Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008

Koυνήματα


Oτι καθόμαστε πάνω σε κρούστα ταψιού με ζελέ απο κάτω το ξέραμε.
Δηλαδη το μάθαμε καλά το 1981 και μετα στον τελευταίο τραγικό σεισμό της Πάρνηθας.
Το '81 τον έζησα επάνω στο ρήγμα Αταλάντης. Αυτό που σε κάποιους αιώνες θα γίνει διώρυγα. Δεν θα ζω να δώ την Βοιωτία να ενώνεται με γέφυρες ούτε με παραθαλάσσια θέρετρα στο Μουρίκι και τις Πλαταιές. Μπλάκ χιούμορ.
Ηταν μια εμπειρία τρομακτική πράγματι, μικρά παιδιά είμαστε τότε. Πήγα και ειδα και μια τάφρο που ειχε ανοίξει στις Πλαταιές σαν στόμα τέρατος.
Η πλάκα η χοντρή με τους σεισμούς είναι πως εκει που πας αμέριμνος και κάνεις σχέδια για το μέλλον ( το κοντό σου το μέλλον ανθρωπάκο ) τότε ο ζελές αποκάτω κουνιέται λες και θέλει να πει οτι βαρέθηκε στριμωγμένος εκει μεσα. Κι αν το κούνημα ειναι ρηχό και σφοδρό τότε έχουμε ζημιές και θύματα. Ειναι τραγικό να χάνονται ζωές.
Και δεν ειμαι και σίγουρος πόσο καλά θωρακισμένη ειναι αυτη η χώρα με τις μπετον-πόλεις απέναντι στον Εγκέλαδο.
Μετα τον σεισμό της Πάρνηθας ( αυτο το βουνό ενοχλείται απο το τερατούργημα απο κάτω του ) όπου και να πήγαινα, ειδικά Δυτικά Προάστια, έβλεπα πάνω στα σπίτια ενα κακόγουστο πράσινο μονόγραμμα ή ακόμα χειρότερα και κάποια κόκκινα, που σήμαινε οτι το κτίριο έχει πάθει σοβαρές ζημιές και ειναι επικίνδυνο.
Κι εντάξει ρε φίλε αμα ειναι ΟΚ το κτίριό μου τι το βάφεις ρε κάφρε με πράσινη μπογιά ;
Αλλη πλάκα ειναι με τα κανάλια. Το '81 είχαμε μόνο δύο, τρια απο δαύτα. Μετά γίναν πολλά και το καθένα ανέλυε σε παραθυράκια τα γεγονότα όπως πάντα με τρόπο δραματικό και υπερβολικό. Ειδικά αν ένας σεισμολόγος έλεγε "στα 80 χιλμ. βάθος ηταν και ασυνήθιστος" και άλλος έλεγε "στα 86 χιλμ ηταν και αναμενόμενος" τότε αναλάμβαναν τα τηλεπαράθυρα να "λύσουν" την διαφορά. Ειναι θέμα κύρους και για τους σεισμολόγους το ποιός θα φανεί πιό σοφός, κατι σαν καλλιστεία στην τιβί, αλλα δεν φταίνε αυτοί, τα κανάλια το μετατρέπουν σε ριάλιτι σόου με λογική κλειδαρότρυπας.
Αντι να εστιάσουν στα μέτρα πρόληψης και να βοηθήσουν να κρατηθεί ψύχραιμος ο κόσμος και να γίνονται αυτά που πρέπει ωστε να μην έχουμε θύματα, εστιάζουν σε βλακείες. Αντι να πιέσουν ωστε το υπουργείο Χωροταξίας να μεριμνήσει για χώρους στέγασης σε περίπτωση δυνατού σεισμού, απευθύνονται σε βλάκες θεατές.
Θα επανέλθω σε αυτο σύντομα, τωρα πρέπει να θυμηθούμε μερικά απλά πράγματα ρίχνοντας μια ματιά στον ΟΑΣΠ που μας αφορούν για τους σεισμούς στην Ελλάδα.
Να στερεώσουμε τα βαριά αντικείμενα του σπιτιού ωστε να μην μας τραυματίσουν στο επόμενο κούνημα, να σχεδιάσουμε τρόπο ασφαλούς διαφυγής, να καταλάβουμε οτι την επόμενη φορά θα είμαστε απέναντι σε κάτι που δεν ελέγχεται.
Οχι πανικός, και σε καιρό ειρήνης με τον Εγκέλαδο, να πιέσουμε σαν πολίτες ωστε να έχουμε οσο το δυνατόν μικρές απώλειες οταν συμβεί το μεγάλο ταρακούνημα. Αυτο ειναι σίγουρο, το εχω προβλέψει απο τότε που έμενα σε σκηνή σε ενα λόφο.

15 σχόλια:

  1. κουνηθηκαααααααααα λεμεεεεεε

    αρκετααααααα ...

    αλλα δεν βαριεσαι μετα ξανακοιμηθηκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Τζονάκος δεν εχει κοιμηθεί καλά σήμερα και κουτουλάει. Παλιοσκούληκο εσυ κοιμήθηκες, ζηλεύω το ξέρεις ;
    Μόλις με ειχε πάρει λίγο και κούνησε, αντε μετα να ξανακοιμηθώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντε,ξυπνησατε και με ετοιμη φραπεδια
    απο το ταρακουνημα!
    Ετυχως δεν ειχαμε θυματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγώ λίγο τρόμαξα ,γιατί μου θύμησε το σεισμό της Λευκάδας το 2003, αλλά μετά ξανακοιμήθηκα μέσα στην αγκαλιά του.

    Υ.Γ: ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΝ 6 ΜΕΡΑ; ΕΛΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι κάνει όμως τη διαφορά; Μια γρουσούζα γυναίκα που χτες πριν πέσει για ύπνο σκεφτόταν οτι έχει πάρα πολύ καιρό να κουνήσει. Όταν ξύπνησε από το σεισμό λίγες ώρες αργότερα αναλογίστηκε από μέσα της: Μα πόσο μαυρόγατα μπορεί να είμαι; Κι όλα αυτά η cinderella οπως φαντάζεσαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαχα Σιντερέλλα δεν εισαι γκαντέμω, αλλα καλού κακού να σκέφτεσαι καλά πράγματα που αργούν να γίνουν ;)
    Εγω απο το 81 και μετά δεν εχω πάψει να σκέφτομαι την επόμενη φορά που θα κουνήσει !

    @ taradella ηταν και της Λευκάδας, εχεις δίκιο, και της Σκύρου και της Καλαμάτας πιο παλιά. Τραγικές ημέρες.
    Κι ενω έπρεπε να με νανουρίσει το κούνημα, κατάφερα το αντίθετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βασικά το 81 δεν υπήρχα ούτε ως ιδέα!! :)))

    Ο πρώτος μεγάλος που θυμάμαι ήταν του '99!! που πήγαινα Γυμνάσιο και τα σχολεία είχαν αργήσει να ξεκινήσουνε μια βδομάδα! Μεγαλεία!! χαχαχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eγω ως ιδέα υπήρχα, απλά :))
    Πιο πολύ θυμάται κανείς εναν σεισμό που τον έζησε ο/η ίδιος σε μικρή ηλικία.
    Εναν και μοναδικό θυμάμαι ενα βράδι σε μια παραλία της Εύβοιας.
    Ξαπλωμένος στην άμμο κοιτούσα ψηλά τα αστέρια. Κουνήθηκε η γή και τον κατάλαβα αλλα μέσα στο μεθύσι της φύσης δεν με ενόχλησε καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ από τον σεισμό του '81 θυμάμαι ότι με ξυπνούσαν μέσα στη νύχτα κ ξεσπιτωνόμασταν.. το κούνημα καθόλου!
    Της Πάρνηθας τον γλύτωσα γιατί την προηγούμενη μόλις μέρα την είχα κάνει από Ελλάδα, αλλά θυμάμαι πως ήταν όταν έμαθα τα νέα κ προσπαθούσα χωρίς αποτέλεσμα να επικοινωνήσω με τους δικούς μου για να μάθω αν είναι όλα καλά.
    Χθες, γύρισα ξημερώματα σπίτι κι εκεί που έκανα το τελευταίο τσιγάρο πριν κοιμηθώ, άρχισε το κούνημα.. κι όχι τίποτ'άλλο, δεν τελείωνε κιόλας! Τρόμαξα μεν αλλά μολις είδα ότι το επίκεντρο είναι μακριά, έκλεισα τα μάτια κ zzzz.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Αντι να εστιάσουν στα μέτρα πρόληψης και να βοηθήσουν να κρατηθεί ψύχραιμος ο κόσμος και να γίνονται αυτά που πρέπει ωστε να μην έχουμε θύματα, εστιάζουν σε βλακείες. Αντι να πιέσουν ωστε το υπουργείο Χωροταξίας να μεριμνήσει για χώρους στέγασης σε περίπτωση δυνατού σεισμού, απευθύνονται σε βλάκες θεατές."

    Συμφωνώ.

    Εύχομαι να ξανακοιμηθεί ο Εγκέλαδος και όταν ξυπνάει να μη σκοτώνει. Αλλά να μου πεις, σ'αυτή τη χώρα μόνο στα ευχολόγια είμαστε πρώτοι. Από πρόληψη μηδέν. Η βασική πρόληψη στην Ελλάδα είναι μία: χτύπα ξύλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γειάσου Τζονάκο μας...ούφ πήγε η ψυχή μου στη κούλουρη σήμερα με αυτό το ξαφνικό κούνημα 6.5 ρίχτερ δεν ήταν και λίγο..και κείνη την ώρα δεν είχα σηκωθεί ακόμη ήμουν στο κρεββάτι μου...ξύπνησαν πάλι οι κακές μνήμες του σεισμού του '97....εσύ ωραία τα λές...αλλά οι κάφροι (συγνώμη αλλά φορτώνω)..δεν κάνουν και κάτι ποτέ...πόσες ζωές χάθηκαν το '97;;;άδικα;; κουνήθηκε κανείς;;...εγώ πρωσοπικά δεν είδα να πονέσει το δοντάκι κανενός...τα ίδια είναι και μη σου πω και τρισχειρότερα από τότε.Με αγάπη,Αθανασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τζονάκο μου καλησπέρα,
    κουνήθηκα κι εγώ είναι αλήθεια, είπα να σηκωθώ, αλλά βαρέθηκα και το ξανάριξα στους ύπνους. Γενικά βαριέμαι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απευθυνονται σε βλακες φιλε Τζον,γιατι ειμαστε βλακες!
    Και ειμαστε, διοτι και εμεις τα μετρα και την προληψη,τα θυμουμαστε οταν πια εχει συμβει το γεγονος!
    Και καλα ρωταω τωρα κατι ασχετο;Εχουν προγραμμα αντιμετωπισης ενος πιθανου τρομοκρατικου χτυπυματος,στο Μετρο της Αθηνας;;;
    Ανοιγουν οι εξοδοι διαφυγης;Σε ποσο χρονο μπορει να παει η πυροσβεστικη με αυτο το αναρχο κυκλοφορειακο χαος;Που θα μεταφερθουν οι βαρια τραυματισμενοι επιζησαντες;κλπ,κλπ!
    Χτυπα ξυλο,που ειπε και η NIEMANDSROSE!
    Καλησπερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Artbomber σου εύχεται ένα έτος τόσο ευτυχισμένο που θα κάνεις 2008 χρόνια να ξεχάσεις.

    O Artbomber αναζητά bloggers συγγραφείς για τη δεύτερη εκδοτική του προσπάθεια. Η πρώτη τιτλοφορείται «bloggers – ιστορίες του διαδικτύου» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΣΟΚΟΛΗ – ΚΟΥΛΕΔΑΚΗ.
    Αν σ’ ενδιαφέρει, στείλε mail στο artbomber@windowslive.com

    www.artbomber.com
    To site των δημιουργών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Eνας σεισμός δεν ειναι ποτέ κατι αστείο. Η γή κουνιέται αλλα δεν μπορείς να κάνεις κάτι πέρα απο το να προφυλαχθείς.

    @ paperflowers μακάρι να μην χρειαστεί ποτέ να ξεσπιτωθούμε ξανά.

    @ niemandsrose ΧΤΥΠΑ ΞΥΛΟ έλεγε η γιαγιά μου συνέχεια. Αποτρελλάθηκε μετά το σεισμό του 81. Μετά κυκλοφορούσε συνέχεια μ ενα κομμάτι ξύλο στο χέρι. Το χτύπαγε, δεν ξερω.

    @ Αθανασία εχεις δίκιο που φορτώνεις και μάλιστα πριν λιγο καιρό αθωώθηκαν κι άλλοι για τις κακοτεχνίες κτιρίων που πλάκωσαν ανθρώπους. Σε αυτη την χώρα δεν φταίει κανεις. Απλά πεθαίνουν οι πιο άτυχοι.

    @ mania κι εγω βαριέμαι τόσο τελευταία που εκπλήσσομαι που ζώ :Ρ

    @ vrakas καλά τα λέει η rose, ΧΤΥΠΑ ΞΥΛΟ κι ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ !
    Πάντως για το Μετρό που λες ξέρω οτι υπήρχε σχέδιο που ειχε γίνει πριν απο τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    @ artbomber ευχαριστώ για τις Ευχές.
    Τα υπόλοιπα όμως θα παρακαλούσα να μην γίνονται δημόσια εδω, ή θα θεωρηθούν spam.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

-πες οτι θες αλλα να σέβεσαι τους άλλους συνομιλητές-
Δεν συνηθίζω να απαντάω σε μη μπλόγκερς κρυμμένους πίσω απο σκέτο λογαριασμό google. Θα τα σβήνω.
Α, και είμαι υπευθυνος ΜΟΝΟ για οσα λεω... δεν ειμαι υπευθυνος για οσα καταλαβαινεις.
ΤΖΟΝ παπαρολόγος.

Tweet

Related Posts with Thumbnails

Do not clopy

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape