Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Ελληνάκια


Το 1929, το ελληνόπουλο δεν τέλειωνε το σχολείο, ή δεν σπούδαζε κάτι παραπάνω αν δεν είχε ευκατάστατους γονείς.
Το 1939, το ελληνόπουλο θα βίωνε εναν παγκόσμιο πόλεμο σε ενα χρόνο και δεν το 'ξερε. Οτι όνειρα είχε θα κόβονταν απο εναν Πόλεμο, κι η ίδια η ζωή πολλών ακόμα.
Το 1949, το ελληνόπουλο έπρεπε να κοιτάξει να βρεί δουλειά, να δουλέψει απο μικρός. Ειχε και πέντε αδέρφια !
Το 1959, οι γονείς του ελληνόπουλου έκαναν ότι μπορούσαν για να πάει το παιδί τους καλύτερα απο τους ίδιους. ειχε και τέσσερα αδέρφια !
Το 1969, το ελληνόπουλο έζησε μιά χούντα την ίδια ώρα που σε πολλά μέρη στον κόσμο η νεολαία επαναστατούσε. ειχε και δύο αδέρφια.
Το 1979 το ελληνάκι ζούσε την μεταπολίτευση, την μετάβαση σε Δημοκρατία, έχοντας πίσω του τις εθνικές προδοσίες της χούντας και της Κύπρου. Μπήκε μετά και στην ΕΟΚ ...
Οι γονείς πάλευαν να κάνουν ενα κόσμο καλύτερο για τα ελληνόπουλά τους.
Το 1989 το ελληνα(ρά)κι έζησε απανωτές Εκλογές και τις ανίερες συμμαχίες προκειμένου να δικαστεί ενας πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, για να ακολουθήσει μια δεξιά Κυβέρνηση που δεν θέλει κανείς να θυμάται. Ειχε κι εναν αδερφό.
Το 1999 το ελληνάκι πλάϊ με Αλβανούς στο σχολείο, αλλα με κινητά και υπολογιστές, ετοιμάζεται να μπεί στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση. Μπαίνει και βλέπει το 100δραχμο να γίνεται ευρώ χωρίς να έχουν την ίδια αξία.

Το 2009 .... το ελληνάκι εχει ξεχάσει να σηκώνει το μολύβι του απο το πάτωμα διοτι αυτο το κάνει η μαμά, έχει ξεχάσει να καταλαβαίνει τι του λένε γιατι σε όλες τις δουλειές που τον αφορούν, στέλνει τον μπαμπά. Καμμια φορά και τον παππού.
Μοναχοπαίδι πια ...

Αυτο το ελληνάκι, ετοιμάζεται να "συνεχίσει τον αγώνα" κατά του ανίκανου Κράτους που σκοτώνει, κλέβει και δεν εξασφαλίζει μέλλον.

Κάτι μου λέει οτι ο καιρός εχει γυρίσματα και θα ξανάρθουν εποχές όπως παλιά.
Παρά την εντυπωσιακά σπουδαιότερη τεχνολογία θα πρέπει το ελληνόπουλο να μάθει να κάνει πράγματα, να έχει άποψη δική του και όχι να ακολουθεί παρασυρόμενο τις απόψεις όσων θέλουν να το βάλουν να κάνει αμφίβολης ηθικής πράξεις χωρίς να του δίνει και ιδέες, ή αν θες και χωρίς να ακούει πραγματικά τι έχει να πει ίδιο το ελληνόπουλο.

Είναι σίγουρα καιρός να αλλάξει η εποχή. Το θέμα είναι, πώς ;

52 σχόλια:

  1. Αν καποτε αλλαξουμε εμεις μυαλα και νοοτροπια τοτε ισως αλλαξει και η εποχη φιλε.
    Και αν βαλουμε το υπερ-εγω μας κατω απο μια νεα συλλογικοτητα που να δινει σαφη στοχο και οραμα, ισως τοτε κατι καλο γινει σε τουτο τον ερμο τοπο.

    Καταπληκτικη αναρτηση φιλε, μονο μια μικρη παρατηρηση-γνωμη ακομα. Ισως θα ηταν καλυτερα να την κραταγες και να την ανεβαζες σε καμια βδομαδα.
    Για να γινει καλυτερη συζητηση και να μη χαθει μεσα στο οποιο πνευμα της πρωτοχρονιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο το ελληναράκι, ειναι αξιο παιδι ελληναράδων, τζωνάκο.. καποιος ειχε πει πως ο λαος που δεν ξερει την ιστορια του, θα την ξαναζήσει. Εμεις παλι, τοσα χρονια προσπαθούμε εναγωνίως να τηνε ξεχασουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ελληνάκι του '69 νομίζω ότι έχει επηρεάσει περισσότερο από τα υπόλοιπα τη σημερινή κατάσταση αυτής εδώ της αναθεματισμένης γης. Τα μισά ελληναράκια κόλλησαν στην χούντα και τα άλλα μισά στο Πολυτεχνείο. Και μετά, τι; Και μετά, ποιός; Και μετά, πως; Καραμανλής ή χάος. Εδώ μας οδήγησε το ελληναράκι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειμαι ενα ελληνάκι του 69... η γενιά που μεγάλωσε με το "ακου, βλεπε, μη μιλάς", και που ολοι φροντιζαν να μη της λειψει τιποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντώνη πρέπει !
    Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία σαν λαός.
    Να αποκτήσουμε τουλάχιστον συλλογική συνείδηση και να μην κοιτάμε α-πο-κλει-στι-κά την πάρτη μας.
    Θα δείξει αν θα προλάβουμε να ζούμε να δούμε μια καλή εποχή στον τόπο τούτο.

    Το πνεύμα της Πρωτοχρονιάς έχαει δεθεί με την νεολαία μας, με την αγωνία των μεγαλύτερων για το μέλλον των νέων αλλα και για το μέλλον των ίδιων που οι νεότεροι τους λοξοκοιτούν σαν φταίχτες.
    Νομίζω οτι μπορεί να γίνει καλή συζήτηση και το θέμα εδω θα ειναι, ανοιχτό να μιλήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακριβώς princess γι αυτό αποκαλώ το ελληνόπουλο και ελληνάκι και ελληναράκι, παιδί ελληναράδων.
    Δεν θέλω να γενικεύω, δεν ειναι σωστό αυτό, μα τα πιο πολλά παιδιά μεγάλωσαν στην εποχή του το καθένα, με τις συνθήκες εκείνης της εποχής.
    Αλλες γενιές ηταν πιο τυχερές, άλλες όχι.
    Και μια και εισαι του '69, σκέψου ενα 10χρονο εκείνη την εποχή, να του λένε "σώπα, μη μιλάς, μόνο άκου" ... για να του παρέχουν αργότερα όσα μπορούσαν, να μη του λείψει τίποτα.

    ...και σήμερα να λέμε πως αυτη η τακτική, του να προσφέρεις "τα πάντα" σε ενα παιδί, ήταν λάθος ...
    Ειρωνία δεν είναι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Wert01gf εγω προσωπικά δεν μπορώ να ρίξω ευθύνες στα ελληνάκια του '69 παραπάνω επειδή έτυχε να ζούν σε αυτές τις εποχές.
    Αντίθετα, εκείνα τα παιδιά έμαθαν και να μαγειρεύουν μόνα τους, και να εργάζονται σε διάφορες δουλειές ενω του '79 τα ελληνάκια περίμεναν τον διορισμό απο την "κλαδική" του ΠΑΣΟΚ ... τεμπελιάζοντας στις πλατείες και τα παιδιά του '89 ή του '99 ειναι σήμερα ενήλικες της γενιάς των 700 ευρώ αλλά δεν εχουν μάθει ν ακάνουν κάτι μόνα τους.

    Σημερα μου ειπαν δύο περιπτώσεις παιδιών 19 ετών που σε κάποιο ΚΕΠ τους ζητήθηκε να βάλουν μιά υπογραφή και σάστισαν μή ξέροντας ποιό πλήκτρο πατάνε γι αυτη την πίστα, το Δ, το Ο, το Χ ή το άλλο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μας γύρισες πολύ πίσω Τζονάκο!
    Έτσι είναι όπως τα λες!
    Κάπου διάβασα:
    Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί ήθελα να μεγαλώσω, τώρα που μεγάλωσα, χαίρομαι που θυμάμαι!
    Tα σημερινά ελληνόπουλα λες και δεν θέλουν ποτέ να μεγαλώσουν! Νομίζεις ότι μόνον απαιτούν χωρίς να αισθάνονται υποχρέωση να προσφέρουν! Σου δίνουν την αίσθηση ότι δεν θέλουν ν' αναλάβουν καμία ευθύνη και θέλουν τη μπουκιά μασημένη!!
    Μα κι από την άλλη λες και έχουν μεγαλώσει απότομα και ανέπτυξαν την υπολογιστική σκέψη των μεγάλων!
    Αναρωτιέμαι όταν θα μεγαλώσουν θα χαίρονται να θυμούνται ότι ήταν κάποτε παιδιά;;
    Φταίνε άραγε οι γονείς που το παιδί ακολουθεί παρασυρόμενο τις απόψεις όσων θέλουν να το βάλουν όπως λες να κάνει αμφίβολης ηθικής πράξεις χωρίς να του δίνουν και ιδέες, και χωρίς να το ακούν πραγματικά τι έχει να πει ίδιο το ελληνόπουλο;
    Από την άλλη τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε ότι τα σημερινά παιδιά μας όσο κι αν τα "ευνουχίσαμε" και τα κάναμε μαλθακά από την καλοπέραση που τους προσφέραμε μέσα τους έχουν αυτή τη μοναδική δύναμη της νεότητας και το ξέρουν!
    Έχουν όμως εγκλωβιστεί στην ίδια τους την ευμάρεια και σίγουρα κάπου αυτά θα ζητήσουν ν' αλλάξουν τα πράγματα!
    Γιατί πιστεύω ότι όπως και να γίνει:
    Μόνο τα παιδιά γνωρίζουν να βάζουν τουβλάκια το ένα πάνω στο άλλο και οι μεγάλοι τα γκρεμίζουμε
    Ας αφουγκραστούμε λοιπόν τις ανησυχίες τους και ας τους δώσουμε τις ιδέες που τους στερήσαμε, γιατί αυτά είναι η ελπίδα αυτού του τόπου!
    Τα ελληνόπουλα πρέπει να σηκώσουν το βάρος για να πολεμήσουν αυτό το ανίκανο κράτος όπως λες!!
    Ας πάψουμε λοιπόν να τους σηκώνουμε εμείς το μολύβι από το πάτωμα! Ας τα εκπαιδεύσουμε για τον αγώνα αυτόν!
    Γιατί φοβάμαι ότι αν δεν το κάνουμε κεφάλι θα πάρουν τα Αλβανάκια, που σίγουρα οι γονείς τους δεν τους σηκώνουν το μολύβι από το πάτωμα! Εκείνοι ξέρουν να τα εκπαιδεύουν όπως ήξεραν να εκπαιδεύουν εμάς οι γονείς μας!!

    Πρέπει λοιπόν εμείς ν' αλλάξουμε νοοτροπία όπως λέει κι ο Αντώνης!
    Για να δώσουμε το μπούσουλα της συλλογικότητας μέσα από την οποία και μόνο τα ελληνόπουλα θα μπορέσουν να παλέψουν!
    Ας μη ξεχνάμε ότι η φαντασία η δική μας είναι η πραγματικότητα των παιδιών!! Ας φανταστούμε λοιπόν, ας ονειρευτούμε μαζί τους, για να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα για τα παιδιά μας!!

    Πολύ ωραία ανάρτηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. σκεφτομαι:
    η γενιά του 29 δεν ειχε τιποτα, βιωσε ενα πολεμο, εκανε παιδιά που ηλπιζε να ζησουνε καλυτερα, αλλα δε μπορουσε να κανει πια και πολλά για αυτο...
    Η γενια του 39, γεννηθηκε σε ενα πολεμο. Εζησε την παιδική της ηλικια σε ανεχεια, τη δημιουργική της ηλικία την εποχή που ο κοσμος ξαναρχιζε να ελπιζει... Ειναι η γενιά των γονιών μου, των γονιών της γενιάς του 69 (κλεβω καιδυο χρονια). Αυτοι που μπορουσαν να κανουν κατι για το μελλον των παιδιων τους και το εκαναν. Λιγοτερα παιδια, για να τους τα προσφέρουμε ολα. Οτι ελειψε σε κεινους. Και "βλεπε, ακου, σωπα" γιατι εκεινοι ειχανε δει τα χειροτερα. Η γενια του 69 εκανε την επανασταση της απο τη σιγουριά του σπιτιου της το 80, κι ειναι η γενιά που γεννησε τα σημερινά ελληνάκια.. Εγω που ταχα ολα ετοιμα, και δεν μπορω να κανω το ιδιο για τα παιδιά μου, τους δινω το παραδειγμα. Ακομα παιρνω χαρτζηλικι απο τη μαμα, γιατι ο μισθος μου δε φτανει. Ακομα στηριζομαι στη μαμα για να κραταει τα παιδια επειδη δουλευω δωδεκα ωρες. Κι ακομα, γκρινιάζω αμα δε τα βρισκω ολα στο χερι... Κι αυτο το παιδι του 2000 φοβάμαι για το πως θα επιβιώσει εκει εξω στον κοσμο...
    (σορι για την κουβερτα, επιασε καικρυο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πιστεύω αγαπητή marianaonice και φίλοι, οτι τα σημερινά παιδιά έχουν πιο πολύ ανάγκη απο την ουσιαστική συντροφιά μας αντι για το playstation.
    Aλλα ακόμα και το playstation πρέπει να το παίξουν οι μεγαλύτεροι μαζί τους, για να τα κάνουν να ενδιαφερθούν για τον κόσμο των μεγάλων και αυτά. Μια ανταλλαγή - συνεργασία κόσμων.
    Ο κόσμος της παραγωγικής μηχανής απο τη μία, οι μεγάλοι, η δύναμη της νιότης απο την άλλη.
    Τα ελληνάκια του '59 έχουν σκάψει γή, έχουν κουβαλήσει χώματα, πέτρες, έχουν πάει με τα πόδια απο την Χαλκίδα στη Θήβα, έχουν πάει φαντάροι 3 χρόνια, έχουν πάει μετανάστες, έχουν παλέψει αλλιώς.
    Μισό αιώνα μετά, η καλυτέρευση της ποιότητας ζωής ηρθε μαζι με το άσχημο κλίμα, την μόλυνση, την ανεργία με δύο πτυχία, τον ΑΣΕΠ, τη θεσούλα στο Δημόσιο που ακόμα ειναι ενα όνειρο ζωής για πολλούς, το αυτοκίνητο για να πάνε μέχρι το περίπτερο, τα κινητά και τον ...Τζόρτζ Μπούς ! Ωιμέ !

    Πιστεύω οτι οι μεγάλοι πρέπει πλέον να προσπαθήσουν κι άλλο να βρίσκοντια μαζι με τους νέους και ναμην τους κάνουν να νιώθουν μια αβέβαιη μοναξιά.
    Ταυτόχρονα και οι νέοι πρέπει να καταλάβουν οτι αν δεν κουνηθούν σωστά, θα γίνουν μια ακόμα γενιά με ενα στίγμα όχι καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πρόλαβες κι έγραψες όλα αυτά princess μα πάψτε να ζητάτε συγνώμες για τις κουβέρτες :)

    Εχεις δίκιο, το είχα στο νού μου και μου διέφυγε, θα επανορθώσω προσθέτοντάς το στην αρχική ανάρτηση :
    Το ελληνόπουλο του '39, του '49, '59 ειχε και πέντε αδέρφια !

    Πάω να το προσθέσω αυτό γιατι ειναι σημαντικό κι επανέρχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό είναι το κλειδί!
    Τα παιδιά σήμερα βιώνουν μία μοναξιά!
    Τους λείπουν εκτός από τους γονείς πολλές φορές και τ' αδέλφια!
    Σωστά το λέει η princess!
    Σήμερα μεγαλώνουμε μοναχοπαίδια κυρίως, άντε δύο το πολύ παιδιά για να τους εξασφαλίσουμε το ευ ζην!
    Όμως κάνουμε λάθος!
    Τα παιδιά χρειάζονται εμάς και την ανθρώπινη επαφή και ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών και όχι τα καλά μας και τα λεφτά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πού είχαμε μείνει ;

    Α, ναι.
    Τα παιδιά του '49 σπάνια ητανε μοναχοπαίδια. Απο 3 αδέρφια και πάνω.

    Τα σημερινά, ειναι συνήθως μοναχοπαίδια.

    Βλέπουμε καμμια διαφορά ;
    Σκεπτόμαστε κάποια σημαντική λεπτομέρεια ;

    Ειπε ενας αγαπημένος μου φίλος :
    Ρε σεις, παλιά τα παιδιά κάνανε δύο δουλειές για να βοηθήσουν αδέρφια και γονείς.
    Σήμερα, κάνουν οι γονείς δύο δουλειές για να βοηθήσουν το μοναχοπαίδι !

    Τι φταίει ;
    Αναγκάστηκε η κοινωνία να γίνει μικρότερη για χάρη της καλύτερης ποιότητας ;
    Πού ειναι το κάτι καλύτερο ;
    Στα playstation ???
    Ή στα κινητά wap, web, mms, sms, chat, cu ?
    Καλά, οκ μπορεί το Διαδίκτυο να ειναι ενα καλό αλλα και αυτό ελέγχεται για το είδος της χρήσης του...

    Δεν γίνεται οι σημερινοί γονείς να φοβούνται πώς το ενα ( αντε, δύο ) ελληνόπουλο θα επιβιώσει εκει έξω !
    Δεν γίνεται !
    Τα κάνουμε όλα για καλό, δεν μπορεί !

    .... μπορεί ; ... ε ; χμμμμ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπράβο βτε Τζονάκο....
    Μου αρεσε πολύ το ποστ σου...
    Επίσης Το Ελληνόπουλο σήμερα..παίρνει 13 στο τετράμηνο και νιώθει ευτυχισμένο..
    Ενώ εμείς με 13 νιώθαμε ντροπή....
    Δε μπορώ νακατηγορήσω τα παιδιά..κατηγορώ όμως τους γονείς γιατί δεν εμαθαν μια πολυ σημαντική λέξη στα παιδιά τοους
    Σ Ε Β Α Σ Μ Ο !
    Δε σέβονται τίποτα...
    ούτε τους γονείς ουτε τους δασκάλους και ακομα χειρότερα τον ίδιο τους τον εαυτο..
    Κ Α Λ Η Χ Ρ Ο Ν Ι Α
    τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα μάθουμε Gothangel, θα μάθουμε...

    Γλαύκη πιστεύω οτι κάθε εποχή πρέπει / έπρεπε γονείς και παιδιά να συνεργαστούν για το μέλλον.
    Δεν μπορεί να φταίμε όλοι ή να φταίει μιά γενιά, ούτε να μη φταίει κανείς.
    Οτι φταίει πρέπει να το διορθώνουμε.

    Αυτο με τον βαθμό το θυμάμαι.
    Κάποτε με 13 ήσουν ενα τίποτα, απλά πέρναγες την τάξη.
    Τώρα περνάς στο πανεπιστήμιο.
    Και μετά το τελειώνεις και μάλιστα σχετικά εύκολα.
    Εχω γράψει παλιότερα σχετικά με την τρέλα που επικρατεί για 4-5 χρόνια ωσπου ενα παιδί να ΜΠΕΙ στο πανεπιστήμιο, με τα φροντιστήρια και όλα αυτά.
    Ισως εκει, σε κείνη την περίοδο, να γίνεται η ζημιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πιστεύω πως φταίει η τεχνολογία και'μεις οι γονείς για την κατάντια της νεολαίας μας.Προσφέρουμε τα πάντα σ'αυτά γιατί εμείς είμασταν "στερημένα" παιδιά σε πολυμελή οικογένεια και αναγκαστίκαμε να δουλέψουμε απ'τα 14για να'σταθούμε στα πόδια μας'.Τα δικά μας τα μάθαμε να στηρίζονται επάνω μας.Η μητέρα μου σε ιστορίες που θυμάται μου αναφέρει οτι η μητέρα της αναγκαζόταν να ταίζει τα μεγαλύτερα παιδιά με την ελάχιστη τροφή που είχε και αφεινε τα
    αδύνατα νειστικά στο έλεός τους.'Ηταν καλύτερη εποχή εκείνη??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. E,βρε,γκρινιάρηδες,χρονιάρες μέρες,παιδιά ειναι και ζουν στην εποχή τους,ειναι καλυτερα από μας,πάρτε το απόφαση,κάθε γενιά ειναι καλύτερη απ'τις προηγούμενες,θαρθει και η ώρα τους ,θα δείξουν τι αξίζουν, και αξίζουν πολύ περισσότερο απ'όσο θέλουμε να πιστεύουμε,δεν τα φοβάμαι καθόλου,θα βρουν το δρόμο τους,εμάς φοβάμαι,το δικό μας συντηρητισμό...

    Φίλε Τζονάκο όπου βρίσκω πόρτα ανοιχτή λέω και ξαναλέω

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει όραμα. Δεν υπάρχει οδηγός, καθοδηγητής. Τα παιδιά, οι νέοι, αποζητούν έναν ηγέτη, μια φυσιογνωμία που θα τους εμπνέει. Και δυστυχώς έχουμε έλλειψη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τζονάκο,

    Δυστυχώς ή ευτυχώς η κάθε εποχή έχει τις αναγκαιότητές της.
    Το μέγιστο σημείο του κύκλου και το χαμηλότερο.
    Την εποχή που άνθιζαν οι τέχνες υπήρχε κάποιος λόγος και εξυπηρετούσε σαν γεγονός κάτι.
    Τώρα που ο σκοταδισμός που βιώνουμε, προετοιμάζει κάτι νέο.
    Σιγά σιγά θα συμβεί, άλλωστε πιστεύω πως όλα είναι προδιαγεγραμμένα.
    Αν το συνειδητοπόιήσουμε έγκαιρα θα επισπεύσουμε το χρόνο.
    Αν όχι, θα αναγκαστεί ο χρόνος να επέμβει και αυτό θα είναι κάτι πολύ καταλυτικό.

    Πολλές ευχές!!!

    Astrocat.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. αυτό που βλέπεις μέλλον στο ελληνόπουλο είναι πολύ θετικό Τζον. Εγω σε καμια 20αρια χρονια θα περιμενα μονο υβρίδια αμερικανοπουλων-μεταναστοπουλων. η χωρα θα διαλυθει -ειναι θεμα χρονου :-P

    πιασε κανα πιο αγαπησιαρικο θεμα, μερες που ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αχ, βρε Τζωνάκο. Μεγάλο θέμα άνοιξες. Ατέλειωτες ώρες συζήτησης.. Που πρέπει όλοι να κάνουμε για να βγάλουμε κάτι.. Να κάνουμε κάτι. Πέρασα για τις ευχές μου..

    Ο νέος χρόνος να φέρει χαμόγελα για όλους, υγεία και ελπίδες. Πολλές ελπίδες. Για ένα καλύτερο αύριο, για ένα ομορφότερο μέλλον..

    Καλή Χρονιά μέσα από την καρδιά μου, για σένα και όλους αυτούς που σε αγαπούν..

    Είρήνη σε όλο τον κόσμο.. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ σωστή η αναδρομή σου στις εποχές του ελληνάκι.Νομίζω όμως οτι κάτι αλλάζει. Διαπίστωσα με τις προσφατες κινητοποιήσεις των παιδιών των σχολείων,οχι φυσικά των κουκουλοφόρων, οτι τα παιδιά έχουν πλέον όνειρα,έχουν γερό λόγο,ξέρουν τι θέλουν και δε τα παρατούν εύκολα.Μου έκανε εντίπωση η ορημότητά τους.
    Ισως αλλάξουν τα πράγματα,φτανει να μη πάψουν τα παιδιά να ονειρεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. zoyzoy

    ναι, οι ανέσεις και η τεχνολογία που απλόχερα προσφέρθηκαν πρόσφατα στους νέους ειναι ενα θέμα σοβαρό.
    Αν θυμάται κανεις, στη δεκαετία του '80 για να βάλεις τηλέφωνο έκανες αίτηση στον ΟΤΕ και πέρναγαν 5 χρόνια να πάρεις αριθμό.
    Σήμερα ο καθένας εχει απο 2 κινητά.
    εχιε παίξει το ρόλο της και αυτη η "ευμάρεια".

    Ισως πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά όλα αυτά τα καλούδια.
    Παράδειγμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατι τα πιτσιρίκια μιλάνε στο κινητό επι μία ώρα και σε 5' λεπτά εχουν ραντεβού ετσι κι αλλιώς στην πλατέία παρακάτω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. VAD

    Δεν γκρινιάζω.
    Εβαλα αυτο το θέμα, ακριβώς επειδή αυτές τις μέρες και μετά απο τα γεγονότα, σκέφτομαι συνέχεια το μέλλον των παιδιών, της νεολαίας.
    Θέλω με αυτον τον τρόπο να δείξω τί πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο απο πριν, τη νέα χρονιά.

    Και να περνάς όποτε θες !
    Καλό βράδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. wert01gf το εχω πει και άλλες φορές, ειναι λάθος άκρη να ψάχνουμε αυτόν που θα μας πάρει απο το χεράκι.
    Επιπλέον, μεγάλος ηγέτης με ικανή και καθαρή φυσιογνωμία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
    Τέλειωσαν.
    Απλά αργήσαν να το καταλάβουν αυτό πολλοί συμπολίτες μας.

    Δεν περιμένω να με σώσει κανείς ηγέτης.
    Και η νεολαία αυταπατάται αν αυτο περιμένει.

    Γνώμη μου πάντα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αστροσυμμορίτες και συγκεκριμένα εσυ astrocat με εκπλήσσει ακόμα το οτι πιάνεις το νόημα των πραγμάτων, δηλ. εννοώ οτι βλέπω πως εχεις κι εσυ προβληματιστεί ανάλογα, με θέματα που με απασχολούν κι εμένα. Και πολλούς απασχολούν, άλλους.
    Συμφωνώ οτι δεν πρέπει παθητικά να περιμένουμε να συμβεί απο μόνο του κάτι, ο χρόνος τρέχει και πρέπει να δράσουμε εμείς.
    Εμείς είμαστε τα ζωντανά κύτταρα, εμείς θα βοηθήσουμε τη νεολαία, εμείς θα σκύψουμε πάνω της, να την ακούσουμε, να μάθουμε, να δούμε, να δούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. MAD εχεις βάλει κοριούς στο σπίτι μου ;
    Αυτο που γράφεις ακριβώς συζητούσαμε χτες με φίλους.
    αν δεν δοθεί η σημασία που πρέπει στους νέους και εκείνοι με τη σειρά τους δεν αναλάβουν δράση ( δεν εννοώ καταλήψεις και πετροπόλεμο ή όχι μόνο ), τότε ειναι θέμα χρόνου να γίνουν μειονότητα μεσα στην πατρίδα τους τα ελληνόπουλα !

    * Αγαπησιάρικο θέμα θα έχει μεθαύριο, για καλωσόρισμα του Νέου Χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. xaroylita ναι, ειναι μεγάλο θέμα, αλλα ακόμα κι αν δεν τραβήξει πολυ αυτη η συζήτηση, τη δουλειά της την έκανε αυτη εδω η ανάρτηση.
    Οσοι την διάβασαν, σκέφτηκαν εστω λίγο οτι πρέπει να αναλογιστούμε σοβαρά και νηφάλια το τι συμβαίνει με τους νέους.

    Το πόσο άλλαξαν οι νέοι ανα δεκαετία στην Ελλάδα μας κάνει να βλέπουμε γιατι και πώς φτάσαμε ως εδώ.

    Αν ηρωοποιηθεί ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, τότε ας ειναι για τον σωστό λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. leondokardos τα παιδιά έχουν τη δύναμη της νιότης, μπορούν να κάνουν πολλά για τους ίδιους, για όλους μας, για το τώρα και για το μέλλον.
    Ενα μεγάλο θέμα ειναι πώς θα δράσουν τα παιδιά, μαζι με τους μεγάλους πιστεύω, κάτω απο τις σημερινές συνθήκες, πετώντας στα άχρηστα αυτά που δεν ειναι χρήσιμα και κρατώντας τα καλά και χρήσιμα.

    Φοβάμαι πολυ μήπως πάρουν λάθος δρόμο και τότε δεν θα ειναι καλό αυτό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Όλο και μειώνονται τ' αδέρφια...

    Αλλά όλο και μεγαλώνουν τα κενά!

    Ίσως επειδή πιστεύουμε ότι όταν δε λείπει τίποτα από ένα παιδί, έχει τα πάντα.

    Και το κάνουμε έτσι υπερπροστατευμένο. Να μην μπορεί να πάρει ρίσκα. Πτηνό χωρίς φτερά. Όχι αετό, αλλά κότα!

    Μήπως (και) γι' αυτό εξεγείρονται σήμερα; Μήπως κατάλαβαν, πριν από τους υπόλοιπους, ότι "ουκ εν τω πολλώ το ευ";

    Καλή Πρωτοχρονιά να έχεις tzonako! Και κάθε φορά που αλλάζει ο χρόνος να κοιτάς πίσω και να νιώθεις "γεμάτος"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλησπέρα! Θέληση, συλλογικότητα, ομαδικότητα και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη κι να εγκαταλλειφθούν σκοπιμότητες/ατομικισμοί, αδιαφορίες και όλα αυτά που δεν μας πηγανε ποτε μπροστα, κι ουτε προκειτε να μας πανε αν συνεχισουμε να τις υιοθετουμε! Καλη χρονια να σε βρει, κι μπραβο για το μπλογκ σου,τυχαια το ανακαλυψα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ο πολιτισμός μας αποβλάκωσε!!!

    Χάσαμε τη λογική!!!

    Αυτό εύχομαι, να ξαναβρεί ο άνθρωπος τη λογική και τη σκέψη του...

    Να περνάς καλά και φέτος και... του χρόνου!!! :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Νιωθω μεγαλη μοναξια μεσα στο πληθος. Αυτος ο στιχος μου ρθε διαβαζοντας το θεμα σου. Μεγαλο θεμα και θα συμφωνησω με τον Αντωνη να το κρατησεις για λιγες μερες.
    Καλη χρονια και οι επιθυμιες σου να γινουν πραγματικοτητα φιλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Η υπογεννητικότητα ikor ειναι απο μόνο του ενα σοβαρό θέμα.
    Να που όπως φαίνεται επηρεάζει και την συμπεριφορά των γονέων και των παιδιών σήμερα.

    Η καλύτερη ευχή για τον Νέο Χρόνο θα ηταν ΚΑΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλωσήρθες κι απο εδω gatodiakritikos. Σε ειχα δει σε άλλα μπλογκς παλιότερα.
    Συμφωνώ με το σχόλιό σου και δίνω μία ακόμα έμφαση με την ευκαιρία, να θυμηθούμε να αποκτήσουμε ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ.

    Χάρηκα που πέρασες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Aggelos Spyrou με τη λογική θα βρούμε ποια πράγματα χρειαζόμαστε και πώς να τα εφαρμόσουμε για το γενικό καλό.
    Ας ελπίσουμε του χρόνου να βρούμε περισσότερη λογική !

    Ασημώνη μη νιώθεις μοναξιά.
    Η άσε την να σε κάνει να σκεφτείς και εσυ και όλοι μας τι θα κάνουμε, πού θα πάμε, εμείς και η πιο νέοι, οι έφηβοι μας.

    Εύχομαι τα καλύτερα και για σενα και τους μικρούς ήρωες της Βόλβης εκει, νίκες, επιτυχίες και υγεία.

    * Το θέμα θα μείνει επάνω μεχρι αυριο μεσάνυχτα.
    Μετά θα ανεβάσω το πρώτο πόστ υης χρονιάς, εορταστικό.
    Μπορεί όποιος θέλει να διαβάζει και να σχολιάζει και εδω στη συνέχεια, τα θέματα τα παλιά δεν πεθαίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αντώνη καλά κάνουν όσοι "κάτι κάνουν" :))))

    Ωραίοςςςς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ωραία η αναδρομή. σου υπενθυμίζει λίγο τη θυσία του πνεύματος στο βωμό του ευκαιριακού, καθώς και την εναλλαγή προτεραιοτήτων ανά εποχή. o tempora o mores, που είπε κι ο κικέρωνας. Καλή Χρονιά να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. το καλό και το κακό, συνυπάρχουν μέσα μας..
    όταν το καλό γίνει περίσσιο, τότε θα βρούμε το πώς θα αλλάξουν οι καταστάσεις που έχουμε περιέλθει..
    μην αναζητάμε μόνο στους άλλους φταίξιμο.. φταίμε κι εμείς..
    δυστυχώς..
    μέσα μας είμαστε πιστεύω, πολύ καλοί άνθρωποι, αλλά όταν συναναστρεφόμαστε με άλλους, επικρατεί η επιβίωση και η επιβολή..
    να φαινόμαστε δυνατοί, να φαινόμαστε σκληροί και ανταγωνιστικοί, για να επιβιώσουμε.. έτσι μας έμαθε η μεγάλη παιδαγωγός του σήμερα..
    η μητέρα TV..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλησπέρα Τζονάκο. Καλή χρονιά.
    Πολύ ωραία ανάρτηση, και συμφωνώ με τα προηγούμενα σχόλια, αλλά μου έχει δημιουργηθεί μια απορία. Αφού υπάρχουν τόσα άτομα που καταλαβαίνουν τί πάει στραβά, και αφού όλοι κατά βάθος είμαστε απογοητευμένοι από την Ελληνική πραγματικότητα, γιατί κανείς δεν προσπαθεί να κάνει κάτι για να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα? Και δεν εννοώ να τα κάνει σε ευρεία κλίμακα, απλά στην προσωπική του ζωή... τουλάχιστον! Αν όλοι προσπαθούσαμε από λίγο, πιστεύω ότι θα έκανε μεγάλη διαφορά. Δυστυχώς όμως μόνο στα σχόλια μένει η αγανάκτησή μας.
    Να ΄σαι καλά και χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Η κάθε εποχή αλλάζει, θέλουμε η μη. Εξαρτάται από μας αν θα είμαστε απλοί θεατές η θα είμαστε η δημιουργοί της αλλαγής. Αυτό όμως επιβάλει να είμαστε θαρραλέοι και πάνω απ’όλα αληθινοί. Όχι από αυτούς που άλλα λένε και άλλα κάνουν… Όχι από αυτούς που φωνάζουν τάχα να σηκωθούν από τους καναπέδες για να τους σπρώξουν ακόμη πιο βαθιά τους ικανούς… Τα παιδιά σηκώθηκαν για όλες τις γενιές και ειδικά για αυτές τις τελευταίες χρονιές, όταν οι γονείς τους δεν είχαν την φώτιση η την τόλμη να δημιουργούν. Απλά περιμένον την «σωτηρία» από τον ουρανό η από αλλού… Μήπως θα βολευθούν και τα παιδιά, όπως έκαναν και αυτοί. Δίχως κούραση, με ένα «μαγικό ραβδί»…
    Φαίνεται ότι τέλειωσαν τα παραμύθια… Η αλλαγή είναι ευθύνη όλων μας! Όλων μας που μείναμε ακόμα ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
    Αυτό που περιμένω από την καινούργια χρονιά είναι να ξυπνήσουμε επιτέλους όλοι μας, οι πολλοί και να δούμε ότι ενωμένοι θα μπορέσουμε να απαιτήσουμε την Αλλαγή! Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο! Μόνο με το να καταλάβουμε ότι είμαστε μέρος του και πρέπει να συμμετάσχουμε όλοι με ανιδιοτελή αγάπη για τους συνανθρώπους μας και σεβασμό για το μέλλον…
    Σου εύχομαι μια Καλή Χρονιά και καλή δύναμη! Χρόνια Πολλά!
    Υ.Γ. Και καλές εμπνεύσεις σε όλους μας, για αναρτήσεις που να ξυπνάνε συνειδήσεις! Το blogging είναι ο δικός μας τρόπος στο “να κολλάμε αφίσες”… Πάντα να μείνουμε αληθινοί και να πράττουμε αυτά που λέμε… Ας φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο για όλα τα παιδιά! Ας έρθουμε επιτέλους αντιμέτωποι με την ευθύνη μας σαν ΑΝΘΡΩΠΟΙ που έχουν το «σήμερα» για να δημιουργήσουν το μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Εγώ θα συμφωνήσω νε το Vad.
    Ο καθένας από 'μας, μικροί και μεγάλοι, είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σύμφωνα με την εποχή μας.
    Δε γίνεται αλλίώς.
    Πόσο μάλλον τα παιδιά...
    Επίσης,δε με χαλάει η υπογεννητικότητα.
    Πλησιάζει πιστεύω περισσότερο στη σωστή απάντηση της ερώτησης "Γιατί φέρνω στον κόσμο ένα παιδί".

    Μα για να έχει επιλογές.


    Να γίνει ότι γουστάρει.

    Όχι για να έχω δύο χέρια παραπάνω στο χωράφι...η να μου μείνει σε περίπτωση που πεθάνουν τ'αδέρφια του από την πείνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλή χρονιά Φίλε Τζονάκο. Οι αναρτήσεις σου η πιο φίνα παρέα για το χρόνο που φεύγει, ελπίζω να μας συντροφεύει το ίδιο και στο 2009.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Με προσωπική, ατομική, προσπάθεια tzonako μου, που θα έχει συλλογικό αποτέλεσμα..
    Δύσκολο;
    Ίσως..
    Ακατόρθωτο;
    Όχι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Σχολιάζω μιά σούμα του τελευταίου θέματος για τη χρονιά που πέρασε, αφιερωμένου στην νεολαία και με αφορμή όσα έγιναν και θα γίνουν γι αυτην με αυτην ή και χωρίς αυτήν.

    Ειχα μιά συζήτηση σήμερα, αληθινή, ξέρεις, με μερικούς συγγενείς και φίλους.
    Σε όλους διέκρινα την ανησυχία για το μέλλον και όλοι εστίασαν στο τι θα κάνουν τα παιδιά του σήμερα.
    Ολοι λοιπόν έχουν αποφασίσει αυτο που γράφει η συνμπλόγκερ Σουζάνα Χατζηνικολάου :
    Μια προσωπική επανάσταση, μια ανάληψη καθηκόντων για να γίνουν καλά πράγματα γιατι κατάλαβαν οτι είχαμε κάπως επαναπαυθεί σε κάποιες "δάφνες" περασμένων γενιών.

    Γνώμη μου, να κάνουμε τις προσωπικές μας επαναστάσεις, με ατομική συνέιδηση που δεν θα αντιστρατεύεται την συλλογικότητα, την κοινωνία.
    Πώς θα γίνει αυτό ;

    Μεγάλο θέμα.

    Πρώτα απ όλα πρέπει να πούμε όχι άλλο σε καρκινώματα όπως τα κλειστά επαγγέλματα, οι διορισμοί μεσω βουλευτών, οι παραχωρήσεις με αντάλλαγμα κάτι προσωπικό όταν ετσι βλάπτονται άλλοι, οι εύκολες λύσεις που δεν απαιτούν δράση και συμμετοχή απο τους νέους.
    Να πούμε : Θες να ζήσεις καλά ; Οκ, πάμε, σε βοηθάω εγω αλλα θα απλώσεις το ζεράκι σου μικρέ/μικρή, να αρπάξεις τη ζώή, να διεκδικήσεις και να βάλεις όρους.

    Επειδή σε ενα σχόλιο δεν χωράνε όσα μπορούμε να πούμε γι αυτό, μάλλον θα πρέπει να ανεβάσω ενα θέμα σχετικό στο άμεσο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. patsiouri σεβαστό, αλλα νομίζω οτι η υπογεννητικότητα ειναι μέρος του προβλήματος, η αν θες παράγοντας που δεν συνεισφέρει σε κατι καλό.
    Για φαντάσου "ελληνική" νεολαία με ενα 30% αλβανάκια μεσα σε αυτην...
    Τελος πάντων, καταλαβαίνω τι θες να πείς, επιφυλάσσομαι να το συζητήσουμε σύντομα, μόνο αυτο, σε σχέση με την ποιότητα νεολαίας που φτιάχνει μιά κοινωνία.
    Να σαι καλά.

    unclescrooge κάθε εποχή εχει και την δική της νεολαία, ή αν θες κάθε νεολαία εχει την εποχή της, αναρωτιέμαι ωστόσο αν κάθε νεολαία είχε την εποχή που της άξιζε πραγματικά.

    Ευρύνοος ναι μεν σκληροί και ανταγωνιστικοί αλλα νομίζω οτι ο ατομικισμός και το "δεν πα να καούν όλοι" δεν οφελεί το σύνολο.
    Και δεν φταίει ποτέ μοναχά ο άλλος, ή μόνο εγω ή εσυ.
    Στην τελική όποιος και να φταίει πρέπει να το βρούμε και να το διορθώσουμε.

    agapi blogging σαν αφισσοκόλληση ! Δεν το χα δει ετσι αλλα μια χαρά παρομοίωση !
    Πρέπει να πάρουμε θάρρος να φωνάξουμε να λυθούν όσα αποτελούν τροχοπέδη !
    Οτι ειναι λάθος να φτιαχτεί.
    Αν μείνουν ως έχουν με τη λογική "δε βαριέσαι... εγω θα σώσω τον κόσμο ; " τότε χάσαμε ( πάλι ).

    Νίκο Λιολιόπουλε σου εύχομαι καλά να πάει η χρονιά αγαπητέ μου.

    υγ. αμα σου πώ οτι δυσκολεύομαι να κάνω μιά σούμα των αναρτήσεων της Χρονιάς που πέρασε ... ωπα θα γελάσουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Μου διέφυγε το σχόλιο της Λίνας ... πιστεύω οτι οταν ατομικά προσπαθήσουμε για το καλύτερο χωρίς να βλέπουμε ως εχθρό ή ως ενα τίποτα τον συμπολίτη τότε θα έχουμε κάνει ενα καλό βήμα.
    Αντίθετα, αν συνεχίσει να θεωρείται εχθρός μισητός ο διπλανός, αν είμαστε τόσο καχύποπτοι που δεν μπορούμε να συνεργαστούμε, τότε η συλλογικότητα αδικείται, χάνει και χάνουμε όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. χρόνια πολλά και όχι άαλα νεκρά παιδιά όχι άλλα σακατεμένα παιδιά στην ψυχή και στο σώμα έχουμε βάλει και ενα βίντεο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ανεμε είδα το βίντεο και όχι μόνο.
    Διάβασα πολλά σε πολλά μπλογκς και άλλες Σελίδες, και πλέον δνε ξέρω ποιά πρέπει να ειναι η επόμενή μου ανάρτηση ...

    Πάντως είχα δίκιο να αφιερώσω την τελευταία κουβέντα του 2008 στις νεολαίες των εποχών, στα παιδιά και τους νέους που αποτελούν την νέα γενιά κάθε εποχής.
    Ολα όσα συμβαίνουν θα επηρρεάσουν πολυ το χτίσιμο της γενιάς αυτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

-πες οτι θες αλλα να σέβεσαι τους άλλους συνομιλητές-
Δεν συνηθίζω να απαντάω σε μη μπλόγκερς κρυμμένους πίσω απο σκέτο λογαριασμό google. Θα τα σβήνω.
Α, και είμαι υπευθυνος ΜΟΝΟ για οσα λεω... δεν ειμαι υπευθυνος για οσα καταλαβαινεις.
ΤΖΟΝ παπαρολόγος.

Tweet

Related Posts with Thumbnails

Do not clopy

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape