Τρίτη, 4 Μαρτίου 2008

Freebloggers Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ
* ΟΜΑΔΑ FREEBLOGGERS
* ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ DIGITALRIGHTS.GR

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2008
* Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθoύμε με ανησυχία τη διαρροή στον Τύπο, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση του blog press-gr, σχεδίων της κυβέρνησης για τη νομοθετική ρύθμιση της έκφρασης στο διαδίκτυο. Οι προθέσεις αυτές, αν ισχύουν με τον τρόπο που δημοσιοποιήθηκαν (συμπυκνώνονται σε έναν πρωτόγνωρο για τα διεθνή δεδομένα περιορισμό της ανώνυμης/ψευδώνυμης έκφρασης μέσω ιστολογίων), πλήττουν θεμελιακά δικαιώματα κάθε πολίτη, δυνητικού χρήστη του διαδικτύου, παγιωμένα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αναγνωρισμένα από το Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και από το διεθνές δίκαιο. Οι διαρροές αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής επισήμως επιβαιωθεί, πλην όμως η μη κατηγορηματική διάψευσή τους από την Κυβέρνηση δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
* Ως Έλληνες πολίτες και bloggers, με διαρκή αγωνία για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, στον τόπο μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους ρύθμιση που θα φέρει την Ελλάδα κοντά σε διεθνώς δακτυλοδεικτούμενα μελανά παραδείγματα χωρών που καταπατούν τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών τους, όπως η Κίνα, η Βιρμανία και η Αίγυπτος. Εξάλλου, υπενθυμίζουμε, εξακολουθεί να εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση blogme.gr, η οποία, ως απόπειρα ποινικοποίησης του απλού υπερ-συνδέσμου (link), μας εκθέτει στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα.
* Διανύοντας μια εποχή κατά την οποία η ιδιωτικότητα συρρικνώνεται διαρκώς και τα κάθε λογής απόρρητα υποχωρούν σε βάρος των πολιτών, χάριν κρατικών και όχι μόνο σκοπιμοτήτων, και κατά την οποία το άτομο, ως μονάδα, συνθλίβεται από οικονομικά και επικοινωνιακά μεγαθήρια, διατηρούμε την πεποίθηση ότι η διαδικτυακή ανωνυμία ή ψευδωνυμία είναι στοιχειωδώς απαραίτητη εγγύηση για την εξασφάλιση τής ελεύθερης ατομικής έκφρασης, της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης και του υγιούς δημόσιου διαλόγου.
* Το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει, υπό δικαστικές εγγυήσεις, την ταυτοποίηση ψευδώνυμων ή ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου στις περιπτώσεις που τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στην ελεύθερη έκφραση και στην ιδιωτικότητα, σταθμιζόμενα με την ανάγκη προστασίας άλλων σοβαρών έννομων αγαθών, κρίνεται ότι πρέπει να υποχωρήσουν. Το καθεστώς αυτό, σε συνδυασμό με την αυτορρύθμιση των ψηφιακών κοινοτήτων, θεωρούμε ότι είναι επαρκές για την προστασία από έκνομες αντικοινωνικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται μέσω του διαδικτύου.
* Επισημαίνουμε ότι η νομοθέτηση εν θερμώ και καθ’ υπερβολή εκθέτει τη νομοθετική διαδικασία για έλλειψη νηφαλιότητας, απροσωποληψίας και ρυθμιστικής συνοχής.
* Υπενθυμίζουμε ότι η κοινωνία των blogs δεν συνιστά κλειστή κάστα για λίγους, με συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά αποτελεί καθρέφτη όλης της κοινωνίας, ανοιχτό πεδίο έκφρασης για οποιονδήποτε πολίτη.
Συνεπώς,
* Καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει σαφώς τις προθέσεις της και να διαψεύσει απερίφραστα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.
* Καλούμε το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών φορέων να λάβουν θέση απέναντι στα σχέδια αυτά και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία στο μέλλον η οποία θα έχει παρόμοια παράλογα χαρακτηριστικά.
* Επιφυλασσόμαστε για στενή παρακολούθηση του ζητήματος και για ανάπτυξη κάθε μορφής οργανωμένης δράσης (επικοινωνιακής, νομικής, θεσμικής).

Υπογράφουν οι ιδιοκτήτες των blogs,

και η πρωτοβουλία digitalrights.gr για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο.
Καλούμε όσους bloggers στηρίζουν το κείμενο αυτό να το αναρτήσουν στα ιστολόγιά τους.
Περισσότερες πληροφορίες
* Για την ομάδα freebloggers: Ζαφείρης Καραμπάσης (chocolatehorizon at yahoo.gr), Θωμάς Τζήρος (tom.tziros at gmail.com)
* Για την πρωτοβουλία digitalrights.gr: Αστέρης Μασούρας (asterios at gmail.com)
Το digitalrights.gr αποτελεί κόμβο πληροφόρησης για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο. Μεταξύ άλλων, τα αντικείμενα δράσης περιλαμβάνουν ιδιωτικό απόρρητο (privacy), ανοικτά πρότυπα (open standards), πατέντες λογισμικού, πνευματικά δικαιώματα ψηφιακού περιεχομένου, και ελεύθερο λογισμικό.

 • Το δελτίο τύπου αναφέρεται στις νομοθετικές ρυθμίσεις που διέρρευσε η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, στις 25/2. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε την επομένη, και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανήγγειλε στις 28/2, την ολοκλήρωση του έργου νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την ενσωμάτωση της Διεθνούς Συνθήκης της Βουδαπέστης για το Κυβερνοέγκλημα, που υπέγραψε η Ελλάδα το 2001, κι η οποία αφορά αδικήματα παράνομης πρόσβασης σε συστήματα Η/Υ, κι όχι αδικήματα προσβολής προσωπικότητας. Ούτε οι δηλώσεις των 2 υπουργών, αλλά ούτε κι αυτή του Πρωθυπουργού προχτες στη Βουλή διέψευσαν το δημοσίευμα του ΕΤ, αφήνοντας ανησυχίες για τροπολογία “σφήνα” στο νομοσχέδιο, που μπορεί να προσβάλλει την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα μας. Αυτή ακριβώς την ανησυχία επισημαίνει το δελτίο τύπου.
 • Το δελτίο τύπου εκφράζει όσους βοήθησαν στη σύνταξή του -μιά ομάδα πολιτών - bloggers που υπογράφουν με τη διεύθυνση των ιστολογίων τους- όσους το ανεβάσουν στα ιστολόγιά τους και την πρωτοβουλία digitalrights.gr. Kανείς απ’ τους προαναφερόμενους δεν προσπαθεί να καπελώσει τη μπλογκόσφαιρα, ή να μιλήσει εκ μέρους όλων των bloggers. Δεν εκπροσωπούμε κανέναν εκτός απ’ τους εαυτούς μας. Αυτό προς αποφυγή παρεξηγήσεων, που σίγουρα θα υπάρξουν. Επειδή η λίστα όσων αναρτούν το κείμενο εμπλουτίζεται δείτε στο wiki τις νέες αναρτήσεις όπου μπορείτε να βάλετε και σύνδεσμο από τη σελίδα σας.

8 σχόλια:

 1. Τζονάκο πώς μπορώ να υπογράψω και εγώ;Τι πρέπει να κάνω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό θέλω να ρωτήσω κι εγώ.
  Επίσης θέλω να κάνω ανάρτηση του κείμενου!!!
  Αξιόλογη προσπάθεια που πρέπει να έχει την στήριξη όλων μας.
  Καλησπέρες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. μισό λεπτό, γιατί ήταν πολλά και ακόμα δεν έχει καθαρίσει ουσιαστικά το μυαλό μου από την εξεταστική για να το διαβάσω με προσοχή.
  Τελικά όλα αυτά τα Blogs συμφωνούν στο ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταργείται το απόρρητο? Ή συμφωνούν στο ότι να καταργείται υπό συνθήκες? (περίπτωση παραβίασης των νόμων)
  Και οι μεταρρυθμίσεις τι αφορούν? Τις παραβιάσεις των νόμων αν δεν κάνω λάθος?

  Μπερδεύτηκα λίγο γιατί σταμάτησα να παρακολουθώ το θέμα με την εξεταστική !

  καλησπέρα tzonakoo!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αν δεν απατώμαι, τελικά ο τρομο-μπλογκο-νόμος δε θα περάσει αλλά θα συνεχίσει να ισχύει ό,τι ισχύει και για τα έντυπα μέσα.
  Με επιφύλαξη το λέω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Να με συμπαθαει ο φιλος Τζονακος,αλλα καθολου δεν συμφωνω με τετοιες αντιδρασεις και τετοιες συσπειρωσεις!
  Ειναι σαν να αναιρουμε οτι καυτηριαζαμε πριν απο λιγο καιρο σχετικα με το καπελλωμα των Μπλογγερς και αλλα τινα!
  Αφηστε να κανει αυτη η μαλακισμενη κυβερνηση οτι θελει!Να κατεβασει οποιο ηλιθιο νομοσχεδιο θελει!Να ισχυριστει οτι μαλακια θα σκεφθει!
  Το μονο που θα κατορθωσει,θα ειναι η γελοιοπηοιση της!
  Φτανει μια απλη προσφυγη ενος απλου Μπλογγερ η; νομικου στο συμβουλιο της επικρατειας για να αποδειχθει η γυμνια της!
  Νομιζεις πως μπορει σημερα ο καθε τυχαρπαστος,να περναει οποιο νομο θελει,χωρις ελεγχο;;Μα που ζουμε;;
  Και στο φιναλε,αμα δεν φτανει η δυναμη της Ελληνικης Δικαιοσυνης,γιατι βρισκομαστε στην πουτανα την EU;;;Τι το εχουμε το γαμημενο Στρασβουργο;;;
  Συμπαθα με Γιαννη αλλα καπου καπου δεν σας καταλαβαινω με τις ομαδικες αυτες υστεριες σας!
  Καλησπερα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Νικος και karaflokotsifas σε πρώτη φάση κάνετε αντιγραφή/επικόλληση το κείμενο στο blog σας όπως ειναι και προσθέστε την διεύθυνση του ιστολογίου σας.
  Μπορεί κανεις να επικοινωνήσει με τα mails των υπεύθυνων των "freebloggers" και "digitalrights" που αναφέρονται στο κείμενο για παραπάνω πληροφορίες.

  @ Griz πάνε μια βόλτα να καθαρίσει ο μυαλουδάκης πρώτα :)
  Σε καμμία περίπτωση αυτο το κείμενο δεν αποτελεί κάποιου είδους "ευαγγέλιο" ουτε ειναι υποχρεωτική η σύμπλευση των υπογραφόντων 100% με κάθε λέξη του.
  Θεωρώ οτι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και σοτ σύνολό του συμφωνώ με το σκεπτικό της περισυλλογής και ανησυχίας απέναντι στον κακό -πιθανόν- χειρισμό απο τους κυβερνώντες.
  Οπότε θα σου απαντήσω οτι η παρανομία ειναι παρανομία όπου και αν συμβαίνει και δεν νομίζω κανεις λογικός να ζητάει κατι σαν ασυλία.
  Βασικά ο φόβος ειναι να μην αντιμετωπιστεί ο κάθε απλός μπλόγκερ σαν επώνυμος επαγγελματίας ή με καχυποψία ωσαν να ήταν κακοπροαίρετος.
  Κατ' επέκταση δεν θέλουμε την εξομοίωση της κριτικής με την συκοφάντηση και να διωχθούμε νομικά ως συκοφάντες επειδη ασκήσαμε κάποια κριτική σε κάποιον.

  @ kitsosmitsos αυτο ακριβώς φοβόμαστε.

  @ vrakas διάβασε τι έγραψα σαν απάντηση στην αγαπητή Griz.
  Μετά, σου λέω αυτο που θα σου έλεγα και κατα πρόσωπο, οτι δνε πρόκειται για κανένα είδος ίδρυσης κινήματος στο οποίο όλοι πρέπει να υπογράψουμε τυφλά.
  Το οτι συμφωνώ στο σύνολο εστω και 99% με κάποιες σκέψεις και θέσεις δεν με κάνει τίποτα παραπάνω.
  Εαν αντιληφθώ καπέλλωμα θα το πώ ή και θα αποχωρήσω.
  Δεν το δέχτηκα ποτέ στη ζωή μου γι αυτό θεωρήθηκα ακόμα και αντιδραστικός.
  Σαφώς δεν πρόκειται για ΥΣΤΕΡΙΑ ! Με τίποτα. Διαβάζω μόνο νηφάλιες θέσεις και δίκαιες οργές.

  Τέλος δεν διαφωνούμε, γι αυτο και ειμαστε "φίλοι". Στο Στρασβούργο μόνος μου δεν μπορώ να πάω εκτός αν πρόκειται για θέμα ζωής και θανάτου.
  Εχουμε γελοιοποιηθεί διεθνώς ως χώρα μετά την υπόθεση blogme.gr όπου πήγε να ποινικοποιηθεί ενα απλό link !!!
  Πώς να εμπιστευτώ λοιπόν οτι με καταλαβαίνει ο νομοθέτης και επίδοξος "μεταρρυθμιστής" ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γεια και χαρά σου Τζονάκο είχα καιρό να σε επισκεφτώ, πριν από λίγο ανάρτησα ένα πόστ για το έγκλημα στον διαδίκτυο και με χαρά διαπίστωσα ότι υπάρχει οργανωμένη πρωτοβουλία από bloggers για να μην μας στερήσουν το δικαίωμα της έκφρασης…

  ΑπάντησηΔιαγραφή

-πες οτι θες αλλα να σέβεσαι τους άλλους συνομιλητές-
Δεν συνηθίζω να απαντάω σε μη μπλόγκερς κρυμμένους πίσω απο σκέτο λογαριασμό google. Θα τα σβήνω.
Α, και είμαι υπευθυνος ΜΟΝΟ για οσα λεω... δεν ειμαι υπευθυνος για οσα καταλαβαινεις.
ΤΖΟΝ παπαρολόγος.

Tweet

Related Posts with Thumbnails

Do not clopy

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape