Δεν ξερω γιατι... στη νοοτροπία του Ελληνα ειναι ακόμα κολλημένο η λογική του " ενα κεραμίδι πάνω απ το κεφάλι μου " με τον γνωστό υπερ-δανεισμό και τα επακόλουθα, και αυτο φαίνεται να οδηγεί μια κοινωνία να θεωρεί το "σπίτι" πιο σημαντικό απο οσα υπάρχουν γύρω απο αυτό !!!
Ακούμε για φωτιές και για τις προσπάθειες των πυροσβεστών να μην φτάσει η φωτιά στα σπίτια.
Οκ, δε λεω να καούν, αλλα το λένε λες και το σημαντικό ειναι αυτά και όχι το δάσος !
Ε, τι να πώ, αν σκέφτονται όντως ετσι, τοτε να καούν τα σπίτια ; Πολλες φορές ειναι σπίτια αθώων, αλλα συνήθως πρόκειται για "νομιμοποιημένα" πρώην αυθαίρετα !
Εσείς έχετε σκεφτεί αυτη την τρέλλα ;
Μα δεν είναι τυχαίο ότι στα ΜΜΕ και όταν το θέμα είναι πυρκαγιά, το πρώτο που ρωτάει ο παρουσιαστής τον ρεπόρτερ είναι αν κινδυνεύουν σπίτια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιός παρουσιαστής μωρε ; Αυτοι οι άθλιοι που παίζουν το ρόλο της Κατίνας μόνο για τηλεθέαση και ρωτούν μαλακίες μόνο και μόνο γι αυτό ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφου για τα κανάλια δουλεύουν, κάνουν κι αυτοί με το ζόρι ισως, αν κι αμφιβάλλω, αυτό που θα φέρει τηλεθέαση.
Αλλη μια περίπτωση που δεν κοιτάμε σωστά. Αλλα δεν τους εμποδίζει κανείς !
Μη τσαντίζεσαι γιατί θα σε #$@@χ*@ώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήAυτά παθαίνετε για μην παρακολουθείτε το "νεανικό" δελτίο του σταρ... Προβληματίζεστε για τις φωτιές και τα σπίτια που κινδυνεύουν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνώ εμείς...
Bρε Τζονάκο μου,έχεις δικό σου σπίτι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον όχι, γιατί αν ήξερες με πόσο κόπο και πόσα χρέη (για άπειρα χρόνια) χτίζουν κάποιοι άνθρωποι αυτό το ένα κεραμίδι που λες, γι αυτούς και τα παιδιά τους,δε θα μίλαγες έτσι!
Ήρθε η ώρα να διαφωνήσω μαζί σου!
Φυσικά το δάσος είναι σημαντικό και απαραίτητο, αλλά και τα σπίτια εξίσου, ιδιαίτερα όταν κινδυνεύουν και ανθρώπινες ζωές, αλλά ακόμα και σκέτα, γιατί είναι προιόν ανθρώπινου μόχθου και κομμάτι της οικογενειακής ζωής, φορτωμένο συναισθήματα και αναμνήσεις και δεν αντικαθιστάται ή αποζημιώνεται!
Εγώ έτσι το βλέπω...
To καταλαβαίνω οτι γίνεται λόγω κόστους αυτό, αλλα δε νέδωσες βάση σε οτι ειπα πριν :
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα αυθαίρετα που στη συνέχεια επι δεκαετίες νομιμοποιούνταν, συνήθως προεκλογικά.
Μου λες να λυπηθώ τους απατεώνες και όχι το δάσος όλων μας ;
γκρρρρ ....
Κάποτε, Τζονάκο μου, όλοι αυθαίρετα έχτιζαν και οκ,δε λογάριαζαν ούτε δάση, ούτε ρεματιές με τα γνωστά σε όλους θλιβερά αποτελέσματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως, πλέον, πολύ συχνά, η γενιά μας απλά πληρώνει τα λάθη των πατεράδων μας!
Καταλαβαίνω τι λες, αλλά δε θα πάψω να στενοχωριέμαι για τις καμμένες περιουσίες, όσο στενοχωριέμαι για το δάσος και λιγότερο απ' όσο στενοχωριέμαι για τις ζωές που χάνονται!
Άλλο τα αυθαίρετα και άλλο τα σπιτάκια των ανθρωπάκων που παλεύουν μια ζωή για μια φέτα ψωμί που λέει ο λόγος.. Αλλά και τα δάση έλεος, δεν αφήσανε τίποτα όρθιο..
ΑπάντησηΔιαγραφήαν κατσουμε να το σκεφτουμε και πολυ,θα φουνταρουμε tzonako...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλη αυτή η συζήτηση είναι λίγο του τύπου ¨η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα".
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε μια ιδανική κοινωνία κι ένα νορμάλ κράτος, οι πολίτες θα έχτιζαν τα σπίτια τους εκεί που επιτρέπεται γιατί αλλιώς θα είχαν κυρώσεις.Κανένα από τα δύο δεν ισχύει στη χώρα μας... Δηλαδή αυτοί που τα χτίζουν νόμιμα δεν είναι μεροκαματιάρηδες(?) να καταλάβω...
Εδώ έχουμε φτάσει να θεωρούμε μαγκιά όταν ο άλλος κάνει τη δουλειά του με λαμογιά...έλεος δηλαδή...
Και το δηλώνω ευθαρσώς όχι δεν λυπάμαι όταν κάποιος στην Πεντέλη έχτισε πάνω στα αποκαϊδια της προηγούμενης φωτιάς για να πάρει το αεράκι του... φωτιά και μπούρμπερη να γίνει το ρημάδι.
Από την άλλη πλευρά κάτι γεροντάκια σε χωριά που χάνουν το βιός τους επειδή το πυροσβεστικό "δεν είχε νερό λέει" και κλαίνε σαν μικρά παιδιά μου σπαράζουν την καρδιά.
Είναι δίκοπο μαχαίρι αυτές οι συζητήσεις και γενικά σιχαίνομαι να γενικεύω...
Τελοσπάντων έχω την αίσθηση ότι βγήκα λίγο εκτός θέματος οπότε σταματώ εδώ.
Αντίθετα, μεσα στο θέμα εισαι Απίκο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω την εντύπωση οτι αισθάνεσαι όπως εγω.
Κανεις δεν θέλει να καεί τίποτα ή εστω αν πιάσει φωτιά, να την προλάβουμε πριν το κακό ειναι ανεπανόρθωτο πια.
Ενεσούλα οι ανθρώπινες ζωές ειναι το πιο σημαντικό. Αδικα χάνονται άνθρωποι σε φωτιές.
armia γι αυτο δεν το σκέφτομαι και πολύ.
IF..igeneia κανείς δεν θέλει να καει κανένα σπίτι, κανενός.
Αλλα δεν αντέχω να μου κλαίγονται οι νομιμοποιημένοι αυθαίρετοι με μαύρο δάκρι. Ισως το δάσος εκδικείται αυτούς που έχτισαν πάνω του.
Ακουσα στην τηλεόραση εναν που του κάηκε το σπίτι φέτος να λέει :
" Δεν θέλω ουτε αποζημίωση, ούτε τίποτα ! Θέλω το δάσος όπως ηταν !"
Σε αυτον τον άνθρωπο, υποκλίνομαι και κλαίω μαζι του, όπως και με τα γεροντάκια που ειπε ο Πίκος.
δε θα μιλησω για τις φωτιές... ποναει πολύ... και πάντα θα ποναει... εμας το σπιτικό μας γλίτωσε μονο απο τον αερα..που γυρισε...και μας μαυρισε μονο τον ενα τοιχο... ενα αλλο πιο διπλα καηκε ομως... όπως και μια αλλης φιλης μας...σκτ.. τελος! μόνο αυτα... καλο βραδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυπάμαι greca πολυ και δεν ειναι σχήμα λόγου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το χω ζήσει αυτό ουτε θέλω.
Αν εφευρεθεί κατι αβλαβές να ψεκάσουμε τα δάση να μην καίγονται, θα παρω να παω να το κάνω.
Φαντάζομαι η θεα των καμένω απο το σπίτι σου θα ναι μια θλίψη.
Ενα "γιατι" αναπάντητο.
Το ζήτημα είναι πως ο νεοέλληνας δεκάρα δε δίνει για το περιβάλλον και δε διστάζει να το καταστρέψει προκείμενου να χτίσει ένα αυθαίρετο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι όμως εκεί το θέμα.
Το θέμα είναι πως ο νεοέλληνας βάζει σκοπό της ζωής του να χτίσει ένα σπίτι, που μετά θα το κληροδοτήσει στα παιδιά του (που πολύ πιθανό ούτε ένα ευχαριστώ δε θα του πουν). Γιατί το κάνει; Μα για να εξασφαλίσει καλά γεράματα σε μια χωρα που δεν υπαρχει κρατος πρόνοιας...
Ετσι, αντι να παει κανενα ταξίδι στο εξωτερικό πχ, συντηρεί τα μικροαστικά του όνειρα, ξεχρεώνοντας δάνεια...
"συντηρεί τα μικροαστικά του όνειρα, ξεχρεώνοντας δάνεια..."
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι με σκοπό αυτό, ολα τα άλλα δεν εχουν πλεον σημασία.
Γι αυτό βλέπουμε αδιαφορία και απαξίωση γύρω μας.
Οι Τράπεζες που εχουν αφεθεί να βγάζουν υπερκέρδη, κρατούν όμηρους τους πολίτες και αυτό εξυπηρετεί τις Κυβερνήσεις.
Ενας όμηρος πολίτης, λογικό ειναι να κοιτάξει να διασφαλίσει την επένδυσή του. Οτιδήποτε άλλο δεν εχει σημασία γι αυτόν.
Τι να περιμένουμε λοιπόν ;
Να κατανοήσει οτι το περιβάλλον ειναι σημαντικό ; Τι μας λες ; Το κεραμίδιιιιιι ... αντε να το χάιτρονται λοιπόν το κεραμίδι σε καρβουναισμένο καραφλό τοπίο.
μια είναι η λύση: τα δεντρόσπιτα. κάποτε είχα φτιάξει ένα τέτοιο με τους φίλους μου! οπότε σε περίπτωση πυρκαγιάς σώζουμε και το δέντρο και το σπίτι. 2 σε 1.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαχα, καλή ιδέα, πρακτική και ισως πιο φτηνή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρκει οι Τράπεζες να δίνουν δάνειο για δεντρόσπιτο ! Πώς θα ζήσουμε χωρίς δάνειο να ξεχρεώνουμε ;
Καλωσόρισες keimgreek !
Κάτα σαν την ταμπέλα που δημοσίευσες πιο παλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφή? Ποια ταμπέλα ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΒοήθα, ξεχνάωωω, χαχαχα.
Την πινακίδα που είναι μονόδρομος και είναι χαμένη κάπου μέσα στις φυλλωσιές του δέντρου; (έκανα λάθος και είπα ταμπέλα...)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, ναι. Δενδροπινακίδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔενδρομπαλκόνια, Δενδρόδρομοι (!), Δενδροφύλακες, Δενδροευρώ, Δενδροτράπεζες, δενδροσβέστες, δενδροαίθρια, δενδρουπόγεια, δενδροεκλογές, δενδρομπλόγκς, δενδροκαρέκλες, δενδροκαναπέδες, δενδροβουλευτές, δενδροσύνταξη, δενδροστήριο ( φροντιστήριο ), δενδρόσπιταλ ( νοσοκομείο ) και τέλος δενδρονικητό και δενδροκεραίες. ...
Είναι τεράστιο και πολύ σοβαρό θέμα, που αγγίζει έτσι ή αλλιώς τους πάντες. Θέμα που δεν συζητιέται με σχόλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήSwell και φίλοι, πράγματι είναι μεγάλο θέμα, μεγάλης σημασίας και πολλών διαστάσεων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν πολλά κρυμμένα μεσα και αναδεικνύονται όσο τα συζητάς.
Δεν ξερω αν εδω ειναι ο κατάλληλος χώρος για αν το συζητήσουμε, αλλα ας κάνουμε μια προσπάθεια.
Δεν ειναι εύκολο θέμα, όμως αν οι συνομιλητές ακούν ο ενας τον άλλο και δεν χάνεται κανένα σημείο, τότε φαυτο το θέμα θα φανερώσει όλα τα χαρακτηριστικά του νεοέλληνα και του κράτους που έχει και θα δωσει απαντήσεις σε πολλά μας "γιατι"
@Swell,συζητιέται, γιατί όχι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια μένα το πρόβλημα εστιάζεται στην αντιμετώπιση και προβολή τέτοιων φυσικών (και ανθρώπινων)καταστροφών από τα ΜΜΕ.
Οι εραστές τις φρίκης!
Κλείστε την τηλεόραση ή έστω βλέπετε το νεανικό δελτίο του Star, που είπε και ο έχειςμήνυμα!!!
είναι πιο υγιές!
@Πίκο μου, έχεις σωστή και ολοκληρωμένη άποψη!
@Greca,αυτά είναι που σκέφτομαι και απαντώ έτσι.
Την καλησπέρα μου
Ουπς! Ωστε καλά άκουσα το όνομά μου (έλειπα διακοπές για αυτό απαντώ καθυστερημένα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕάν λάβουμε υπ' όψιν μας το ύψος των ενοικίων δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον πολίτη γιατί επιθυμεί να αποκτήσει το δικό του κεραμίδι. Βέβαια είναι ευθύνη του να κάνει έλεγχο και να διαπιστώσει κατά πόσο η ιδιοκτησία που τον ενδιαφέρει είναι αυθαίρετη. Αυθαίρετες όμως ήταν κάποτε ολόκληρες συνοικίες που αρχικά φιλοξένησαν πρόσφυγες και από την παράγκα με τους τσίγκους μεταγενέστερα κτίστηκαν πολυκατοικίες (βλ. Καισαριανή,Ν.Σμύρνη,Ζωγράφου). Προσωπικά λυπάμαι εάν κάποιος τωρινός ιδιοκτήτης χάσει το κεραμιδάκι του,αλλά δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για το εάν πριν από 80 χρόνια η ιδιοκτησία που κάποτε ήταν βοσκότοπος αποκτήθηκε παράνομα η με καταπάτηση από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες. Αντί να ψάχνουμε λοιπόν για τον έναν πολίτη ας πάει κάποιος να ψάξει πόσοι αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια και πόσα ξενοδοχεία η μεγάλες επιχειρήσεις κτίσθηκαν σε αυτές τις εκτάσεις???? Πόσοι αιγιαλοί αποχαρακτηρίσθηκαν στο όνομα της τουριστικής αξιοποίησης και πόσες πυρκαγιές είχαν ξεσπάσει λίγο πριν από τους αποχαρακτηρισμούς????? Λαμπρό παράδειγμα η Ραφήνα που κάηκε πριν από λίγα χρόνια και τώρα κάτι κινείται για την "αξιοποίηση" της περιοχής.......