάλλει την απονευρωμένη Ιστορική γραφή της Ρεπούση et al. με τη ρεαλιστική πλην μυθιστορηματική γραφή της Διδώς Σωτηρίου. Έτσι η τελευταία θα χρεωθεί αναγκαστικά το ρόλο του ωμού αφηγητή κατά αντιπαράθεση προς την politically correct γλώσσα που υιοθέτησε η συγγραφική ομάδας της κας Ρεπούση. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε από τη μία ένα σχολικό εγχειρίδιο που επαίρεται για την μαθητοκεντρική, σύγχρονη, δημοκρατική, διεθνιστική, αντικειμενική και νηφάλια προσέγγιση στα ιστορικά γεγονότα και από την άλλη ένα μυθιστόρημα που υποτίθεται ότι επιδίδεται σε γλαφυρές περιγραφές των φρικαλεοτήτων που διέπραξε κατα του ελληνικού έθνους ο "προαιώνιος εχθρός" στην περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Μαντέψτε ποιο βιβλίο θα φανεί κερδισμένο.

Κι ακόμα, είναι χυδαία αυτή η αντιπαράθεση γιατί το βιβλίο της ακριβής Διδώς που αύριο θα μοιράζεται τσάμπα, μαζί και με το σύνολο του έργου της, διαπνέεται από τα παναθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού, της ανεξαρτησίας κ.α. και όχι από το άσβεστο μίσος μεταξύ δυο λαών, όπως πάνε να το φορτώσουν.
Είναι τραγικό που ένα πολύτιμο βιβλίο μίας αριστερής συγγραφέως θα διανεμηθεί τσάμπα και βερεσέ από μια δεξιά κυβέρνηση για να κερδίσει η δεύτερη την εικόνα του cool ευρωπαϊκού προφίλ χρεώνοντας την πρώτη με έναν απεταξάμην πατριωτισμό. Και τελικά η δεξιά κυβέρνηση θα κερδίσει ψήφους σε βάρος της αριστερής διανόησης. Ιστορικά παράδοξα.

16 σχόλια:

  1. Aυτη η "πρωτοβουλία", δηλαδη με το βιβλιο Ιστορίας, δώρο αλλο ενα, για μενα υποβιβάζει την Διδώ Σωτηρίου.
    Βάζει και την κα.Ρεπούση το περιθώριο, κι όπως λες βάζει στην λογική των εφημερίδων και περιοδικών την μάθηση.
    Εγινε πολλή κουβέντα για το βιβλίο Ιστορίας την οποία και υποκινούσε πρ΄τη η εκκλησία λόγω μη εκτεταμένης -λέει- αναφοράς του στην προσφορά της εκκλησίας.
    * Η οποία ειναι και αμφισβητήσιμη αν το ψάξεις.
    Πριν χρόνια, ο Γιώργος Παπανδρέου ειχε μιλήσει για ενα ενιαίο Βαλκανικό Βιβλίο Ιστορίας, κοινό σε όλη την Βαλκανική.
    Φαντάζεστε να γίνει αυτο, αλλα κάθε χώρα να δίνει "δώρο" στους μαθητές και τα δικά της "Ματωμένα Χώματα" ;;;;;;
    Αφου το κάνει η κα.Μαριέτα, θα το κάνει κι ο κάθε άλλος υπ. Παιδείας.
    Ουσιαστικά με αυτη την κίνηση πάμε πίσω, αφου οι φωνές τόνωσης του εθνικισμού υπερίσχυσαν σε μια Ελλάδα που θέλει να λέγεται δημοκρατική, και Ευρωπαϊκη.
    Δεν θέλω να μισώ τους γείτονες, θέλω να βελτιωθούν ωστε να συνεργαστούμε.
    Δεν θέλω να καπηλεύεται την θυσία προπατόρων κανένας υπουργός/περιπτεράς και κανένας παπάς.
    ... πολλά γραφω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην ανησυχεις tzonako.Οταν αναλαβω εγω,ολα θα αλλαξουν;)πανε αυτα που ηξερε η κα υπουργος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι απίστευτο πόσο χαμηλά έχουν την μόρφωση. Και να σκεφτείς ότι αυτοί είναι οι "στιλοβάτες" της κοινωνίας μας.
    Δεν σέβονται τα βιβλία γιατί ποτέ τους δεν διάβασαν. Απλά για να βγάλουν την σχολή και να πιάσουν δουλειά. Και το δικό μου παιδί θα μάθει γράμματα απ' αυτούς! Έλεος πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ροζ, πολύ δυνατό ξεκίνημα στο somewhat blogthing!
    Η γραφή σου είναι καταπληκτική και συμφωνώ απόλυτα με τα όσα είπες!
    Αυτό το βιβλίο είναι και από τα δικά μου αγαπημένα, ένα από αυτά που σημάδεψαν την εφηβία μου και διαμόρφωσαν τον τρόπο της πολιτικής μου σκέψης.
    Δε θέλω να μου το ξεφτιλίσουν!
    Υποτίθεται, μάλλον ότι είναι κίνηση καλής θέλησης, για τις διαμαρτυρίες για το περιβόητο, ανακριβές, διπλωματικό και politically correct(?), βιβλίο της κας Ρεπούση.
    Αλλά τι σύγκριση ή αντιπαράθεση να γίνει ανάμεσα σε ένα τέτοιο βιβλίο και στην υπέροχη,συναισθηματικά και πολιτικά φορτισμένη, λογοτεχνική γραφή της Διδούς;Και γιατί;
    Πρέπει δλδ τα 12χρονα να διαβάσουν και τα 2 και να βγάλουν το "μέσο όρο";
    :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενεσούλα, ευχαριστώ!
    Οι τύποι έχουν ξεφύγει και κάνουν ό,τι νά'ναι. Τα έχουν όλα για πούλημα και κατανάλωση: πολιτισμό, ιστορία, τέχνη, λαό, μνήμη, όραμα, πολιτική, παιδεία. Όλα για την μεγάλη κονόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Rose τα σέβη μου για το κείμενο...
    Αυτό το υπέροχο βιβλίο που έχουμε διαβάσει εμείς οι πιο μεγάλοι δεν ενδείκνυται από παιδαγωγικής πλευράς σε παιδιά του Δημοτικού.

    Μπορεί να το διαβάσει κάποιος στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο όχι όμως προς θεού σε μικρά παιδάκια.

    Γιαυτό θυμώνω με όλη αυτή τη φασαρία και το ρίξιμο στη πυρά αυτής της κας Ρεπούση η οποία στην τελική κανέι τα αυτόνόητα. Αλλά τα αυτονόητα πράγματα στην χώρα μας είναι το ζητούμενο δυστυχώς...

    Αν ξέρατε πόσο άχρηστα και επικίνδυνα είναι πολλά βιβλία σε μεγαλύτερες τάξεις που έχουν γράψει αμερικανοσπουδαγμενοι καθηγητάδες που τα πήραν και χοντρα θα κλαίγατε..

    Αλλά αυτή η ξεφτίλα του κράτους μας δεν έχει όρια ούτε χρώμα. Οταν κάποιος σε κυβερναει από playstation, από γκάλοπ και τεχνικές μαρκετινγκ, απλά σηκώνεις τα χέρια ψηλά...

    ΠΟλλά είπα και θα χαλάσω το προφίλ μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαζί θα μοιράσουν και το "Ο Χριστ...εεε...ο Κωστάκης ήθελα να πώ ξανασταυρώνεται?????"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας δώσουν Καζαντζάκη patsiouri !
    Τολμάει κανεις ; Τον αφορισμένο, ξέρετε, θα υπάρχουν αντιρρήσεις, χεχεχε ...
    armia ανέλαβε το πλιζ.

    Haris, αν αναφέρεσαι στους δάσκαλους, γνωρίζω καλά οτι κι αυτοί παιδεύονται μεσα σε εναν δυσκίνητο μηχανισμό του ΥΠΕΠΘ.
    Δύσκολο να ρίξεις ευθύνες άμεσα σε αυτούς.

    Enesoula τα 12χρονα έχουνε καιρό να μάθουν λεπτομέρειες αργότερα. Ετσι κι αλλιώς το Υπ.Παιδείας ειχε δώσει οδηγίες στον δάσκαλο με άλλο βιβλίο, το συνοδευτικό βιβλίο του δάσκαλου.
    Αφηνε λοιπόν μια ας πούμε διακριτική ευχέρεια στον εκπαιδευτικό να πει παραπάνω πράγματα.
    Με χαλάει όμως να σκέφτομαι οτι έγινε όλη αυτη η φασαρία επάνω σε 12χρονα !

    exeisminima, μια χαρά τα πάει το προφίλ σου λέμε. Μεγάλη κονόμα το θέμα βιβλίων συν τα εξτρα βοηθητικά του κλπ.

    NiemandsRose, τουλάχιστον να πολούσαν κατι με καλύτερο αντάλλαγμα.... αλλα τι ειναι καλύτερο απο πολιτισμό και Ιστορία ;
    .... χρήμα ;

    tzonakos κάνεις κατι μλκίες ωρες-ωρες. Τα βάζεις με ιστορικούς, συγγραφείς, υπουργούς, παπάδες...
    Θα χαλάσεις το προφίλ σου στο τέλος μπρε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το κείμενο είναι καταπληκτικό. Με εκφράζει απόλυτα,συμφωνώ. Το ανησυχητικό είναι πως τελικά τα παιδιά το μόνο που ΔΕΝ θα μάθουν είναι ιστορία........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Tzonako, το φτιάχνεις έτσι το προφίλ σου, δεν το χαλάς!;)
    @exeisminima, εντυπωσιάστηκα!:]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τζονάκο, η αλήθεια είναι στην Κύπρο μας διδάσκουν το "Καπετάν Μιχάλης".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημερα τζονακο
    Με στεναχωρησες, σήμερα.
    ΄
    Τζονακο μου ασχετα με την όποια κυβερνηση αφου ξέρεις ότι όλες οι κυβερνησεις της ΕΕ ακολουθουν την ίδια πολιτική,
    Ασχετα με το βιβλιο της Ιστορίας

    Μακαρι η οποια κυβερνηση να μοιραζει δωρεάν λογοτεχνικά βιβλία σαν κι αυτό

    Σαν κίνηση μπορεί να φαινεται αστεια
    Και το κειμενο σου είναι καταπληκτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εριε εχω διαβάσει αυτο το βιβλίο καθώς και το βιβλίο του δάσκαλου ΣΤ δημοτικού.
    Εβγαλα τα δικά μου συμπεράσματα γι αυτά, άσχετα το τι λέγαν άλλοι.
    Ειμαι υπέρ της κοινής διδασκαλίας Ιστορίας σε όλη την Ευρώπη, αλλα κατά της ισοπέδωσης χάριν υποκριτικής "φιλίας" των λαών.
    Δεν μπορούν να λέγονται ανακρίβειες.
    Παρ' όλα αυτά, δεν κατηγόρησα το βιβλίο ούτε την συγγραφέα.
    Απλά πιστεύω οτι οι υπερβολές και οι κινήσεις λαϊκής και περιπτέρου ειναι επιπόλαιες και στο ΥΠΕΠΘ προσπαθούν να ικανοιποιήσουν όλους, πράγμα που δεν γίνεται.
    Εχω δει -υποτίθεται- αντικειμενικά ντοκυμαντέρ για την Μικρασιατική Καταστροφή, και οι Ελληνες δεν είναι άμοιροι ευθυνών για οτι συνέβη.
    Κακά τα ψέμματα, ο ντόρος έγινε υποκινούμενος απο εκκλησιαστικούς κύκλους που ήθελαν να προμοτάρεται και να αποθεώνεται η "προσφορά" της Εκκλησίας στο Εθνος.
    Συγκαλυμμένα, βρήκαν κι άλλες ανακρίβειες ωστε το θέμα να πάρει διαστάσεις, όπως τα περι Μικρασίας γραφόμενα στο βιβλίο.
    Πονάω το θέμα, καθως εχω Μικρασιατική καταγωγή.
    Αλλα δεν μπορώ να απαιτώ να αναλύεται με εθνικιστικές και χριστιανικές κορώνες σε 12χρονα η σφαγή. Θα την αναλύσουν αργότερα.

    Το κείμενο δεν ειναι δικό μου, αλλα ανήκει στην Niemandsrose την οποία ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή της στο μπλόγκ μου.
    Ειναι ενα προσωπικό μπλόγκ που πολύ δύσκολα θα χαλούσα τον προσωπικό χαρακτήρα του για να προσθέσω πολυφωνία.
    Ομως η Miemandsrose θα μας δώσει κείμενα μοναδικά, όποτε εχει ευκαιρία.
    Καλημέρες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Κωστάκης ξαναψηφίζεται. Το νέο βιβλίο που κυκλοφορεί σε περιορισμένη διαθεσιμότητα. Τι να πει κανείς για τα μαρκετίστικα τρικ; Το θέμα είναι ότι ο κόσμος αποχαυνωμένος τα ακούει, τα πιστεύει, τα δέχεται. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος μας. Το ΕντάξειΜωρέ και ο ωχαδερφισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ετσι έλεγα κι εγώ, πριν διαβάσβ το συγκεκριμένο απόσπασμα του «συνωστισμού». Οτι δεν θέλω να γεμίσω την ψυχή των 12χρονων φρίκη. Ομως, αυτό που έγραφε το βιβλίο καμία σχέση δεν είχε με την υπό τραγικές συνθήκες εγκατάλειψη της Μικρασίας από τους Ελληνες. Πουθενά δεν φαινόταν ο τρόμος που τους οδήγησε στην απελπισμένη «έξοδο», οι διωγμοί, το δραματικό κλίμα. Είναι σαν να μη μπόρεσαν να αντέξουν τις κακουχίες από το σπάσιμο του μετώπυ και έφυγαν. Ομως, δεν έφυγαν έτσι. Διώχτηκαν. Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα και πρέπει να διδάσκεται, όχι να αποκρύπτεται.
    Από την άλλη, ναι, οι Ελληνες, αν θέλεις, ήρξαντο χειρών αδίκων, κάνοντας την εκστρατεία. Αλλά και αυτό δεν ερμηνεύει τη βίαιη εκκένωση των παραλίων. Η μαγική λέξη είναι: εθνοκάθαρση. Αυτό έκαναν οι Τούρκοι. Και στη συνέχεια, τα έτη 1923 και 24 το ίδιο κάναμε κι εμείς, σε 400.000 μουσουλμάνους. Αυτά, γιατί αποσιωπώνται;
    Για τα Ματωμένα Χώματα, φοβάμαι κι εγώ την μετατροπή του βιβλίου από ένα σπαρταριστό και σπαρακτικό μυθιστόρημα σε ένα σχολικό βιβλίο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εαρινή Συμφωνία είναι ενδιαφέροντα οσα λες και θα σε προσθέσω στους συνδέσμους μου.
    Καλωσήρθες απο το μπλογκάκι μου.
    Κακό δεν ειναι που δίνουν το βιβλίο μαζί, αλλα ... δεν ξερω βρε παιδί μου, δεν ξέρω, εσυ λες
    "Ανάθεμα στους αίτιους " λέγαν τότε οι χαροκαμμένοι μικρασιάτες, και σήμερα, τόσα χρόνια μετά, πάλι λώ "ανάθεμα στους αίτιους " αλλα ποιούς ;
    Εμάς, το υπουργείο, εσένα, τους τούρκους, την κυβέρνηση, εμένα, ποιούς ;
    Ενα κακό δεν γίνεται να συμβαίνει χωρίς να φταίνε κάποιοι.
    Αν έμπαινε η λέξη "εθνοκάθαρση" στο βιβλίο αυτό, θα 'μασταν εντάξει ;
    Δεν θα χρειαζόταν τότε τα "Ματωμένα Χώματα" σαν δώρο, τσόντα, συμπλήρωμα, προσφορά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

-πες οτι θες αλλα να σέβεσαι τους άλλους συνομιλητές-
Δεν συνηθίζω να απαντάω σε μη μπλόγκερς κρυμμένους πίσω απο σκέτο λογαριασμό google. Θα τα σβήνω.
Α, και είμαι υπευθυνος ΜΟΝΟ για οσα λεω... δεν ειμαι υπευθυνος για οσα καταλαβαινεις.
ΤΖΟΝ παπαρολόγος.

Tweet

Related Posts with Thumbnails

Do not clopy

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape