Gerhardt Schroeder :
"... το μέλλον της ενέργειας βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές και τα βιοκαύσιμα υπό όρους. Αν υπάρχει μία χώρα, που μπορεί να εκμεταλλευτεί την ηλιακή ενέργεια, αυτή είναι ασφαλώς η Ελλάδα. Πιστεύω λοιπόν ότι δεν θα έπρεπε να υιοθετήσετε μία σύνθετη τεχνολογία, που δεν διαθέτετε και η οποία δεν πρόκειται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Θα έπρεπε δηλαδή να εισάγετε ατομική ενέργεια από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, ενδεχομένως και τη Γερμανία."
Τα ακούτε ; ; ; Ακούστε και κάντε πράξη.
Η ταλαιπωρία και η γραφειοκρατία που απαιτείται για να βγάλεις άδειες για φωτοβολταϊκά συστήματα είναι απίστευτη! Αυτό όσον αφορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέψου όμως πόση ενέργεια θα γλυτώναμε αν πχ στα δημόσια κτίρια γινόταν εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων. Ήδη θα ξεκινήσει η βουλή ένα τέτοιο πιλοτικό πρόγραμμα. Για να δούμε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι εχει ταλαιπωρία το θέμα αυτο ενω θα πρεπε να ειναι τόσο απλό τη στιγμή που έχουμε τόση ηλιοφάνεια !
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζουμε να βελτιωθεί η κατάσταησ @ kitsosmitsos.
Κώστα ακόμα και ενας καραγκιόζης όπως τον λες, καμια φορά μπορεί να πει και κάτι σωστό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο κει και πέρα, δεν ξέρω γιατι να ειναι επιβλαβής γτια το περιβάλλον η ηλιακή ενέργεια ! Πρώτη φορά το ακούω αυτό.
Αν εχεις στοιχεία, δώσε τα σε παρακαλώ να μάθουμε γιατι σίγουρα πολύς κόσμος δεν ξέρει !
Πολλές καλημέρες και σε σενα.
Τυχαια μολις γυρισα απο την εκθεση για τις εναλλακτικες πηγες ενέργειας που γινεται στο νεο εκθεσιακο κεντρο στην Ανθούσα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς κι ενω η χώρα μας ειναι απο τις λιγες στην Ευρώπη που διαθέτει έτοιμες τις...προοπτικές (ηλιοφάνεια κυρίως) τόσο οι τιμές που ειναι υψηλες όσο και η τεχνολογία που παραμένει άγνωστη κρατανε μακρια τετοια τεχνολογια.
Ειναι ανεπιτρεπτο να ... φωτιζονται οι Γερμανοι που δεν ξερουν τι παει να πει ήλιος με τετοια τεχνολογια κι εδω στην Ελλαδα απλως να ... ανεβαζουμε τα τιμολόγια της ΔΕΗ...
Καταστροφική η χρηση της ηλιακής ενέργειας φανταζομαι οτι μπορει να ειναι μονο αν την κάνουμε εμεις καταστροφική. Πάντως οι δυνατότητες της φτανουν μέχρι την αυτονομη ρευματοδότηση σπιτιού άνετα. Απλως τα κόστη ειναι ακόμα πολυ υψηλά. Σε αυτο συμφωνώ. Στο θεμα των μπαταριών δε, σωστο κι αυτο, αλλα πολυ μεγαλύτερη η ζημια που γινεται απο τους μετασχηματιστες τους υπάρχοντες...
Τελος παντων οπως λεει και ο φιλος μεγαλη κουβεντα ανοιξες, και δεν υπαρχει και μονο η ηλιακή ενέργεια αλλά και η αιολική που μπορει να χρησιμοποιηθει...
Ταυτα και μένω. Τα ξαναλέμε.
Είδα την ενεργειακή πολιτική της Πορτογαλίας, η οποία λόγω φτώχειας και μηδενικών πόρων, ανέπτυξε την αιολική και ηλιακή ενέργεια σε τέτοιο βαθμό που έτριβα τα μάτια μου, και ταυτόχρονα μούτζωνα τα δικά μας φυντάνια, που δεν λένε να ανοίξουν το δρόμο σε τέτοιες επενδύσεις, και μιλάνε για πυρηνικούς αντιδραστήρες, βαφτίζοντάς τους "ανανεώσιμη πηγή ενέργειας"...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠού τους βρήκαμε ρε, αυτούς;
Είπε και ελάλησεν Κ. Βρ., ανάμεσα σε άλλα τόσο χρησιμοθηρικά, που ..."λαλήσαμε" εμείς, έστω μερικοί από τους "εμείς"..., ότι:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Αμα σκεφτουμε ποση ειναι η απαραιτητη καθημερινη ενεργεια για να κινηθει ο κοσμος, θα επρεπε να ντυσουμε ολο τον πλανητη με σολαρ καθρεπτες για να ανταπεξελθουμε!»
Άμ! ΕΚΕΙ είναι το ζουμί, αγαπητέ Κ. Βρ.
Πόση ενέργεια μάς χρειάζεται για να παραχθούν π.χ. τα μαγιώ που αλλάζουμε κάθε χρόνο λόγω μόδας ή τα ντοπαριστικά των πρωτα(θ)λητών μας ή οι αηδίες της Γιουροβίζιον ή, ΚΥΡΙΩΣ, όλα τα αποβλακωτικά μέσα που χρησιμοποιούν οι «ιθύνοντες» για να μάς κρατούν πειθήνιους, κι αν δεν..., τα "άλλα" για να μάς στέλνουν μια ώρα αρχήτερα στα κυπαρίσσια;;;;;;
Ας κάτσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης να μάς τά υπολογίσει.
Μετά ξανακουβεντιάζουμε.
Φαρμακοφιλάκια.
Υ.Γ.
Εσύ τη δουλειά σου Τζονάκο!
Βεβαίως κι έχει δίκιο ο Κ. Βρ. στο αντιοικονομικό ΣΗΜΕΡΑ της ηλ. εν. από τον ήλιο.
Έχει δίκιο ΣΗΜΕΡΑ!
Παραγνωρίζει όμως τις, τόσο πιθανές, σχεδόν σίγουρες, εξελίξεις...
Αυτή είναι η «τρύπα» της κοντόθωρα χρησιμοθηρικής επιχειρηματολογίας του.
Πριν κάπου 50 χρόνια ο πατέρας μου κουβαλούσε με το μουλάρι στο χωριό τις υγρές μπαταρίες, που χρειαζόταν το ραδιόφωνό μας, ένα Murphy "παγκοσμίας λήψεως"..., για να δουλέψει. Και κάθε βδομάδα ήθελαν ξαναφόρτωμα...
Ας τίς συγκρίνει ο Κ. Βρ. με τις σημερινές επαναφορτιζόμενες ξηρές... Σε μέγεθος, σέ ισχύ, σε διάρκεια ζωής, σε κόστος παραγωγής...
Φιλάκια (χωρίς φαρμάκι)
Δε τα καταλαβαίνω αυτά τα αποκαρδιωτικά για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειες που παραθέτει -χωρίς παραπομπές- ο φίλος μας ο Βρακας. Συμφωνώ πάντως ως προς τα βιοκαύσιμα που τα αντιλαμβάνομαι ως έναν ακόμα τρόπο να αποδεκατιστεί το περίσσευμα ανθρώπινου πληθυσμού που ενοχλεί τους δυτικούς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤζονάκο, μεγάλο θέμα άνοιξες! :)
Μα ναι.. Αυτό που λέει ο Schroeder, είναι η εφαρμογή στην πράξη της θεωρίας των παιγνίων του Nash "δεν έχει σημασία που δεν θα έχουν όλοι το μέγιστο κέρδος. Σημασία έχει το κοινό κέρδος να είναι μέγιστο." Παίζει δηλαδή. Με το πορτοφόλι μας και την ανάγκη μας για καινούρια ευρωπαικά πακέτα στήριξης (που βέβαια θα διατεθούν μόνο στις ...αποδεκτές επενδύσεις). Το κόστος είναι μεγάλο. Αλλά το κόστος μεταβάλλεται ανάλογα με την ζήτηση, ή κάνω λάθος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι πριν κάποια χρόνια η διάσπαση του νερού για παραγωγή ενέργειας ήταν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, και σήμερα συζητάμε για υδροκίνητα αυτοκίνητα... Σε τελική ανάλυση,ας δοθούν ερευνητικά κονδύλια για να βρεθεί πιο φτηνή τεχνολογία εκμετάλευσης ηλιακής ενέργειας.
Εγώ μια αλήθεια καταλαβαίνω. Το πετρέλαιο όπου να ναι τελειώνει και πρέπει να βρούμε νέες μορφές ενέργειας. Και παράλληλα να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε και τον υπερκαταναλωτισμό μας (σ' αυτό έχει δίκιο ο Κλαζομένιος με τις κακιούλες του).
ΑπάντησηΔιαγραφήAμα σας πώ οτι δεν περίμενα οτι θα χε τόσο ενδιαφέρον το θέμα, τι θα πείτε ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βαλα απλά σαν μιά υπενθύμιση για το τι κάνουμε εδω για την ενέργεια απο ανανεώσιμες πηγηές.
Φίλε @ Κώστα εχεις ασχοληθεί με το θέμα, αυτο φαίνεται και δεν εχεις άδικο. Επίτρεψέ μου να σε πάρω στα σοβαρά. Για τα βιοκαύσιμα εχω διαβάσει πολύ πράμα, ακόμα δεν συμφέρουν παρα μόνο στη Βραζιλία.
Εδω ειμαστε ακόμα πίσω.
Για τον ήλιο όμως ρε γμτ μου έχουμε τόσο πολυ και δε μπορώ να το χωνέψω να μην τον εκμεταλλευόμαστε εύκολα και φθηνά.
Και για τον άέρα επίσης.
Ομως αφου το θέμα ειναι μεγάλο, επιβάλλεται να επανέλθουμε και να το δούμε πιο καλά.
Να μαζέψω και υλικό.
Αν πέσουν οι τιμές και γίνει πιο προσιτή η ηλιακή ενέργεια στον καθένα μας, θα χάσει έσοδα η κάθε ΔΕΗ, εγω αυτο βλέπω @ Βρασίδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα δω να γίνεται αληθινή προσπάθεια θα θελα κι αν φτάσουμε να πούμε οτι ρε γμτ στο τέλος δε συμφέρει γιατι πχ οι μπαταρίες που λεει ο Κωστας ειναι ασταναπάν, τότε ας παλέψουμε την αιολική.
Δεν μπορεί, αμα θέλουν θα γίνει κατι καλό λέω εγω.
@ Artanis η Πορτογαλία ειναι εξαιρετικό παράδειγμα και θα μας ξεπεράσει σε όλα σύντομα εκει που την είχαμε πίσω μας. Μπράβο τους.
Η επιχειρηματολογία του Κώστα ειναι αυτη που ειναι. Ειμαι σίγουρος οτι θα θελε πολλά ακόμα να πεί.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Κλαζομένιος σωστό οτι υπάρχουν εξελίξεις αλλα ως τότε μετράμε το σημερινό δίκιο.
Απλά κοιτάμε και μπροστά.
Εγω τη γνώμη μου γράφω και μετέχω στην κουβέντα ως σχολιαστής απλός. Λέω λοιπόν οτι δνε περιμένω να ντυθεί ο πλανήτης όλος με ηλιακά πάνελς ωστε να εξασφαλιστεί ενέργεια για τα πάντα απο τον ήλιο.
Με τη σημερινή τεχνολογία, αυτο ειναι ανέφικτο.
Ενα μέρος όμως αναγκών μπορεί να καλύφθεί. Ειδικά στην Ελλάδα μας.
Τα πανεπιστήμια σαφώς μπορούν να κάνουν μετρήσεις και μελέτες και να μας λένε συνεχώς τις εξελίξεις,
Χαίρομαι που πέρασες απο δω.
Οπως ειπα @ Niemandsrose δεν περίμενα να εχει τόση ανταπόκριση το θέμα και ειναι όντως μεγάλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι τρελός ο μπλογκόκοσμος !
Βιοκαύσιμα που συμφέρουν μπορεί να παράγει επαρκώς μόνο η Βραζιλία σημερα με τις τεράστιες φυτείες μπαμπού. Τα αυτοκίνητα εκει κινούνται με αιθανόλη που ειναι φθηνότερη και αποδίδει περισσότερο.
Οι άλλες χώρες ακόμα το ψάχνουν.
Στην Γερμανία το βιοντίζελ κοστίζει μόλις 1 σέντ φθηνότερα απο τα συμβατικά καύσιμα και παλεύουν να το κατεβάσουν.
Στην ηλιακή και αιολική όμως μας περνάνε.
Αυτος ειναι ο σκοπός λεω κι εγω @ Αμπελοφιλόσοφος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ειναι για το κοινό καλό και μεσα απο έρευνα και εξέλιξη να βρούμε καλύτερα πράγματα και να γινει πιο εύκολη η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
@ Κωστα αυτο με τις "παιδικές αρρώστιες" θα θελα να το συζητήσουμε κάποια στιγμή.
Το κόστος πρέπει να εξεταστεί καλά και να μειωθεί και ταυτόχρονα να αυξηθεί η απόδοση της ηλιακής ενέργειας για να φτάσουμε κάποτε να φωτίζουμε και ολόκληρη πόλη όπως λες.
@ Μερόπη πολυ σωστη σε βρίσκω :
"Το πετρέλαιο όπου να ναι τελειώνει και πρέπει να βρούμε νέες μορφές ενέργειας"
Γι αυτο το λόγο έβαλα αυτην εδω την ανάρτση. Σ ευχαριστώ.
Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες Τζονάκο μου και με το σχόλιό του Βρασιδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κάτι στα αρχικό στάδιά δεν ειναι αποτελεσματικό, δεν σημαίνει οτι πρέπει να απορριφθεί
Εδω στην Ελλάδα μπορούμε να εκμεταλλευθούμε οσο πουθενά αλλού ίσως, την ηλιακή και την αιολική ενέργεια
καλησπερα και καλή βδομαδα
τσίου!!!
@kitsosmitsos Οχι μόνο η ταλαιπωρία και η γραφειοκρατία που απαιτείται για να βγάλεις άδειες για φωτοβολταϊκά συστήματα είναι απίστευτη ( εχεις μπάρμπα στη ΔΕΗ> ? Πέρνεις ) !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά και το κόστος αγοράς και εγκατάστασης των φωτοβολταικών σε δυσ8εόρατα ύψη! και επιπλέον κανείς δεν δίνει εγγύηση για τη διάρκεια ζωής του ίδιου του φωτοβολταικού τόξου! κι αντε να υπολογίσεις εσύ αν σε συμφέρει η επενδυση ..
Ασε που έχεις και το ρίσκο να αλλάξει αυριο η δεη την τιμή αγοράς της κιλοβατόρας, ή το κράτος τη σχετική νομο8εσία περί αγοράς ηλεκτρική ενέργειας από ελληνικές επιχειρήσεις ! Αυτά τα ολίγα για τους εεπενδυτάς.
Τώρα όσο αγορά τον ιδιώτη ... δυστυχ΄ςσ tzonako μου το κόστος είναι απαγορευτικό ...
Μήνες το έψαχνα ... για δουλειά
εχω φάει ώρες και ώρες με το project :(
Μακάρι να γινόταν ...
@ampelofilosofos συμφωνα με το νομο της προσφοράς και της ζήτησης λεέι ότι όσο αυξάνεται η ζήτηση , τόσο ανεβαίνει η τιμή ενος προιόντως .. κι αντίστροφα, όσο μεγαλύτερη προσφορά του προιόντως υπαρχει τόσο η τιμή του πέφτει ! Καταλαβαίνεις λοιπόν! Την ανάγκη μαε για φτηνή ενέργεια 8α την πληρώσουμε ακριβά αν αγοράσουμε τώρα φωτοβο΄λταικά τόξα.. Τώρα που τα παράγει ένα ολιγοπώλιο! Οταν 'με8αυριο" μπουν κι άλλοι στην παραγωγή τότε 8α φτηνήνουν αναγκαστικά διότι 8α υπάρχει αυξημένη προσφορά
ΑπάντησηΔιαγραφή@tzonakos μας περνάνε γιατι αυτοί κυρίως είναι που παραγουν τα φωτοβολταικά τόξα σαν κομμάτια αρα είναι προσιτά στον Γερμανό για αγορά -εγκατάσταση και προσωπική χρήση! Ισα να καλυπτει τις ανάγκες του σπιτιού του!
ΑπάντησηΔιαγραφήγενικά πάντως άποψή μου είναι οτι η λύση είναι μια.. Τη γουστάρουμε ή μη : Πυρηνική ενέργεια ..
αρκει να γινει με σωστους χειρισμούς.. Δείτε η Ελβετία... πχ πως νομίζεις οτι καλυπτει τις ανάγκες της?
@meropi Σίγουρα πρέπει να προσπα8ήσουμε να περιορίσουμε και τον υπερκαταναλωτισμό μας ! Αναλογιστήκατε πόσοι από μας σβύνουμε πίσω μας το φως πάντα , ότνα βγαίνουμε απο ένα δωμάτιο και πάμε στο άλλο? πόσοι έχουμε μπει στον κόπο να αλλάξουμε τις λάμπες του σπιτιού μας με οικονομικές? την τουβούλα πόσες φορές την αφήνουμε ανοιχτή ενω είαμστ στο δίπλα δωμάτιο ή κυκλοφορούμε γενικώς στο σπίτι ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρεπει όλοι μας να κάνουμε περικοπές στην υπερκατανάλωση ενέργειας !
@tzonakos τα βιοκαυσιμα είναι άλλη ιστορία .. Το 8έμα σηκώνει πολύ συζητηση! και μου έδωσες ιδέα να ασχολη8ώ .. και να σας πω..
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπόσχομαι να ανεβάσω ποστ εντος των ημερών ..
το μόνο που 8α σας πω προς το παρόν είναι οτι μεγάλες εκτάσεις που παλότερα τις χρησιμοποιούσαν για απραγωγή ρυζιού ... τώρα τις χρησιμοποιούν για παραγωγή βιοκαυσίμου.. Ακούγεται οτι σε λιγα χρόνια 8α προκύψει έλλιψη ρυζιού από την παγκόσμια αγορά!
Εντυπωσιάστηκα αρκετά. Φαίνεται να το εχεις ψάξει καλά το θέμα αγαπητή @ Λιακάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ειχε ενδιαφέρον να δούμε ανάρτση απο σενα στο νεο σου σπιτάκι στον Blogger πλέον.
Ως καταναλωτές κάνουμε οικονομία όσο μπορούμε αλλα ουτε αυτο ειναι αρκετό αφου και οικονομία να κάνουμε, μας ανεβάζουν τα τιμολόγια ρεύματος !
Πρέπει κάποτε να γίνει πιο προσιτή η ενέργεια απο ανανεώσιμες πηγες.