Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Mουσεία και αρχαιoλoγικοί χώροι

Ηθελα να γράψω σχετικά αλλα σκέφτηκα να μαζέψω υλικό πρώτα, όμως αυτο θα αργούσε.
Και βλέπω σήμερα ενα μικρό δημοσίευμα στην "Καθημερινή" σχετικά με τα Μουσεία μας.
Μετα το Πάσχα μια μέρα πήγα με παρέα στους Δελφούς.
Εχω ξαναπάει πριν χρόνια, αλλα ηταν ευκαιρία για εκδρομή και για να δούν κι άλλοι αυτα που δεν ειχαν ξαναδεί.
Φτάσαμε εκεί στις 3.00 μμ. Προς απογοήτευση γενική, ειχε μόλις κλείσει το Μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος της επάνω πλευράς. Η δε Κασταλία Πηγή ηταν ετσι κι αλλιώς κλειστή, λόγω λέει "πτώσης βράχων" !
Αναγκαστικά επισκεφθήκαμε οτι υπήρχε διαθέσιμο εκει και μετά πήγαμε Παρνασσό για καφέ στο Λιβάδι.
Εχουμε τρία θέματα εδώ :
1 ) Στις 3 το μεσημέρι ειναι μέρα ακόμα ειδικά με θερινό ωράριο που ο ήλιος δύει μετά τις επτά !
2 ) Τι θα πεί "πτώση βράχων" κύριε Κράτος ; Να το φτιάξεις ! Τι σε πληρώνω ;
3 ) Οσα μπορέσαμε να επισκεφθούμε ηταν μεσα στα ψηλά χορτάρια, παρατημένα και αφρόντιστα. Μας ειπε ενας φύλακας μάλιστα οτι εχει και φίδια, να προσέχουμε !

Αναρωτήθηκα πώς ο Τουρισμός φέρνει έσοδα και καλή φήμη για την Ελλάδα οταν τα Μουσεία κλείνουν στις 3 το μεσημέρι σαν να ηταν γραφεία μια οποιασδήποτε Δημόσιας Υπηρεσίας.
Ωράριο 8.00-15.00 ! Ποιό το νόημα να ανοίγουν στις 8 ; Ποιός πάει στις 8 το πρωί ρε γμτ μου ;
Ας το κάνουν 10.00 - 18.00.
O συμπαθής μου πιασε κουβέντα. Ελεγε οτι έχουν έλλειψη προσωπικού και τα εχουν πει αλλα δεν τους ακούει κανείς.
Ταυτόχρονα έδιωχνε ευγενικά όσους κάθονταν πάνω στα πεσμένα ερέιπια μην τυχόν και τα χαλάσουν, καλά έκανε όμως. Ειχε κι εναν ασύρματο στο χέρι για επικοινωνία με άλλους φύλακες μάλλον.
Τα πεσμένα, παρατημένα ερείπια με την τόσο τεράστια ιστορία που κουβαλούν αξίζουν καλύτερης αντιμετώπισης και επιπλέον ειναι τσάμπα έσοδα.
Ηταν Ιούνιος του 1991. Τότε ειχε ληφθεί απόφαση απο την τότε Κυβέρνηση ( πάλι ΝουΔούλα ) να πληρώνουν και οι Ελληνες το ίδιο ακριβώς ποσόν για είσοδο στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Δεν λέω να ναι τσάμπα αλλα τσαντίστηκα. Τουλάχιστον να φρόντιζαν να τα αναδείξουν όπως πρέπει, θα λεγα οκ, κάνουν δουλειά.
Τώρα πρέπει να θεωρείται το ερείπιο ως αξιοθέατο, ριγμένο στο πουθενά κάτω, εγκατελειμμένο και βρώμικο. Τι σκέπτεται άραγε ο τουρίστας που ήρθε απο την άλλη άκρη του κόσμου ; Και τι θα πει στους φίλους του οταν γυρίσει στην πατρίδα του ;
Οτι οι Ελληνες τα κλείνουν νωρίς και πάνε σπίτια τους.
Ειναι για λύπηση κάτι Ιάπωνες που γυρίζουν απο την Ακρόπολη που βρήκαν κλειστή επειδή το προσωπικό απεργεί λόγω μη καταβολής των μπόνους !
Οποιος εχει πάει στην Ιάλυσο της Ρόδου εχει δει την κατάσταση εκει. Κατι χωράφια στο πουθενά με κάποιες ριγμένες πέτρες κάτω και ζητάνε και είσοδο, μπαίνεις και δεν βλέπεις κατι κι αισθάνεσαι και κορόϊδο.
Οποιος εχει πάει στην Θήβα θα εχει δει αρχαία, μαντρωμένα και παρατημένα.
Δείχνει σαν να μην σεβόμαστε την Ιστορία του Τόπου.
Μπορούν να μπούν κάμερες σε σημεία και μετα δεν θα χρειάζονται τόσοι πολλοί φύλακες ή θα πάρουν κόσμο να φροντίζει τον τόπο και να κάνουν άλλες δουλειές χρήσιμες.
Πιστεύω οτι για να μας σεβαστούν οι ξένοι πρέπει εμείς πρώτα να δείξουμε σεβασμό στον εαυτό μας, στην Ιστορία μας. Ειναι θέμα γοήτρου, αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας.
Αλλα είπαμε, οι Ζαχόπουλοι δεν ασχολούνται με αυτά, υπάρχουν για να πηδούν μπαλκόνια και οτι άλλο βρεθεί.
Αν πώ για ιδιώτες στους αρχαιολογικούς χώρους θα είμαι κακός ή αφελής ; Δεν ξέρω αλλα η κατάσταση ειναι απογοητευτική. Κατα την γνώμη μου χρειάζεται ριζική αλλαγή της πολιτικής για τους αρχαιολογικούς χώρους.

31 σχόλια:

  1. Λοιπόν αυτό το χάλι με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, το είχα εντοπίσει και εγώ από πολλά χρόνια τώρα, και γι΄ αυτό κάποια στιγμή έπαψα να τους επισκέπτομαι, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων που υπάρχει ή υπήρχε μία υποτυπώδης οργάνωση (βλ. Αρχαία Ολυμπία κάποτε, δεν ξέρω τώρα, ανάκτορα της Κνωσού στην Κρήτη κ.α). Τώρα από αυτά που λες καταλαβαίνω ότι τα πράγματα έχουν γίνει πολύ χειρότερα!! Όσο για την έναρξη λειτουργίας των μουσείων στις 8.00 το πρωί τι να πω!! Κοινός νους λείπει σ΄ αυτόν τον τόπο!!
    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α! Τώρα θυμήθηκα κάτι που μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση. Όταν ήμουν έγκυος στον 8ο μήνα, το 1995θυμάμαι τον Αύγουστο, βρεθήκαμε στη Μύκονο και είπαμε (οι τρελλοί) να πάμε να επισκεφθούμε τα αρχαία της Δήλου.
    Μας πήγε λοιπόν ένα καϊκι στις 9.00το πρωί και θα πέρναγε να μας πάρει για επιστροφή μετά στις 1.30 το μεσημέρι. Ξέρεις η ΄Δήλος είναι ένα έρημο νησί με τα αρχαία του, σχεδόν εγκαταλειμμένα, βλέπεις και καταλαβαίνεις ό,τι εσύ νομίζεις,χωρίς φύλακα, χωρίς καν ένα κυλικείο για νερό ή καφέ. Ερημιά παντού!! Εμείς και κανά δυο ξένοι τουρίστες!! Κάποια στιγμή σκέφτηκα ότι αν με έπιαναν τίποτε πόνοι, πριν έρθει το καραβάκι, μπορεί και να γεννούσα εκεί ανάμεσα στους Λέοντες!!
    Και πάντα είχα την απορία πώς αφήνουν τέτοιο θησαυρό αφύλακτο και ανεκμετάλλευτο;; Θεωρώ ότι η Δήλος είναι από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους μας!! Δεν ξέρω αν σήμερα άλλαξαν τα πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στις 8 το πρωί πάνε οι τουρίστες φυσικά, δε γίνεται να αλλάξει αυτό. Κι εγώ όταν είμαι εξωτερικό, πάντα με το opening πηγαίνω για να έχω ελεύθερη την υπόλοιπη μέρα. Στα υπόλοιπα που λες έχει απόλυτο μα ΑΠΟΛΥΤΟ δίκαιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι μεγάλο το πρόβλημα με τα Μουσεία είναι αλήθεια. Και ακριβά. Το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο Μετροπόλιταν (στη Ν. Υόρκη) είναι δωρεάν (δίνεις εσύ εθελοντικά όσα θέλεις).
    Καλημέρα Τζονάκο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερούδια! Λοιπόν, χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας όλων μας! Δεν αξιοποιούμε τις πολύτιμες πηγές μας, δεν προβάλουμε τον πλούτο μας, αυτόν που θα μπορούσε να μας κάνει πιό εύπορο και ευτυχισμένο κράτος. Είτε ο πλούτος είναι ιστορικής σημασίας, είτε είναι φυσικός πλούτος που θα μπορούσε να μας κάνει την πρώτη δύναμη στον τουρισμό, και με διαφορά από όλους! Καθόμαστε και εμπλεκόμαστε σε μικροπροβλήματα και μικροδιαφορές, και δεν σχεφτόμαστε δημιουργικά και παραγωγικά! Άλλα κράτη μια τρύπα έχουν, και την κάνουν μέγα αξιοθέατο και το προβάλουν σε όλο τον κόσμο, και εμείς με τόσο αρχαιολογικό πλούτο και κλείνουμε στις 3:00 για να πάμε για τον... μεσημεριανό μας ύπνο. Αφήνουμε την ιστορία μας να χορταριάσει και να ριμάξει γιατί, άραγε με ποια αστεία δικαιολογία? Τέλος πάντων το θέμα είναι ότι όλο αυτό βλάπτει την χώρα μας και κανείς φαίνεται δεν θέλει να το αντιληφθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απο όπου κι αν το πιάσεις βρωμάει. Αν δεν έχουν κόσμο ας φωνάξουν τους οικολόγους και όλους αυτούς τους δήθεν ακτιβιστές που είναι μπροστά μόνο όταν μυρίζονται κανάλια. Ας φωνάξουν κι εμάς,να βάλουμε όλοι ένα χεράκι. Είναι πράγματι ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τζονι μου οι ελληνες δεν αγαπαμε την ιστορια μας. Οχι δεν τη σεβομαστε, δεν την ΑΓΑΠΑΜΕ. Δεν τη θελουμε. Και το δειχνουμε με καθε τροπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tζονάκο μου οι άνθρωποι που κάνουν
    "κουμάντο" στην Ελλάδα ειναι ζώα!!!
    Επιτρέπετε στην Ελλάδα που θα έπρεπέ να ειναι η πρώτη χώρα σε μουσεία, να υπάρχουν πρωτόγονες συνθήκες?

    Για να μην αναφέρουμε για αρχαία που μένουν ανεκμετάλλευτα θαμμένα κτλ

    Γι αυτό το μόνο που απομένει ειναι να πάρουμε την κατάσταση πιο ζεστά
    (και μπράβο σου που έκανες ανάρτηση)
    μήπως σκεφτούμε κάτι για να πιέσουμε τα πράγματα, μήπως ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη
    τσίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εγω θελω να πω οτι στην βεργινα τουλαχιστον καθε δευτερα ηταν κλειστα.....δεν το καταλαβαινω αυτο κλειστα γιατι ? ? τι ηλιθιο μοτιβο ελληνικο ειναι αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τζονάκο, έχεις τόσο δίκιο.

    Έχω επισκεφθεί πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και ποτέ δεν ένιωσα ιακοποίηση από τις υπηρεσίες μας.
    Πόσο μάλλον οι ξένοι, που είναι αλλιώς μαθημένοι.

    Οι αρχαιολογικοί μας χώροι, χωρίς υπερβολές, θα μπορούσαν να είναι πηγές εισοδημάτων και τουριστικής έλξης.

    Αφήνω το link από ένα θέμα που είχα αναρτήσει στις αρχές που έφτιαξα το blog μου, για το Θέατρο του Θορικού.
    Θα καταλάβεις πολλά.

    Θορικός Θέατρο

    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αντι σχολιου φιλε μου Τζονακος,αφηνω αποσπασμα σχετικο με το θεμα σου,απο τον φιλο μου Γιωργη της Ελευθεροτυπιας σημερα!
    Σου ειναι σιγουρα γνωστος ο "Καιρος"!
    ....................

    Αντε, ρε, που είμαστε χώρα για να την πάρεις στα σοβαρά.

    ΥΓΠροχτές, την ώρα που 3.500 επισκέπτες είχανε κόψει εισιτήριο και είχαν δει ή έβλεπαν την Ακρόπολη, είχαν ταυτόχρονα φωτογραφίσει και τους συντηρητές των μνημείων, που με τα κόκκινα, κίτρινα, μπλε κράνη τους κατέβηκαν με μικρά πανό στην είσοδο και διαμαρτύρονταν σε όλες τις γλώσσες, που το υπουργείο Πολιτισμού δεν τους έχει πληρώσει από τον Οκτώβριο τις πρόσθετες αποδοχές που τους οφείλει.

    Υποτίθεται ότι ο αρχαίος πολιτισμός και ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα. Ο μεγάλος βασιλικός θολωτός τάφος, που εικάζεται ότι είναι του Νέστορα, στην Περιστεριά Μεσσηνίας, μαζί με τους δύο μικρότερους γύρω του, έχει χορταριάσει σε ύψος πάνω από 1,5 μέτρο (!), όπως και όλος ο λόφος, που είναι περιφραγμένος, με λουκέτο στην είσοδο, με εγκαταλελειμμένο το φυλάκιο και με την πινακίδα για τις ώρες επίσκεψης του κοινού να κοιτά θλιβερά το τοπίο.

    Πέρυσι τέτοιο καιρό ο Μυστράς έκλεινε στις 3 το μεσημέρι, όπως και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι στη χώρα, που ανοίγουν στις 8.30 το πρωί! Για τον επισκέπτη που έχει ξυπνήσει στις 6.30;

    Πόση απολιτισιά και σταρχιδισμό μπορεί να κουβαλάει και το υπουργείο -διαχρονικά- και όλες οι κυβερνήσεις με τα ψιχία τους και οι υπηρεσίες του, υποτιθέμενου, πολιτισμού, που συμπεριφέρονται σαν σατράπες προς υπηκόους;

    Ποια μάρμαρα θέλουν όλοι αυτοί, που δεν είναι ούτε για να τα σφουγγαρίζουν;


    Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης tetradis@enet.gr.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε κάτι τέτοια μας αξίζουν ο στίχος "κολοέλληνες" του Σαββόπουλου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κανονικα,κανονικα λεω,η Ελλαδα θα μπορουσε να ζει ανετα με τα εσοδα απο τον τουρισμο!
    Ενα απεραντο διαχρονικο μουσειο ειναι ο τοπος μας!Μια Ιστορια ολακερη!
    Φευ!
    Ντρεπομαι ειλικρεινα,οταν γυριζουν Γερμανοι απο την αδεια τους,και μου εξιστορουν τα απιθανα περι επισκεψεων τους σε αρχαιολογικους χωρους!
    Μα καλα,δεν ντρεπονται τα υποτιθεμενα υπευθυνα γαιδουρια για το καταντημα;
    Αλλα που χαθηκε η ντροπη!Και πολυ πιο πολυ,που βρεθηκε η μορφωση τους για να κατεχουν τετοιες θεσεις!
    Του αξιωματος λαδωμα,ειναι ολοι τους!
    Γυρισα και γυριζω ακομα,τον κοσμο ολο!
    Τετοιο χαλι,δεν ειδα πουθενα!
    Ακομα και στην Μαγιορκα,που καποτε περασαν Ελληνες κατακτητες απο κει,υπαρχει αναφορα και μνημειο!Σε ενδειξη σεβασμου!
    Στη Φρανκφουρτη σημερα,για να περασεις την Κεντρικη γεφυρα(μια απο τις πολλες)πανω απο τον ποταμο Μαιν για να πας στον κεντρικο σταθμο τραινων,περνας κατω απο μια αψιδα της με αναρτημενη Αρχαια Ελληνικη γραφη του Ομηρου!
    (θα κανω ποστ για αυτο)!
    Παντου στον κοσμο,ειμαστε γνωστοι δυστυχως,μονο για τα αρχαια μας!
    Εκλαψα απο χαρα,οταν επισκεφθηκα Σικελια!Καποιοι μου μιλησαν αψογα Ελληνικα,σε αρχαιολογικο χωρο,Ελληνιστικης περιοδου!
    Μαλιστα υπαρχουν και σχολεια εκει που διδασκεται η Ελληνικη γλωσσα!
    Κλαιω σιωπηλα απο οργη φιλε Γιαννη,τωρα που αφηνω αυτο το σχολιο!
    Μην κανεις τετοιες αναρτησεις ρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kανονικά προτιμώ να απαντώ σαν σχολιαστής ειδικά οταν το θέμα αφορά όλους και να επιλέγω ορισμένους μόνο να δώσω απάντηση αν και δεν την οφείλω εφ όσον το θέμα δεν εγείρει απορίες άμεσα απευθυνόμενες σε μενα ή δεν πρέπει να εκφράσω αντίθεση σε ενα σχόλιο.
    Ομως βλέπω οτι το θέμα παρα το οτι ειναι Σαββατοκύριακο, άγγιξε ιδιαίτερα πολλούς απο μας.

    @ marianaonice και εγω πλεον μια φορά ή δύο καθε χρόνο πηγαίνω σε αρχαιολογικούς χώρους για τον λόγο οτι δεν αισθάνομια οτι θα διασκεδάσω με τον τρόπο που έχουν οι υπεύθυνοι να αντιμετωπίζουν τα αρχαία μας και κατ επέκταησ την Ιστορία μας.
    Στην Δήλο θέλω απο μικρός να πάω αλλα με φοβίζει η ερημιά, αλλα δεν έτυχε κιόλας να βρεθώ κοντά.
    Αυτοι οι Λέοντες θα εξαφανιστούν μια μερα απο την διάβρωση.

    @ MAD πρέπει να σαι ξύπνιος απο τις 7 για να σαι στις 8 στο Μουσείο. Εγω σε Διακοπές δεν ξυπνάω ποτέ πριν τις 10. Αρα αν πάω θα πάω μετα τις 12.

    ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νομίζω οτι τα είπες όλα με τη φράση οτι δε σεβόμαστε την ιστορία αυτού του τόπου. Ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία, η πολιτεία όμως τον αγνοεί επιδεικτικά. Οι Δελφοί θεωρούνται το κέντρο της γης και τουρίστες από όλα τα μήκη και πλάτη αυτού του πλανήτη έρχονται για να τους επισκεφθούν. Θα τους δουν όμως μόνο αν φτάσουν πριν τις 3 αλλιώς next time...
    Καλή Κυριακή Τζονάκο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Μερόπη το Μετροπόλιταν και το Βρετανικό Μουσείο ειναι ΔΩΡΕΑΝ ;;;
    Δωρεάααν ;;;
    Δεν το ήξερα αυτό !
    Απίστευτο.

    @ Λίλυ καλημέρα, ο πλούτος μας δεν εχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε. Αποτέλεσμα διάφοροι γείτονες να τα διεκδικούν, να λένε πως ειναι δικά τους με τρόπο προκλητικό και μεις να πρέπει ως χώρα να αποδείξουμε στην Διεθνή κοινότητα οτι δεν ειναι ετσι...

    @ Βανέσσα πολυ καλή ιδέα. Εθελοντές για καθάρισμα αρχαιολογικών χώρων !
    Εγω θα πήγαινα πάντως.

    @ Βρασίδα όχι ρε φίλε, όχι δεν δείχνουμε να τα αγαπάμε. Τα θεωρούμε δεδομένα, αυτοφυή και αυτόφωτα. Δεν τα βοηθάμε να έχουν κι άλλο φώς.

    @ Κότσιφα σ ευχαριστώ. Αυτο που λες για τα θαμμένα τα ανεκμετάλλευτα αρχαία ειναι μεγάλο θέμα. Και πόσα κρυφά κουκουλώθηκαν για να γίνουν απο πάνω πολυκατοικίες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συχνά κλείνουν χωρίς πολλές εξηγήσεις @ skouliki και το πολύ να βρούμε πινακιδούλα που θα λέει απλά ΚΛΕΙΣΤΟΝ !

    @ ΒΑΣΣΙΑ ωραίο το θεματάκι σου με το Θορικό. Αλλος ενας ιερός χώρος που δεν εχει τύχει της προβολής που θα πρεπε΄. Για λόγους αξιοπρέπειας πρώτα και για έσοδα φυσικά και για ευχαριστημένους τουρίστες.
    Αναρωτιέμαι αν αυτο το λένε ακόμα "ελληνική φιλοξενία".

    @ Κώστα σωστά τα λέει ο Τετράδης και καταλήγει εκει που χτυπάει και πονάει :
    "Ποιά Μάρμαρα θέλουν αυτοί ; "
    Ελα ντε !

    @ confused ο Σαββόπουλος συχνά με μιά λέξη εχει περιγράψει τον Ελληνα. Ενοχλεί αλλα μήπως εχει κι άδικο ; Δίκιο εχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και είναι από τα αρχαιότερα!

    Εάν αυτό δεν είναι σημαντικό, τότε τι είναι;

    Καλή Κυριακή
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κώστα λυπάμαι πραγματικά αν σε συγκίνησε η αγάπη για την πατρίδα η και σε εξόργισε το να μην σε κάνουν περήφανο κι άλλο οι Ελληνες.
    Νομίζω οτι η επι σειρά ετών αδιαφορία ή και επιλεκτική μνήμη για την πολιτιστική μας κληρονομιά έχε φτάσει στο απροχώρητο και κάτι πρέπει το Κράτος να κάνει γι αυτό.
    Δεν ξέρω αν με πειράζει περισσότερο που μου ψαλιδίζουν τη σύνταξη, που με στέλνουν να δουλεύω παραπάνω χρόνια ή που όσα θυσιάζω δεν ξέρω αν θα πάνε και πόσα και πότε και πώς στην ίδια την Πατρίδα για να μας κάνουν όλους περήφανους γι αυτήν.
    Πώς να φωνάζω τώρα εγω για την Μακεδονία μας, με τι @@ ;
    Να κάνεις το θέμα που λες, θα εχει ενδιαφέρον.

    @ cinderella ποια "βιομηχανία τουρισμού" ; Βιοτεχνία ειναι και αρπαχτή κάνουν τα καταστήματα που πουλάνε σουβενίρ. Αλλα και αυτά θα κλείσουν αν δεν έχουμε τουρίστες !
    Καλη σου μερα.

    @ Βάσσια θα με κάνεις να πάω να το δω εκεινο το μερος, το Θορικό.
    Αρκει να βρω το δρόμο ε ; Χαχα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. tzonako πολύ επίκαιρο το αφιέρωμά σου αφού οι επόμενες ημέρες είναι αφιερωμένες στα Μουσεία.

    Οι συντηρητές δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες,φύλακες Μουσείων δεν προσλαμβάνονται,αρχαιότητες είναι διάσπαρτες και αφύλαχτες όπως επισήμανε η marianaonice,τελικά τα χρήματα του Υπουργείου Πολιτισμού που βρίσκονται???

    Τα τελευταία χρόνια γίνονβται προσπάθειες εκσυγχρονισμού των Μουσείων μα τα δημόσια Μουσεία δεν εκολουθούν με τους ρυθμούς που θα έπρεπε.

    Οσον αφορά τα ωράρια θα φέρω ως φωτεινό παράδειγμα το Μουσείο Μπενάκη (στη Βασ. Σοφίας) το οποίο κάθε Πέμπτη λειτουργεί μέχρι τα μεσάνυχτα.

    Αλλο Μουσείο, νομίζω το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει "βραδυές στο Μουσείο" με νυχτερινά εκπαιδευτικά προγράμματα ακόμη και για παιδάκια (με τους γονείς).

    Εάν δεν εκδυσγχρονιστούν τα κρατικά μας Μουσεία με τις απαιτήσεις της εποχής μας πολύ φοβάμαι πως θα μείνουμε πίσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γιατί λοιπόν να μας δώσουν ΚΑι τα Ελγείνια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ναι, απο Δελφούς ειναι οι φωτογραφίες, τραβηγμένες απο μενα στις 28/4/08 @ κρασί και νερό.
    Αν πατήσεις επάνω τους μεγαλώνουν και μπορείς να δείς λεπτομέρειες.

    @ dyosmaraki ακόμα καλύτερα αν ειναι επίκειρο το θέμα και χαίρομαι που όλοι το έχπυμε επισημάνει το πρόβλημα.
    Ωστόσο σήμερα ειναι η μέρα της Μητέρας και ξέχασα να ειμαι επίκαιρος, γι αυτό θα αναδημοσιεύσω αργότερα ενα κείμενο απο ενα άλλο εξαιρετικό μπλόγκ.
    Δεν ηξερα αυτα για το Μουσείο Μπενάκη και το Κυκλαδικής Τέχνης και σίγουρα θα τα επισκεφτώ μεσα στον Μάϊο.
    Σ ευχαριστώ.

    @ Χειμωνιάτικη Λιακάδα δίνουμε λόγους σε ξένους -και άσχετους με την Ελλάδα μην πω- να λένε οτι δεν τα αξίζουμε ουτε τα
    Μάρμαρα του Παρθενώνα που δεν πρόκειται ποτέ ξανα να τα πω
    "ελγινεια" γιατι αυτο ειναι ονομασία που τους δόθηκε απο το όνομα του κλέφτη, του Ελγιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ήμουν έτοιμος να ανεβάσω ποστ για το αρχαιολογικό Μουσείο.
    Ωραία εικόνα δίνουμε στους ξένους στην οδό Πατησίων.
    Γύρω γύρω απο το Μουσείο είναι μαζεμένοι όλοι οι ναρκομανείς.
    Η χρήση και το εμπόριο γίνεται μπροστά στα μάτια των ξένων που ήρθαν να θαυμάσουν τον ελληνικό πολιτισμό.
    Λίγο πιο κάτω αλλοδαπές πόρνες κάνουν πιάτσα.
    Έλεος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φίλε Τζονάκο, θα σου αφήσω εδώ την εμπειρία μου από το περασμένο καλοκαίρι...
    Εμέις διακοπές κάνουμε σε ένα ορεινό χωριό στα Τζουμέρκα (συνήθως). Μπήκαμε στο internet, κοιτάξαμε για το Αρχ.Μουσείο Ιωαννίνων, είδαμε την παρουσίαση του Μουσείου, το ποσό της εισόδου, πήραμε το polo και πήγαμε...Μιλάμε για κάποιες ώρες από εκεί που ήμασταν. Ψάχνουμε να βρούμε το μουσείο, να γίνεται χαμός από κίνηση, τελικά φτάνουμε στην πόρτα και μας λένε 2 εργάτες που είδαμε μέσα στο περίβολο πως ήταν κλειστό...Ρωτήσαμε το λόγο, και μας είπαν οτι είχε κλείσει πριν από το 2004 για ανακαίνιση (εδώ και 5 χρόνια δηλαδή)...Στράφι το ταξίδι, όπως κατάλαβες...Όσο για την ενημέρωση του site, δεν έλεγε τίποτα για την ανακαίνιση, διαφορετικά δεν θα ξεκινούσαμε καν...
    Σχετικά με τις επισκέψεις σε Αρχ.χώρους, είναι λογικό για μικρά επαρχιακά μουσεία να κλείνουν στις 3, αλλά όχι για τους Δελφούς...Στην Κρήτη, όλοι οι χώροι σχεδόν, είναι ανοιχτοί μέχρι τις 7 το απόγευμα...
    Καλή βδομάδα αύριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το χειροτερο που εχω δει ειναι στα Μετεωρα. Οι ξενοι 2 ευρω εισοδος οι Ελληνες τιποτα! Και καλα στο Μεγαλο Μετεωρο που εχει 2 μουσεια ειναι απολυτα φυσιολογικο να υπαρχει εισοδος. Σε κατι αλλους μικρους ναους, που δεν εχουν τιποτα, μονο την εκκλησια, επιτρεπεται να πληρωνουν οι ανθρωποι εισιτηριο;;;

    Οσον αφορα τη Δηλο, δεν εχω παει ,αλλα σιγουρα ειναι πιο οργανωμενα τα πραγματα τωρα, αφου συνεχεια διοργανωνουμε εκδρομες με ξεναγους εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Στο θέμα συγκεντρώνονται σιγα-σιγά πολλά στοιχεία που καταθέτετε εσείς απο οσα γνωρίζετε.
    Ετσι διαμορφώνεται μια πιο ρεαλιστική εικόνα του τι συμβαίνει.

    @ Λάκων να γράψεις και εσυ τις δικές σου απόψεις, το δικο σου θεμα. Ισως μάθουμε πολλά κι εκει.

    @ Artanis στα Τζουμέρκα ; Κοντά ειμαστε, παω πότε πότε κι εγω κατα κει.
    Κι εδω και χρόνια βλέπω να κάνουν έργα στο Μουσείο των Ιωαννίνων !
    Ακομα να τελειώσουν ;
    Τουλάχιστο να ενημερώνουν την ιστοσελίδα τους, τρομάρα τους !

    @ Butterfly δεν το ηξερα οτι εχει είσοδο για ξένους στα Μετέωρα !
    Στην Δήλο ειναι πιο οργανωμένες οι εκδρομές αλλα δεν ειμαι σίγουρος πόσο καλά τα φροντίζουν τα αρχαία εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Έχεις δίκιο τζονάκε... αλλά δεν είναι φαινόμενο ελληνικό... Στη Φλωρεντία την Κυριακή δε λειτουργεί κανένα μουσείο!!! Μέρα που ο φυσιολογικός κόσμος μπορεί να πάρει το παιδάκι του και να το επιστεφθει... Σίγουρα πρέπει να αλλάξει, αλλά συμφωνώ με το mad, ότι ο ξένος, συνήθως, θα πάει πρωί πρωί, οπότε δεν του κάνει αίσθηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Άστο Johnny boy, πήγαμε Δελφούς πολύ πρόσφατα. Φτάσαμε κατά τις 13:00. Δείξαμε δημοσιογραφική ταυτότητα. Ξίνισαν τα μούτρα της τύπισσας στο γκισέ. Μας άφησε να μπούμε, αφού πρώτα μας τα έψαλλε, του τύπου "σας κάνω και χάρη!". Όσο για το εισιτήριο, πανάκριβο. Και για τον αρχαιολογικό χώρο και για το μουσείο, που είναι ξεχωριστό! Γιατί να πληρώνουμε, αλήθεια, για να βλέπουμε τα αρχαία ΜΑΣ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ξαναπήγα πρόσφατα. Μαγεύτηκα και πάλι.
    Σύντομα κοντά σας με ανάρτηση ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ωραίος, και πάντα σωστός, ξεθάβεις θέμα δυόμισι ετών σχεδόν παλιό, ευχαριστώ.
    Ειναι αλήθεια οτι δεν εχω πάει σε πολλά μουσεία, οχι οσα θα έπρεπε, ή οσα θα ήθελα.
    Στου Βρέλη που ειχα πάει, ξέρεις αυτο με τα κέρινα ομοιώματα, ειχα γνωρίσει τον ίδιο τον Βρέλη. Δεν εχω ομως φωτογραφίες, ή ισως βρω αλλα πρέπει να τις σκανάρω.
    Δε χάνεις ευκαιρία για μουσείο Κιτσε, παραδέχομαι γι άλλη μια φορά οτιεισαιαπο τους κορυφαίους μπλόγκερς τύπου NGS ( Na Gyrname Solotonplaniti ) ... αντε περιμένω ανάρτηση σου, ακομαδεν εχω τελειώσει το διάβασμα των τελευταίων σου ...γυρισμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

-πες οτι θες αλλα να σέβεσαι τους άλλους συνομιλητές-
Δεν συνηθίζω να απαντάω σε μη μπλόγκερς κρυμμένους πίσω απο σκέτο λογαριασμό google. Θα τα σβήνω.
Α, και είμαι υπευθυνος ΜΟΝΟ για οσα λεω... δεν ειμαι υπευθυνος για οσα καταλαβαινεις.
ΤΖΟΝ παπαρολόγος.

Tweet

Related Posts with Thumbnails

Do not clopy

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape