Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Με τον φακό


Kυριακή σήμερα και τα πόδια μου εχουν αρχίσει να κρυώνουν.
Ανέκαθεν δεν ήθελα να χωνέψω οτι το καλοκαίρι ειναι μια εποχή που κάποτε τελειώνει και πρέπει να ντυθώ λιγάκι παραπάνω. Γι' αυτο και δεν εχω μπουφανάκι φθινοπωρινό όπως παλιότερα. Μόνο κατι φούτερ. Με κουκούλα παρακαλώ.
Επιμένουμε στην κουκούλα, την αθώα εννοείται.

Ολος ο κόσμος ειναι χαζεμένος, στους δρόμους οδηγεί σαν κατευθυνόμενος απο μια μυστηριώδη δύναμη που εχει εισβάλλει ίσως απο το υπερπέραν και τους κάνει παρά την θέλησή τους να ενεργούν ως επιτιθέμενοι και ως να μην υπάρχουν άλλοι γύρω τους αλλα μόνο οι ίδιοι βιάζονται, εχουν δουλειές και η τζιπάρα πρέπει να περάσει με το ετσι θέλω, το παπάκι να χωθεί εκει που δεν πρέπει και να αισθανόμαστε ως αντίπαλοι περίπου στην άσφαλτο.
Λίγο τα σχολεία που άνοιξαν, λίγο περισσότερο το θέμα της γρίππης και των εμβολιασμών, λίγο οι Εκλογές, συν τα σούπερ μάρκετ που κρυφά όπως πάντα ανέβασαν τιμές και ο κόσμος εχει μείνει σαν χάνος που κοιτάει να επιβιώσει ή μάλλον κοιτάει να μην χάσει κι άλλο.
Είμαστε μιά κοινωνία αναθρεμμένη με "περήφανες" ήττες και εθνικόν φρόνημα συνάμα με πίστη στον θεό και τις παραδόσεις και ταυτόχρονα υποταγμένη σε αυτά.
Μας έμαθαν λάθος πράγματα και μας καθοδήγησαν λάθος άνθρωποι με τους λίγους σωστούς να χάνονται κάτω απο το βάρος λαϊκισμών υποκινούμενων απο θερμοκέφαλους, απο παπάδες και λαμόγιους για να φτάσουμε στον 21ο αιώνα και να μην μπορούμε καν να κρατήσουμε όσα έχουμε κερδίσει, όπως πχ το Αιγαίο, της Ελλάδας το Αιγαίο που εχει αφεθεί στην κερδοσκοπία των καραβοκύρηδων και στην πλάκα των τούρκων που μας τσιγκλάνε ανενόχλητοι.

Και δεν φτάνει που έχουμε πληρώσει τόσα και τόσα, ζητάνε κι άλλα και δεν δίνουν αυτα που πρέπει να πάρουμε. Δεν έχουμε δάση πλέον αλλα έχουμε Αγροφυλακή. Ουτε προσωπικό νοσοκομείων έχουμε ούτε προσωπικό αρχαιολογικών χώρων ούτε καν για Υπηρεσίες που θα έπρεπε να ειναι αυτονόητα καλές όπως ας πούμε το ΙΚΑ. Οποιος πάει να βγάλει σύνταξη θα δει οτι χρειάζονται μήνες και χρόνια ώσπου να εκδοθεί ενα κωλόχαρτο απο το ΙΚΑ που θα λέει οτι οκ εχεις τόσα ένσημα, περίμενε τωρα να εκδοθεί η σύνταξη. Δεν σου λένε πότε θα εκδοθεί, αλλα αυτο μπορεί να πάρει και 3 χρόνια και παραπάνω. Πώς θα ζήσει ο έρμος μέχρι να βγει η παλιοσύνταξη ; Δεν εχω σκοπό να επεκταθώ σε αυτό απλα ενα παράδειγμα έφερα.

Η εθνική μας περηφάνια περιορίζεται στην εθνική ομάδα μπάσκετ, τέλος. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο να είμαστε περήφανοι γι αυτο κρατάω μια ακόμα περηφάνια για μένα και απαιτώ να μείνει ετσι για πάντα :
Την ελληνική φύση, την γη μας και τη θάλασσά μας, τα νησιά και τα ποτάμια.
Ειναι τύχη καλή να ζεις σε εναν τόπο όπως η Ελλάδα. Χμμμ οκ θα προτιμούσα λιγότερα βουνά και περισσότερα και μεγαλύτερα νησιά αλλα εντάξει ειναι κι ετσι.
Στην φύση την ελληνική ζούν άνθρωποι που ελάχιστοι μας κάνουν να νιώθουμε καλά που τους έχουμε δίπλα μας και ειναι άνθρωποι με τη σημασία της λέξης. Και η πλάκα ειναι που παραμένουν άσημοι και άγνωστοι αυτοι οι ολίγοι γιατι πάντα ενας πιο καπάτσος θα βγεί στην επιφάνεια να 'ηγηθεί' και τότε θα τον ρουφήξει και αυτον το σύστημα.

Ας προστατέψουμε οτι απόμεινε λοιπόν, τον τόπο που ζούμε για να έχουμε κάτι εμείς και οι επόμενοι να είμαστε περήφανοι γιατι σε όλα τα άλλα, ψάχνω να βρώ με ενα φακό στο σκοτάδι, τι απόμεινε για να περηφανεύομαι.

* Η φωτογραφία ειναι τραβηγμένη τον περασμένο Ιούλιο στην ορεινή Ηπειρο.

28 σχόλια:

  1. Πριν απο 4 χρονια, βρεθηκαμε με μια νορβηγιδα σε διπλανα δωματια να κανουμε διακοπες. Στη Ναξο.

    Μετα απο 2-3 μερες κουβεντα για το πως ζουμε εμεις εδω και εκεινοι εκει, γυρναει και μας ρωταει: "εκτος απο τον ηλιο και τη θαλασσα εχετε κατι αλλο ωραιο στη χωρα σας;"
    Δεν ξεραμε τι να της απαντησουμε...

    (ας μην πω για το κρατος προνοιας στη Νορβηγια γιατι θα μας πιασει ομαδικη καταθλιψη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρες!
    Καινούργια αναγνώστρια!
    Πολύ ενδιαφέρον blog!
    Οντως,είναι πολύ σημαντικό να αγωνιούμε,να νοιαζόμαστε για όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας και να προστατεύουμε,όσο μπορεί ο καθένας,ότι έχει απομείνει,
    Για να επιβιώσουμε,πρέπει να κάνουμε το περιβάλλον καθαρό και αξιοπρεπές!
    Για να κοιταζόμαστε όλοι στα μάτια κ να μαστε περήφανοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλωσόρισες Ειρήνη με πρόλαβες πριν απαντήσω κάτι στον Αντώνη που θέλω.
    Σε ευχαριστώ, πιστεύω οτι το μπλογκ αυτό εχει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα ειδικά αν κάνει κάποιος μιά αναδρομή στα παλιότερα μου θέματα και το δει συνολικά χωρίς να το κρίνει απο μια ή δυ τρείς αναρτήσεις ( παρα λιγο να γράψω... συναρτήσεις )
    Οταν ακούμε οτι ενας Ελληνας στο εξωτερικό πέτυχε κάτι, καμαρώνουμε που ειναι ελληνας και λέμε να, ορίστε οι έλληνες ειναι σούπερ λαός.
    Τα τελευταία 13 χρόνια όμως αμφιβάλλω πολύ για αυτό.

    * Χαίρω πολυ για την e-γνωριμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντώνη
    πριν ΧΧΧ χρόνια καθάομασταν με δύο Νορβηγίδες σε μεζεδάδικο σε νησί.
    Εβρισκαν και κάτι άλλο ωραίο στη χώρα μας, τους άντρες απ οτι κατάλαβα, αλλα οταν συζητήσαμε πώς ζούν εκεί με έπιασε κατάθλιψη.
    Ειναι πανάκριβη χώρα με μεγάλη φορολογία και μικρές κρύες ημέρες, μαζεύονται νωρίς στο σπίτι, δεν ζουν οπως εδω που είμαστε εξω με κοντομάνικα Οκτώβριο μήνα ως τις 12.00 νύχτα και βάλε.
    Ομως όλα τα άλλα λειτουργούν άψογα.
    Εκείνη την εποχή μάλιστα ενας υπουργός τους υπέβαλλε παραίτηση επειδή απλώς κατηγορήθηκε για ανάμειξή του σε κάποιο θέμα που εδω κανείς δεν θα έδινε σημασία.
    Πιθανότατα ηταν αθώος, όμως έφυγε για να αποδείξει την αθωότητά του αμέσως.
    Αυτο λέει πολλά.
    Επίσης λέει πολλά το οτι τα χρήματα που πληρώνουν σε φόρους οι πολίτες επενδύονται διάφανα σε έργα και στην επιχειρηματικότητα.
    Δεν ειναι τυχαίο το οτι ενω ειναι χώρα εκτός ΟΠΕΚ αν δεν κάνω λάθος, ζούν απο το πετρέλαιο το οποίο κατα βάση ειναι κρατικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άσε τις κουκούλες και ψάξε για μια κουβερτούλα πικέ... χαχαχαχα

    Για τα λοιπά... "Σειρά του τώρα" και
    αν όχι, πάμε για άλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι συμφωνω για το οτι ειναι περιεργο το κλιμα τους σε σχεση με το δικο μας.
    Και το οτι εχουν αυτο το διαρκες σουρουπο μαλλον ειναι καταθλιπτικο.

    Αλλά οταν φιλε μου ειπε οτι για καθε παιδι που γεννιεται το κρατος δινει μεχρι την ενηλικιωση του επιδομα περιπου 5.000 ευρω ΚΑΘΕ χρονο, τοτε πικραθηκα πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και δεν ειναι μόνο αυτο αντώνηαλλα και τα θέματα Παιδείας και Υγείας, οι υποδομές για αποχέτευση, δρόμους, υπηρεσίες και εξυπηρέτηση του πολίτη ειναι άψογες.
    Αν δίνανε κι εδω οχι τόσα, τα μισά κάθε χρόνο για κάθε παιδί δεν θα είχαμε υπογεννητικότητα.
    Επίσης στηριζόταν απο πολλά χρόνια πριν, η οικογένεια χωρισμένων με παιδιά.
    Αν χώριζες ειχες και στήριξη απο το Κράτος σε ενα βαθμό και οχι όπως εδω που αν παντρεύεσαι παίρνεις επίδομα συζύγου και μετά παιδιών κι αν χωρίσεις τα χάνεις.
    Η μια νορβηγίδα ηταν χωρισμένη με παιδί και μου ειπε πολλά και γνώρισα και την κόρη της αργότερα 16 ετών καταπληκτικό παιδί, πολύ ζωντανό σε αντίθεση με την εικόνα που έχουμε για τους 'ψυχρούς' σκανδιναβούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πικέ κουβερτούλα Φοράδα ;
    Να ψάξω να βρω μία κάπου θα εχω.
    Σειρά του τώρα σίγουρα.
    Και όλοι θα κοιτάνε πάνω του να δουν τι μαγικά θα κάνει, μα δεν ειναι μάγος.
    Τον πιστεύω όμως και ελπίζω σε αυτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πικρό, όπως είναι αλήθειες.
    Η προτελευταία παράγραφος μου θύμησε ότι ο Οργουελ είναι επίκαιρος.

    Η πικεδένια κουβερτούλα τσιμπάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μονο που αυτο το συστημα εμεις το στηρίζουμε-και θα το ξαναστηριξουμε-με την ψηφο μας...

    καλο φθινοπωρο τζον!
    (και να μην ξεχνας τις καλτσουλες σου τωρα που αρχιζει και κρυωνει ο καιρος!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα κι από μένα γκρινιάρη tzonakos....
    ισημερία σήμερα
    τα λέγαμε χθες θα τα λέμε κι αύριο τα ίδια τα παλιά με καινούρια που δε θα ναι καλύτερα αλλά
    σήμερα -έτσι εις πείσμα-
    ας σκάσουμε χαμόγελο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εμείς πάλι, στη ΝΖ, πολλοί μας ρωτάνε τί ήρθαμε να κάνουμε εδώ, που δεν έχει τίποτα...
    Δεν συγκρίνω όμως και δεν επιτρέπω να συγκρίνουν...Όλες οι χώρες καλές είναι, μέχρι να δεις και τα δικά τους...Αν έχεις χρόνο, πέρνα να διαβάσεις το πρώτο μέρος...Το επόμενο σε μερικές μέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομιζω πως εχεις απολυτο δικιο! Εναν ευλογημενο τοπο εχουμε με ανθρωπους καταραμενους να τους κατατρωει ο ιδιος τους ο εαυτος, ο κακος εαυτος! Γιατι αλλον εχθρο πιο μεγαλο δεν εχουμε, μονοι μας καταστρεφουμε τη χωρα μας, τη ζωη μας και θαβουμε τις φωτεινες εξαιρεσεις, μην τυχον και αναγκαστουμε να ντραπουμε για την καταντια μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λένε πως το κλίμα και το περιβάλλον διαμορφώνουν τις ιδιοσυγκρασίες.
    Εχουμε μία πανέμορφη χώρα με απίστευτη φυσική ομορφιά.
    Το τι συμβαίνει με τους κατοίκους είναι ένα ανεξιχνίαστο θέμα.
    Παρατηρήστε μόνο πώς αλλάζουμε όταν πηγαίνουμε διακοπές κάπου, πώς χαλαρώνουμε και πως οι τύψεις μετατρέπονται σε δημιουργικότητα.
    Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει τίποτα να υπερηφανευτούμε, πέρα από εκείνα που μας χαρίστηκαν.
    Είμαστε ρεμάλια απολαύσεων των έτοιμων και ουδόλως προσπαθούμε να διαφυλάξουμε αλλά ακόμα περισσότερο να εμπλουίσουμε τα δώρα μας.
    Καλημέρα αγαπητέ μας Τζονάκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το μόνο που απέμεινε για να περηφανεύεσαι είναι η κορμάρα σου... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Ευλογημένο τοπίο με καταραμένους ανθρώπους" ...
    Περίπου ετσι θα το συνόψιζα αν έπρεπε να εξηγήσω τι θέλω να πώ με 5 λέξεις αγαπητή μου Butterfly !

    [b]Eύα[/b] εχω παχύνει άστα να πάνε :/ οπότε άλλα πράγματα πρέπει να έχω να περηφανεύομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτος ο Οργουελ έβλεπε πολυ μπροστά αγαπητέ "Δύο.με.γύρο" ( φανταστικό ψευδώνυμο )
    Η πικέ κουβερτούλα εντάξει ειναι, αντε με κάνατε και έβαλα μια χτες βράδι :)

    Cook χμμμ αυτο ειναι αλήθεια οτι στηρίζουμε το σύστημα, καλοπροαίρετα ελπίζοντας οτι θα το βοηθήσουμε να μας στηρίξει.
    Ομως οι ελέγχοντες το σύστημα ( τεσπα ο θεός να το κάνει σύστημα ) καταχρώνται την εξουσία τους συχνά σε βάρος μας είτε με λάθη είτε με εσκεμμένες δραστηριότητες προς όφελός τους και οχι προς όφελος όλων.
    ( Καλτσάκια φορά τελευταία κάθε μερα και δε θέλωωω αλλα τι να κάνω, κρυώνω στα πόδια )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. meril σ ευχαριστώ για το χαμόγελο :))
    Δεν γκρινιάζω, απλά σκέπτομαι και προσπαθώ να δω γύρω και μπροστά μας.

    Artanis σου απαντάω αυτο που θα σου έλεγα και απο κοντά αν διακτινιζόμουν εκεί :
    Πάντα πίστευα οτι κάθε μέρος εχει κάποια καλύτερα πράγματα απο άλλα και κάποια χειρότερα, σε μιά ζυγαριά που κινείται χωρίς να σταθεροποείται για πολύ.
    Ανοιξα το μπλογκ σου και διαβάζω προσεκτικά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ καλό το σχόλιό σας Αστροσυμμορίτες, διαβάσατε προσεκτικά το κείμενο και καταλάβατε το θέλω να πώ.
    Σας ευχαριστώ για την εξαίρετη μπλογκοσυντροφιά σας φίλοι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Με ένα καλό γυμναστήριο θα βρεις τη φόρμα σου, εξάλλου εσύ ξέρεις τις κρυφές σου χάρες. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ας προστατέψουμε οτι απόμεινε λοιπόν, τον τόπο που ζούμε για να έχουμε κάτι εμείς και οι επόμενοι να είμαστε περήφανοι γιατι σε όλα τα άλλα, ψάχνω να βρώ με ενα φακό στο σκοτάδι, τι απόμεινε για να περηφανεύομαι.

    Δεν έχω τίποτε απολύτως να προσθέσω!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τζόνυ ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης της χώρας που καταντήσαμε έχουμε και'μεις οι απλοί πολίτες με τις επιλογές μας με την ανευθυνότητα ίσως με τη χαλαρότητα που μας διακρίνει και τα βλέπουμε όλα "δε βαριέσαι"!
    Ας ελπίσουμε η καινούρια γενιά να'ναι πιο υπεύθυνη πιο ενεργή από μας για να σώσουμε την αίγλη του παλιού πολιτισμού μας!!

    Καλό βράδυ με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. "Περήφανες" ήττες... Μεγάλη κουβέντα! Και απόλυτα σωστή.. Δυστυχώς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. μακαρι να μην μας καταπιουν αυτοι που μας ζηλευουν!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Eύα ... :)
    Και τα κρυφά του τα στραβά ξέρει ο καθένας μας.

    marianaonice όλοκαι λιγότερα μας κάνουν περήφανους. Ας προσπαθήσουμε εμείς να κάνουμε περήφανους όσους αγαπάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. zoyzoy
    Οι απλοί πολίτες αν θες να τους διαχωρίσουμε κάπως, μπαίνουν σε δύο κατηγορίες :
    - Σε όσους την παλεύουν να επιβιώσουν τίμια αλλα εχουν και το μάτι πάντα ανοικτό για ευκαιρίες, βολέματα κλπ
    - Σε όσους έμαθαν απο νωρίς οτι για να επιβιώσουν πρέπει να αρπάζουν ότι βρούν απο τον άλλον. Αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους.

    Η τρίτη κατηγορία δηλ. οι μόνο τίμιοι και καθαροί ειναι τόσο λίγοι που χάνονται στην ανωνυμία κάπου στο πουθενά.

    Οταν πείς σε κάποιον απο τις 2 κατηγορίες οτι φταίει σε κατι, θα αντιδράσει και έντονα, ειδικά οι δεύτεροι.
    Οι τρίτοι θα πουν χαμογελώντας : "οκ φταίω" !!!!

    Διαφωνείς ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γιατί να διαφωνήσω??
    Με βολεύει και το σκεπτικό σου άλλωστε!
    Είπα "ότι φταίμε" οπότε αυτομάτως μπαίνω στην 3η κατηγορία!
    Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε ότι παλεύουμε με νύχια και με δόντια χωρίς τις πλάτες κανενός κερατά!

    Περαστικά σου με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γιώργο καλη σου μερα φίλε.
    Μήπως ο υπερβολικός "πατριωτισμός" εχει γυρίσει εναντίον μας τελικά ;

    Πατατούλα μου ναι, κάποιοι θέλουν να μας καταπιούν, ή ετσι νομίζουμε ή θα μας καταπιούν κάποτε.

    ΖΟΥΖΟΥ η 3η κατηγορία ειναι που αξίζει τα περισσότερα. Γνωμη μου πάντα. Καλημερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

-πες οτι θες αλλα να σέβεσαι τους άλλους συνομιλητές-
Δεν συνηθίζω να απαντάω σε μη μπλόγκερς κρυμμένους πίσω απο σκέτο λογαριασμό google. Θα τα σβήνω.
Α, και είμαι υπευθυνος ΜΟΝΟ για οσα λεω... δεν ειμαι υπευθυνος για οσα καταλαβαινεις.
ΤΖΟΝ παπαρολόγος.

Tweet

Related Posts with Thumbnails

Do not clopy

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape