Τρίτη 24 Απριλίου 2007

Guarmenica


Γκουέρνικα, γνωστή πιο πολύ σαν ενας πίνακας του Πικάσο και λιγότερο σαν ενα χωριό της Ισπανίας. Αναρωτιέμαι αν θα ηταν γνωστό το μέρος εκείνο αν δεν ειχε κάνει εκείνη τη ζωγραφιά ο απίθανος Πικάσο που τότε ζούσε στο Παρίσι.
Οταν τα γερμανικά και ιταλικά αεροπλάνα ισοπέδωσαν τον τόπο εκείνο, 70 χρόνια πριν, δεν τους αφάνισαν όλους. Κάποιοι επέζησαν και σήμερα, με ρυτιδωμένα τα πρόσωπα απο τον χρόνο, δηλώνουν οτι "δεν έχουν ως επιλογή το να ξεχάσουν".
Οι νεώτεροι ίσως ναι, οι επιζήσαντες και τα παιδιά τους, δεν μπορούν.
Τα θύματα ήταν πολλά, όχι βέβαια εκατοντάδες χιλιάδες όπως νομίζουμε, απλά το συμβάν πήρε μεγάλη δημοσιότητα και φυσικά ο πίνακας έπαιξε μεγάλο ρόλο.
Δεν είχαν την ίδια ακριβώς τύχη τα πάνω απο 1.000.000 Αρμένιων που διώχθηκαν, βιάστηκαν, σφαγιάστηκαν απάνθρωπα με σατανικό τουρκικό σχέδιο.
Αυτη η Γενοκτονία, των Αρμενίων, ακόμα συζητιόταν πρόσφατα σε "πολιτισμένες" χώρες για το αν υπήρξε, αν θα αναγνωριζόταν και πώς και πότε.
Αρκούν δύο μόλις φωτογραφίες της σφαγής των Αρμενίων για να δει κανείς οτι όχι μόνο δεν έχουν διαφορές απο την Γκουέρνικα αλλα αντίθετα ειναι πιο φρικιαστικό το γεγονός, πιο μεγάλο, πιο σημαντικό και πιο πολύ έγκλημα απο όσο θέλουν να το εμφανίσουν και μάλιστα να το παζαρέψουν στην διεθνή διπλωματία οι τούρκοι.

Ποιά είναι η διαφορά ; Ποιό ειναι το τεράστιο έγκλημα ; Ποιό έχει τύχει της αναγνώρισης που του αξίζει ;
Αν αυτά τα γεγονότα υπήρξαν προάγγελοι άλλων μεταγενέστερα, τότε η Γκουέρνικα υπήρξε προφητική. Η Σερβία ισοπεδώθηκε σχεδόν.
Η Γενοκτονία όμως των Αρμενίων, μαζι με αυτη των Ινδιάνων στην Αμερική, αποτελούν την παγκόσμια ντροπή που δεν θα αναπληρωθεί ποτέ αρκετά, που ακόμα κανένας πίνακας δεν θα δώσει την προσοχή που τους αξίζει, που δεν πρέπει να ξεχνάμε, που δεν πλήρωσε αρκετά κανένας ακόμα απο τους υπεύθυνους γι αυτό.
Αυτη η θηριωδία που οι παππούδες των σημερινών τούρκων διέπραξαν, πρέπει να μείνει μνημείο για όλη την ανθρωπότητα.
Οταν ξεχάσεις, δεν είσαι άνθρωπος. Εκατομμύρια ψυχές ζητούν δικαίωση, μετά απο ατιμωτικό θάνατο και ξεπάστρεμα της φυλής τους.
Μόλις υποβάλλω αυτο το δημοσίευμα, θα κάνω 3 λεπτών σιγή, ελπίζω να με ακούσουν.

5 σχόλια:

-πες οτι θες αλλα να σέβεσαι τους άλλους συνομιλητές-
Δεν συνηθίζω να απαντάω σε μη μπλόγκερς κρυμμένους πίσω απο σκέτο λογαριασμό google. Θα τα σβήνω.
Α, και είμαι υπευθυνος ΜΟΝΟ για οσα λεω... δεν ειμαι υπευθυνος για οσα καταλαβαινεις.
ΤΖΟΝ παπαρολόγος.

Tweet

Related Posts with Thumbnails

Do not clopy

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape