Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Ειδοποιός

Μέρες πριν, μιλούσα στο τηλέφωνο με δημοσιογράφο, γνωστό όνομα μεγάλου καναλιού.
Οχι, δεν θα πώ ποιά/ποιός ηταν. Δεν ειναι αυτο το θέμα μου. Ειναι αποδεδειγμένα φίλος και δεν προδίδω τους φίλους. Ποτέ όσους ειναι 100% εντάξει.
Εκει που με ρωτούσε τι γίνεται και αρχίσαμε να λέμε κάποια τρέχοντα γεγονότα της επικαιρότητας, αντιλήφθηκα πόσο άμεσα έπιανε όσα έλεγα και κατάλαβα οτι με ακούει πραγματικά. Δεν ηταν η πρώτη φορά, πάντα με άκουγε.
Μεγάλη ανακούφιση να σε απασχολούν τόσα πράγματα και να βρίσκεις εναν καλό ακροατή, εναν που να καταλαβαίνει τι λες.
Οταν λες για παράδειγμα " αυτός ο νόμος της κυβέρνησης θα μας γ... τον κ... κι εχουμε γονατίσει " τότε ο άλλος έρχεται στη θέση σου και αντιλαμβάνεται πώς νιώθεις.
Δεν μιλάς κομματικά, ουτε με εμπάθεια, απλά δεν αντέχεις με νόμους να πληρώνεις σπασμένα και να στερείσαι όλο και πιο πολλά την ίδια στιγμή που οι Πολύδωρες, Ζαχόπουλοι, Βουλγαράκηδες και Ευφραίμ να τη βγάζουν καθαρή μετά απο δήθεν τάχα'μου εισαγγελική έρευνα.
Και μήπως όσες έρευνες έγιναν, βρήκαν κανα φταίχτη ; Εδωσε πίσω σε εμάς κάποιος κλέφτης όσα βούτηξε ;
Οι δημοσιογράφοι δεν ειναι όλοι κακοί. Περιορίζονται καμμια φορά απο γραμμές των καναλιών ή των εφημερίδων αλλα οι περισσότεροι έχουν ένστικτο. Βλέπουν την είδηση, την δένουν με όσα άλλα ξέρουν, διασταυρώνουν και μετά βγάζουν προς τα έξω με προσοχή μην πούν καμμια κοτσάνα γιατι αυτο θα έβλαπτε την φήμη τους.
Λάθος είδηση ειναι σαν λάθος μεταγραφή στο ποδόσφαιρο. Αυτο που λέμε "παλτό".
Αμα τον πούνε παλτό τον δημοσιογράφο την έβαψε, πάει.
Υπαρχουνε λέει και πολλοί που ειναι βαλτοί απο συμφέροντα.
Απο κόμματα, συνδικαλιστές, επιχειρήσεις, κανάλια και άλλα όπου παίζει χρήμα, πολυ χρήμα. Ναι, αυτο το χρήμα, που κατέρρευσε σαν χαρτί που ειναι. Πύργοι απο χρήμα, χάρτινοι.
Οπως ο λύκος μυρίζεται την λεία του, ετσι και οι ανθρωπόμορφοι θηρευτές μυρίζονται οταν υπάρχει κάτι καλό γι αυτούς και μερικές φορές καλό και για άλλους αλλά αυτο δεν ειναι πάντα το ζητούμενο.
Αν ενα άλλο ζώο φάει ενα φίδι, αυτο ειναι καλό για μενα που τα φοβάμαι αλλα δεν το έκανε για μενα ε ; Σίγουρα όχι.
Αυριο μπορεί το ίδιο ζώο να φάει εμένα που θα έσφαζα ενα κοτόπουλο για να φάω.
Καλό για το κοτόπουλο.
Πού ειναι το όριο ; Πού ειναι η χρυσή τομή ; Ποιά ειναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του καλού για εναν και του καλού για περισσότερους ; Ποιό ειναι το ...καλύτερο καλό ;
Το καλό για τους πολλούς θα αδικήσει τους λίγους.
Και στην τελική τι ειναι καλό ;

28 σχόλια:

  1. Τι είναι καλό....
    Μεγάλη κουβέντα κι ατέρμονη ανοίγεις....
    Οπωσδήποτε όμως δεν έχει ή δεν είναι σε συνάρτηση με το ωφέλιμο (πάντα τουλάχιστον)για τους λίγους ή για τους πολλούς αδιάφορο

    Tο καλό είναι καλό και δεν μπαίνει στη λογική του "συμφέρει"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω τί να σου απαντήσω...Ο καθένας αντιλαμβάνεται τα πράγματα διαφορετικά...Εγώ πχ δεν εμπιστεύομαι τους δημοσιογράφους γενικώς...ΝΟμίζω πως ακόμα κι όταν λένε την αλήθεια, καταφέρνουν να τη λερώνουν στα μάρτια μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To καλό που ψάχνεις είναι ο δημοσιοκάφρος με τις τζιπάρες του και το εισόδημα των 10.000 ευρώ το χρόνο. Τον άλλο δεν τον ξέρω αλλά σε πιστεύω ότι τον έχεις βρει. Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό είναι το μη κακό..άντε κάνε το εσύ πράξη τώρα..Καλησπέρες άπραγες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι δημοσιογράφοι κάνουν δύσκολη δουλειά. Οι περισσότεροι κάνουν πολύ δύσκολη δουλειά. Η κριτική μας αγγίζει μερικούς που βγαίνουν στο γυαλί και παπαγαλίζουν εντολές του αφεντικού τους ή του κυβερνητικού που τους έκενε την πρόσληψη.
    (Μην ξεχναμε και τη περίπτωση δημοσιογράφου που είχε λυσσάξει γενικά με τους bloggers επειδη λεέι τον εκβιαζαν. Μετα το έκανε γαργάρα βεβαια αυτό.)

    Στον δημοσιογράφο όμως που προσπαθει να μαθει τι συμβαίνει οταν διπλα του σκοτώνονται άνθρωποι δεν μπορείς παρα να θαυμάσεις το κουράγιο του.

    Το άδικο είναι οτι καμιά 20αρια λαμόγια με κακόγουστα αλλα πανάκριβα κοστούμια και ταγιέρ θεωρούν οτι έιναι δημοσιογράφοι και με τις μα@ακίες τους χαρακτιρίζουν και τους υπόλοιπους.

    Τη καλησπέρα μου tzonako

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και καλό και κακό για ποιον;

    Ο κόσμος δεν είναι ασπρόμαυρος και ούτε η TV είναι πλέον. Δεν υπάρχει καλός ή κακός άνθρωπος, υπάρχει εκείνος που δρα με το συμφέρον μας ή εναντίον του. Επειδή γνωρίζω πως κανένας δημοσιογράφος δεν είναι "ανεξάρτητος" και μασάει τα λόγια του αλλιώς την έχει βάψει άσχημα (και δεν τον κατηγορώ), καλός δημοσιογράφος για μένα είναι εκείνος που θα είναι αντικειμενικός και θα ασχολείται το 90% του χρόνου της δουλειάς του με την επικαιρότητα, και όχι με τα κουτσομπολιά και τις εξυπνάδες.
    Ελπίζω ο δημοσιογράφος σου να είναι σ' αυτήν την κατηγορία :)

    Καλό βράδυ Τζονάκο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βασικά απορώ που οι περισσότεροι εστίασαν στον δημοσιογράφο, αν και απο εκει αρχίζω τον συλλογισμό μου.
    Η κατάληξη όμως ειναι κάτι άλλο, που βγήκε μεσα απο επαφή και συζήτηση με αυτόν.

    @meril όρεξη να εχουμε για κουβέντα :)
    Διαφωνείς οτι το ωφέλιμο για λίγους μπορεί μακροπρόθεσμα να οφελήσει όλους ;
    Διαφωνείς οτι κάτι που "συμφέρει" μπορεί να ειναι το καλύτερο καλό ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλο ειναι αυτο που δεν αδικει κανεναν, παρα μονο αυτους που νομιζουν οτι ειναιπιο καλοι απο τους υπολοιπους.. (ειπε η τρελλη και πηδηξε απο την ταρατσα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εχω χάσει λιγο τη φόρμα μου αλλα θα επανέλθω, πιστεύω.

    @ Artanis απλά έτυχε να ειναι δημοσιογράφος. Ξέρω καλά πώς βλέπουν τα πράγματα εκείνοι αλλα ξέρω και να διαβάζω πίσω απο όσα λένε και όσα δεν λένε. Καταλαβαίνω πολυ καλά πότε λένε αλήθεια χωρίς ιδιοτέλεια.
    Λίγοι χλιδάτοι - μουράτοι χαλάνε όλους εκει νομίζω ;

    @ island άνθρωπε μου πού χάθηκες ;
    10.000 € το χρόνο ; Λιγα δε λες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλε για τους δημοσιογραφους δεν μπορω να ειμαι αντικειμενικος, γιατι απλα εχω συγγενη που κανει αυτο το επαγγελμα.
    Η γνωμη μου ειναι οτι τους επετρεψαν οι πολιτικοι να καβαλησουν το καλαμι και να νομιζουν οτι ειναι καποιοι (και αναφερομαι βεβαια κυριως σε αυτους της τηλεορασης, οι οποιοι ομως εχουν και τη μεγαλυτερη αναγνωρισιμοτητα)

    Σημερα βεβαια το θεμα ειναι οτι πολλοι ειναι υπηρετες των αφεντικων τους και απλα ακολουθουν τις εντολες της επιχειρησης οπου εργαζονται. Θα μου πεις οτι αυτο παντα γινοταν και παντα θα γινεται στις ιδιωτικες επιχειρησεις. Αλλά εδω και μερικα χρονια οι επιχειρηματιες των Μ.Μ.Α. (Μεσων Μαζικης Αποβλακωσης) ειναι οι περισσοτεροι εργολαβοι και επιχειρηματιες κρατικοδιαιτοι. Και αυτο ειναι στρεβλο να συμβαινει.


    Οσο για το τι ειναι τελικα καλο, δεν μπορει σιγουρα κατι να ειναι καλο ή κακο για ολους. Εκτος αν μιλαμε για φυσικα φαινομενα.
    Οπου υπεισερχεται ο ανθρωπινος παραγοντας, εκει υπαρχει και το συμφερον. Οποτε βρασε ορυζα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Princess :)) Ναι, νομίζω οτι καλό ειναι αυτο που δεν αδικεί κανέναν, αλλα ρεαλιστικά να το δεις, ειναι πολύ δύκολο κάτι να ικανοποιεί τους πάντες, εκτός και αν αυτό ειναι λεφτά αρκετά για να εχουμε τροφή, σπίτια, διακοπές, ταξίδια, διασκέδαση και όλα για να μην ξαναδουλέψουμε.
    Αυτα όμως δε γίνονται.

    ( *Αρχίζω να υποψιάζομαι πως η meril εχει δίκιο οτι άνοιξα μεγάλη κουβέντα, αλλα αφου εχω μεγάλες απορίες, τι να κάνω ; )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. John Black.
    Οι δημοσιογράφοι μεγάλων καναλιών τηλεόρασης, ραδιοφώνου και εντύπων έχουν ευθύνη για όσα γράφουν, εχουν όμως και εξουσιοδότηση να τα γράφουν.
    Εγω το απόγευμα πήγα στην προπόνηση της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου αλλα φωτογραφίες τράβηξα απο εξω, γιατι μεσα μπαίναν μόνο δημοσιογράφοι.
    Ειχαν άδεια, εγω όχι.
    Βλέπουν την αλήθεια, όλοι σχεδόν σωστά. Ομως ο εργοδότης τους τους αναγκάζει να την προσαρμόσουν και να την παρουσιάσουν με ενα συγκεκριμένο τρόπο.
    Σε ενα βαθμό αυτο ειναι λογικό για να μπορεί ενας σταθμός να εχει χαρακτήρα.
    Οταν παραγίνεται όμως ειναι στρέβλωση. Και δυστυχώς κάμποσα λαμόγια μας κάνουν να απαξιώνουμε όλους. Κακώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δαμασκηνάκι τα μασάνε α λόγια τους οταν φοβούνται μην εκτεθούν και οταν πιέζονται απο τον εργοδότη τους. Αυτο βλέπω.
    Υπάρχουν πάντως πολλοί που κάνουν πολλή δουλειά για να βγούν θέματα και εκπομπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αντώνη την ουσία στο τέλος την ειπες σωστά :
    "Οπου υπεισερχεται ο ανθρωπινος παραγοντας, εκει υπαρχει και το συμφερον. Οποτε βρασε ορυζα..."
    Αυτο ειναι ενα συμπερασμα, ειναι μιά απάντηση αν και όχι αυτο που αναρωτιέμαι.
    Θα μου πεις κι εγω τι κάθομαι και σκέφτομαι ε ; Τελος πάντων αυτο ειναι το blogging. Σκέφτεσαι, θες να το πεις, το γράφεις. Το αφηνεις να πουν κι άλλοι μια γνώμη μπας και μάθουμε κατι και γίνουμε καλύτεροι.

    Ερώτηση : Αν εγω ήμουν δημοσιογράφος ας πούμε στον Alpha και μου λεγε ο Κοντομηνάς "να η νεα γραμμή του καναλιού" τι θα έκανα ;
    Μπες εσυ σε αυτη την θέση, πόσο μπορούμε να τους κατακρίνουμε ;
    Δεν δικαιολογώ τις στρεβλώσεις αλλα λέω κάτι που ισχύει.
    Ασκούν λειτούργημα αλλα αμοίβονται απο επιχειρηματία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μια μονο διαφωνια Τζονακο, δεν πιστευω οτι υπαρχει στη σημερινη εποχη ανθρωπος που ασκει λειτουργημα. Οτι δουλεια και αν κανει. Εξαιρεσεις που επιβεβαιωνουν τον κανονα παντα θα υπαρχουν βεβαια.

    Και το ιδιο ισχυει και για τους δημοσιογραφους.
    Πιστευω και το ξαναεγραψα οτι το πολυ πιεστικο για τους δημοσιογραφους ειναι οτι τα αφεντικα τους δεν ειναι παραδοσιακοι εκδοτες πλεον, αλλά κρατικοδιαιτοι και διαπλεκομενοι επιχειρηματιες.
    Και αυτο ειναι προβλημα και γενικοτερο για ολους μας ως πολιτες αυτης της χωρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μεγάλη κουβέντα;
    Σώωπα!

    Μα δεν άνοιξες απλά μεγάλη κουβέντα αλλά την κουβέντα και μάλιστα σε εποχές ισχνών και αβέβαιων για την ύπαρή τους αγελάδων

    Όχι, tzonakos, δε διαφωνώ σ'αυτά που ρωτάς αλλά δεν είναι και θέσφατο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κι άντε να μιλάμε τώρα για ηθική, ήθος και αυτορύθμιση..
    πού να αντέξουν όλα αυτά βρε κλίκα απέναντι στην επιβίωση (ειδικά "άμανε" σε κυνηγούν οι καρχαρίες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καταρχιν το ολο θεμα ειναι υποκειμενικο ναι μεν υπαρχουν αντικειμενικες βασεις αλλα πως το αισθανεται βλεπει και πραττει ο καθενας χει τον δικο του δρομο

    και εχω την εξης απορια αντι να ορισουμε τι σημαινει καλος δημοσιογραφος μηπως πρέπει να ορίσουμε και το τι σημαίνει ενημέρωση…πρωτα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αδέρφι diva αν υπάρχει υπονοούμενο τότε το πιασα. Θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε αυτο ιδιαιτέρως.
    Αν όχι, τότε ερμηνεύοντας αυτο που λες φαίνεται οτι καταλήγουμε περίπου στο ίδιο σημείο, την επιβίωση.
    Οι άνθρωποι κάνουν το καλύτερο για την επιβίωσή τους. Αν η επιβίωση ενός σημαίνει τον θάνατο άλλου τότε ο νόμος της ζούγκλας ισχύει και "ο θάνατος σου η ζωή μου".
    Μπροστά σε αυτό, ποιός θα κάτσει να σκεφτεί ποιο ειναι το καλύτερο καλό ;

    (*Στα σχόλια σας μάλλον αργότερα θα σχολιάσω κατι, γιατι τωρα πνίγομαι, δεν προλαβαίνω, με κηνυγάνε. Αλλα στον Σκίουρο έπρεπε να απαντήσω τώρα. )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ουδέν καλόν αμιγές κακού … λέγανε κάποιοι
    Το καλό είναι ο εχθρός του καλύτερου … κάποιοι άλλοι ..

    Το κακό το έχουμε χρεωμένο στο διάβολο … εμείς ανακατευόμαστε μόνο με το καλό.

    Αντικειμενικό καλό δεν υπάρχει …. το κοινό καλό το συζητάμε … το απόλυτο κακό το βιώνουμε στις μέρες μας.

    Στις μέρες μας ζούμε το τραπεζοοικονομικό πατατράκ του συστήματος … και όλοι συμφώνησαν να διαθέσουν κάποια τρις ευρά για να μην καταρρεύσει …

    Είναι καλό αυτό;

    Στις μέρες μας επίσης πεθαίνουν ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 36.000 παιδιά από την πείνα … και κανείς δεν συμφώνησε να διατεθούν χρήματα για να μην καταρρεύσουν αυτές οι 36000 μονάδες …

    Είναι κακό αυτό;

    Σαν παράνοια μου μοιάζει εμένα ….

    Έχει αντικατασταθεί πλέον το «ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ» με το «ΕΓΩ ΕΧΩ» … και αυτοί που πεθαίνουν ….. δεν έχουν …. συνεπώς τους αξίζει η ανυπαρξία .

    Είναι καλό αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλό είναι να κάνεις σωστά τη δουλειά σου, ως δημοσιογράφος και να προβάλλεις ολόκληρη την είδηση, αυτούσια. Όχι ότι σου λέει η "γραμμή" του καναλάρχη-εκδότη που δουλεύεις ή μόνο όση σου επιτρέπουν. Να έχεις τόλμη και στέκεις μες στη νύχτα, φάρος. Να φωτίζεις σκοτεινές πτυχές. Η αλήθεια πάντα κάποιον θα πειράξει. Πάντοτε. Είναι όμως η αλήθεια και πρέπει να ακουστεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

    Καλημέρα φίλε και καλή εβδομάδα, εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τζονάκο δεν φαντάζομαι ο φίλος σου δημοσιογράφος ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Οχι Swell δεν ειναι αυτός. Καμμία σχέση.

    @ Αντώνη πιστεύω οτι χωρίς λειτουργήματα ειναι δύσκολο να υπάρξουν Θεσμοί και Διαφάνεια.


    @ meril όντως οι εποχές ειναι ... ας μην πώ καμμια κουβέντα εδω. Σαν να λέμε, τέτοια ώρα, τέτοια λόγια.
    Ομως θέλω να μην ξεχνάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σκουλήκι συμφωνώ απόλυτα, πρώτα αρχίζουμε απο τι ειναι σωστή δημοσιογραφία για να φτάσουμε να πούμε αν ενας δημοσιογράφος ειναι καλός ή όχι.
    Σαν το blogging δεν ειναι ;)
    Πρέπει πρώτα να πούμε τι ειναι σωστό blogging και μετά να πούμε αν ενας μπλόγκερ ειναι καλός ή μαλάκας με πενήντα λάμδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το καλύτερο ειναι το μόνο μπου μπορεί να νικήσει το καλό αγαπητά Grbase.
    Στις μέρες μας ζούμε απαξίωση της αλήθειας, χειραγωγούμενα ΜΜΕ, και βασιλεύει ακόμα το "οτι δηλώσεις, είσαι".
    Μόνο που ξέρουμε και την αλήθεια και το καλό και το καλύτερο. Ας προσπαθούν να μας πείσουν για κατι άλλο. Προσπαθούν να σώσουν λέει τις Τράπεζες !
    Νοιάστηκε γι αυτο ενα παιδάκι στην Αφρική ; Να φάει θέλει ! Αυτη ειναι η αλήθεια.
    Επισιτιστική κρίση λέει στον πλανήτη κι όμως, το χρήμα πάνε να σώσουν. Να απελπιστώ τώρα ή να το αφήσω γι αργότερα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. wert01gf το κακό με τους φάρους ειναι οτι φωτίζουν άλλους αλαλ οι ίδιοι στέκουν μοναχοί εκει, σε νύχτα, μέρα, κρύο, βροχή.
    Ποιός αντέχει για πολύ τέτοια μοναξιά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. καλές οι σκέψεις, τα όρια και οι γραμμές είναι που τα χαλάνε όλα...
    και οι δημοσιογράφοι δυστυχώς δύσκολα παίζουν αλλιώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

-πες οτι θες αλλα να σέβεσαι τους άλλους συνομιλητές-
Δεν συνηθίζω να απαντάω σε μη μπλόγκερς κρυμμένους πίσω απο σκέτο λογαριασμό google. Θα τα σβήνω.
Α, και είμαι υπευθυνος ΜΟΝΟ για οσα λεω... δεν ειμαι υπευθυνος για οσα καταλαβαινεις.
ΤΖΟΝ παπαρολόγος.

Tweet

Related Posts with Thumbnails

Do not clopy

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape