Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Ζωή χωρίς τηλεόραση ή χωρίς τηλεοπτικές ειδήσεις ;

Οπως τα λέει ενας συμπολίτης μας ΕΔΩ
Χωρίς τηλεόραση εντελώς ; Την πετάμε ;Χμμμ ... μάλλον οχι, ας υπάρχει, αλλα να επιλέγουμε πότε την ανοίγουμε και πώς παρακολουθούμε.
Η ενημέρωση εχει αντιμετώπιση εμπορικού προϊόντος απο πλευράς καναλιών. Φυσικά αυτο πουλάνε, όμως η σωστή ενημέρωση ειναι λειτούργημα και οχι καθαρά εκμεταλλεύσιμο είδος στα χέρια των καναλιών.
Δεν εχουν κανένα δικαίωμα να το "πουλάνε" όπως αυτοί νομίζουν. Η είδηση ειναι είδηση, γεγονός, πραγματικότητα και δεν χρειάζεται "στόλισμα" με όλη εκείνη την τρομολαγνεία και τον πανικό που την φορτώνουν στα δελτία ειδήσεων.

Φέτος η "Μερα χωρίς Τηλεόραση" ( 11/02) θα ειναι αφιερωμένη σε αυτό ακριβώς :

Στην σωστή αντικειμενική πληροφόρηση, στην ενημέρωση που ενημερώνει χωρίς να επιδιώκει πανικό και σύγχυση χάριν τηλεθέασης ή χάριν προώθησης κάποιων. Στον σεβασμό του τηλεθεατή και της νοημοσύνης του.
Ας μην παρακολουθούμε και περιμένουμε να μας πει η τηλεόραση τι πιστεύουμε και μετά να νομίζουμε οτι έχουμε δική μας άποψη. Ας μην είμαστε αφελείς ωστε να μας πείθει ενα χαζοκούτι και να πιστεύουμε οτι δεν επηρρεαστήκαμε καθόλου απο αυτό.

Και για να ευθυμήσουμε λιγο ο συνμπλόγκερ Gi Gaga Kouni Beli μας έγραψε ΕΔΩ κατι απολαυστικό, με μαργαριτάρια που εχουν ειπωθεί στο χαζοκούτι.

tv tzonakos 2

23 σχόλια:

  1. Νομιζω πως το ζητουμενο ειναι η κριτικη σκεψη: αν εχουμε μαθει να καταπινουμε αμασητο οτιδηποτε, δε θα αλλαξει κατι αν κλεισουμε την τηλεοραση (ισως βελτιωθει λιγακι η αισθητικη μας, αν και νομιζω πως και γιαυτο ειναι αργα). Δυστυχως ζουμε σε μια κοινωνια που ολα πρεπει να γινονται γρηγορα: η πληροφορηση, το φαγητο, η σκεψη. Και το να καταπινεις αμασητα ειναι πλεον αναγκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν εννοούμε κυριολεκτικά "κλείστε την" αλλα με την έννοια "ανοίξτε τα μάτια σας" και μην καταπίνετε αμάσητα.
    Ναι στην κριτική σκέψη και στο φιλτράρισμα. Μας αναγκάζουν να το κάνουμε. Και πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι ομως το "κλειστε την", θα ηταν ενα καλο πρωτο βημα: θα ειχαμε το χρονο να ανοιξουμε τα ματια μας. Και αυτοι, την ευκαιρια να επανεξετασουν το "εμπορευμα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...μάλλον τους τρόπους πώλησης του εμπορεύματος πρέπει να επανεξετάσουν ορισμένα κανάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ πάντως την έχω πετάξει στη κυριολεξία μέσα σε μια παλιά ντουλάπα. Όπως έχω πει κι άλλη φορά, ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΤΕΧΩ!!! Δε βρίσκω κάτι το ενδιαφέρον πλέον σε καμία τηλεοπτική εκπομπή. Έχω μια οθόνη για να βλέπω ταινίες όποτε θέλω κι αυτό είναι όλο.

    Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος ενημέρωσης που επηρρεάζει το λιγότερο δυνατό την προσωπική άποψη είναι ο γραπτός, είτε μέσω εφημερίδων είτε μέσω διαδικτύου.

    Πιστεύω παρόλαυτά σε πολλές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης ακόμη και τώρα που δεν βλέπω ούτε κι ΕΡΤ. Νομίζω ότι εκεί τουλάχιστον ειπώνονται πιο σοβαρά πράγματα.

    Γενικά τελευταία πριν αποφασίσω να σπαταλήσω το χρόνο μου κοιτάζω σε τι θα με ωφελήσει o συγκεκριμένοσ τρόπος ψυχαγωγίας. Αν δεν έχω να κερδίσω κάτι και θέλω απλώς να χάσω χρόνο, λύνω και sudoku!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Princess εγώ όπως είπα την έκλεισα, χωρίς να το πορυσκεφτώ προηγουμένως. Ήταν μια απόφαση, αν θέλεις, λίγο επιπόλαιη. Πίστεψε με, είμαι πολύ καλύτερα και νευρολογικά και ψυχιατρικά. Διότι δε γίνεται να βλέπει κανείς σειρές ή εκπομπές των ιδιωτικών καναλιών καθημερινά και να μην πάθει στο τέλος κάτι το μυαλό του! Και το κακό που παθαίνεις το καταλαβαίνεις μόνο όταν σταματήσεις να κοιτάς την οθόνη. Τώρα έχω γεμίσει το σπίτι μου περιοδικά, βιβλία, παιχνίδια και άλλα πράγματα που γεμίζουν το χρόνο που πολύ πιο δημιουργικά και ερεθίζουν τη φαντασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχ το είχα ξεχάσει...
    Πάντως πάει καιρός που δεν βλέπω πια καθόλου σχεδόν τηλεόραση...
    Καλό ξημέρωμα Τζονάκο μου και καλή εβδομάδα από αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι βρε συ, αλλά αν δεν λειτουργούσε έτσι η τηλεόραση, δεν θα είχαμε γνωρίσει τις θεές Θώδη και Τρέμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημερα και καλη εβδομαδα tzonako. Γιατι ρε συ; Η τηλεοραση ειναι ενα πολυ εκπαιδευτικο μεσο. Καθε φορα που καποιος ανοιγει την τηλεοραση, εγω... πηγαινω στο διπλανο δωματιο και διαβαζω ενα βιβλιο!

    Χαιρομαι που για ακομη μια φορα "επιτιθεσαι" στην τεχνολογια και τα λανθασμενα προτυπα που πλασαρει.

    Μπραβο και στον Hellenic Potion που πεταξε το χαζοκουτι, εγω φιλε δεν το εχω κανει (ακομα) γιατι παρακολουθω συγκεκριμενα προγραμματα, οπως κυριως αθλητικα, κανα talk show, ταινιες στη NOVA η ορισμενες ενδιαφερουσες εκπομπες του ΣΚΑΪ.

    Θα διαφωνησω -εν μερει- με την ΕΡΤ, οσον αφορα στο κομματι των μισθων που παιρνουνε και τους οποιους πληρωνεις εσυ, εγω και ο καθενας εξ ημων. Κατα τα αλλα εχει ορισμενα ενδιαφεροντα και επικοδομητικα προγραμματα.

    Γενικα παντως το επιπεδο της (ελληνικης) τηλεορασης εχει πιασει πατο εδω και χρονια και δυστυχως το τι θα βλεπουμε ειναι αποφαση καποιων ασχετων, αγραμματων και ηλιθιων που κατεχουν καιρια ποστα στο συστημα και μας επιβαλλουν τα αθλια και απαραδεκτα γουστα τους..

    Καλη εβδομαδα -με οσο το δυνατον λιγοτερη τηλεοραση- σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλα μα όλα σ'αυτή τη ζωή είναι θέμα δυνατοτήτων και επιλογών. Την δυνατότητα κατά βάση να έχεις την επιλογή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επειδή οι σταθμοί συναγωνίζονται οένας τον άλλον στην βλακεία, καλύτερα κλειστή.

    Μόνο το skai.gr έχει ειδήσεις και μόνο αυτό το δελτίο βλέπω, -αν δω- και αυτό online.

    Καλό απόγευμα Τζονάκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το έχω πει και σε άλους φίλους bloggers, γιατί πρέπει να έχουμε μια "Μέρα" για κάτι και να μην προσαρμόζουμε τη ζωή μας ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σωστά;
    Ευχαριστώ για την αναφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η "Μέρα" ειναι εντελώς συμβολική φιλε GGKB σαν υπενθύμιση για τον υπόλοιπο καιρό που πολλοί απο μας καταπίνουν αμάσητη ετοιμοπαράδοτη ωστόσο τηλεοπτική τροφή και πιστεύουν κιόλας οτι δεν επηρεάστηκαν ή οτι επηρεάστηκαν σωστά.
    Κι εγω δεν ειμαι και τόσο υπέρ των "ημερων τάδε" κλπ/.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απο το καιρό που ασχολήθηκα με το net έχω μια φοβερή απέχθεια γιατί καταλαβαίνω πόσο παραποιούν και σερβίρουν τα γεγονότα που θέλουν στον ακροατή.
    Η κατάσταση είναι δραματική ειδικά τις μεσημεριανές ώρες της χαλάρωσης.
    Οχι μια μέρα κλειστή κάθε μέρα πρέπει να'ναι το σύνθημα για να ξυπνήσουμε λίγο απ΄τον λήθαργο!!

    Καλή εβδομάδα να'χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. βασικά θα έπρεπε να δημιουργήσουμε και "μήνα χωρίς τηλεόραση"..
    αλλά που?
    στην ελλάδα δεν γίνονται αυτά! γουστάρουμε να την μισούμε και ταυτόχρονα μισούμε να την γουστάρουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ καλή ιδεα αυτη για συζήτηση παλιόφιλη kat.
    Ειδικά το δεύτερο σκέλος, το αν μισούμε να την γουστάρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εδώ και δύο χρόνια ΔΕΝ βλέπω καθόλου τηλεόραση.Την ανοίγω μόνο για να δώ ταινίες σε dvd.Δεν ξέρω αν κάνω καλά,(γιατί συχνά νοιώθω "έξω"από πολλές καθημερινές,ελαφριές αλλά συχνά ευχάριστες χιουμοριστικές συζητήσεις)κάτι σαν εκτός θέματος δηλαδή,αυτό που ξέρω είναι πως δεν γίνεται να ξαναρχίσω να την παρακολουθώ!Αδύνατον...

    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. kai katholou na min ypirxe sti zwi mas... de tha antimetopiza provlimata. etsi akrivws kai me ta kinita.....
    ouf pia!
    opo pas prepei na to exeis skoulariki, eleos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα Tzonako!!!
    Τι να λέμε τώρα...μπορεί να υπάρχει όχι μέρα,όχι μήνας,αλλά ''έτος χωρίς τηλεόραση'',να ησυχάσουμε μια και καλή!
    Μόνo έtσι θα βρούμε για λίγο την ηρεμία μας!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Στην Αγγλία βλέπω στην τηλεόραση μόνο τις ειδήσεις του BBC (αν και προτιμώ το BBC.co.uk) άντε και καμιά σειρά πολύ επιλεκτικά. Στην Ελλάδα δεν βλέπω τίποτα και σίγουρα όχι ειδήσεις. Ειδικά όταν βλέπω παράθυρα στην οθόνη, πατάω αυτόματα το μαγικό κουμπί OFF ή βγαίνω από το δωμάτιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τζονάκο Καλή Σαρακοστή, ελπίζω να ΄ναι ο καιρός καλός να αμολύσεις τον αετό σου. Καλά να περάσεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σήκω χόρεψε κουτί μου
    τσιφτετέλι τούρκικο
    νινανάι γιαβρούμ νινανάι νάι

    Και τα λοιπα. Και τώρα στις αθλητικές μας ειδήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ενα σχόλιο προς όλους, μια και δεν εχω διάθεση για πολλά. Κάνω προσπάθεια να επανέλθω στο blogging όπως ήμουν, όπως οι περισσότεροι με e-ξέρουν.

    Η τηλεόραση εχει εισβάλλει παντού, τόσο πολύ που μόνο με τα μαχαιροπήρουνα μπορεί να συγκριθεί, αν και εχω δει σπίτι όπου έτρωγαν με τα χέρια αλλα ειχαν δορυφορική τηλεόραση ( στην Ινδονησία ).
    Η τηλεοπτική εικόνα περνάει μία εντύπωση αλήθειας μεσω της εικόνας και των ζωντανών προγραμμάτων, ειδικά αυτών με τις ειδήσεις, όπου στεκόμαστε συχνά για να ενημερωθούμε για κάποια θέματα της επικαιρότητας.
    Οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας δε, εχουν μόνο αυτο το μέσιν για ψυχαγωγία και ενημέρωση.
    Ειναι λοιπόν πολύ εύκολη απο την πλευρά των ΜΜΕ ( καναλιών ) η χειραγώγηση των ειδήσεων ωστε αυτές να παρουσιάζονται με τρόπο που αυξάνει την τηλεθέαση άρα και την μερίδα πελατών τους.
    ΄Γνωρίζουν οι τηλεοπτικοί μάνατζερς πώς να παρουσιάσουν μιά είδηση, ειτε προς όφελος της εταιρείας όπου εργάζονται είτε προς όφελος άλλων τυχόν που βολεύονται απο το πώς θα ειπωθεί μία είδηση.
    Αλλο ειναι πχ να λες "οι Τούρκοι διαφώνησαν με τους Κύπριους" και άλλο να λες τούρκοι και Κύπριοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης" αν η είδηση αφορά το Κυπριακό.
    Ταυτόχρονα μπορεί να προβάλλεται εικόνα απο την εισβολή του "Αττίλα" ή εικόνα απο παραλίες της Αμμοχώστου.
    Οι εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν στον τηλεθεατή ειναι διαφορετικές ενω η είδηση ειμαι μία.
    Αρα ο θεατής πρέπει να πάρει στα χέρια του την ενημέρωση και να καταλαβαίνει σωστά.
    Να μην δέχεται ετοιμοπαράδοτη γνώμη και μετά να πιστεύει πως η γνώμη αυτη ειναι δική του.
    Να μην περιμένει τα πάντα απο την τηλεόραση αλλα να ενημερώνεται και απο άλλες πηγές καθημερινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

-πες οτι θες αλλα να σέβεσαι τους άλλους συνομιλητές-
Δεν συνηθίζω να απαντάω σε μη μπλόγκερς κρυμμένους πίσω απο σκέτο λογαριασμό google. Θα τα σβήνω.
Α, και είμαι υπευθυνος ΜΟΝΟ για οσα λεω... δεν ειμαι υπευθυνος για οσα καταλαβαινεις.
ΤΖΟΝ παπαρολόγος.

Tweet

Related Posts with Thumbnails

Do not clopy

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape