Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ερχονται Γιορτές ... για ποιούς ;


Επαιτεία στο κέντρο της Αθήνας. Πριν λίγες μέρες.
Προφανώς  κάποιος ασιάτης μετανάστης σπρωγμένος εδω απο την μοίρα που επέλεξαν γι αυτόν ωστε ο ίδιος να αναζητήσει μιά τύχη στα μέρη μας. Μόνο που εκτός των άλλων, έπεσε και σε άσκημη εποχή.
Γιορτές έρχονται κι αυτο το απλωμένο χέρι θα πρέπει να πιάσει τροφή, αυτές οι σαγιονάρες να αντικατασταθούν απο ενα ζευγάρι παπούτσια κι αυτη η ζακέτα απο κάτι πιο καλό για το κρύο.
Την επόμενη φορά που θα βρεθώ στο κέντρο, θα εχω μαζί μου μιά τσάντα ρούχα.

31 σχόλια:

  1. Κάποιους απ' αυτούς τους δύστυχους, τους εκμεταλλεύονται αετονύχηδες. Αν πέσεις σε κανέναν τέτοιο, την άλλη μέρα πάλι έτσι θα τον δεις. Σκληρό έτσι; Όπως και η πραγματικότητα. Πρόσεξε όμως, δεν λέω να μην κάνεις αυτό που σκέφτηκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΣΧΗΜΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΦΕΡΑΝ ΕΔΩ.ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΕΛΙΚΑ.
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο,τι μπορεί...ο καθένας καλό είναι!!!
    Καλές γιορτές να΄χουμε Τζονάκο!!!
    Αν κ δεν πρέπει να τους θυμόμαστε μόνο στις γιορτές...
    Πολλές καλησπέρες!!!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι γιορτες ερχονται για ολους τον κοσμο Τζονακο, η θα επρεπε να ερχονται για ολο τον κοσμο, γιατι δεν ειναι γιορτες τσεπης αλλα ψυχης. Και ναι, θα πρεπε να κατεβουμε ολοι με τσαντες ρουχα. Να βγαλουμε κατι απο τις -μισογεματες πια- σακουλες του γιορτινου μας τραπεζιου και να το βαλουμε σε τουτο το απλωμενο χερι... Ετσι, για να ρθουνε οι γιορτες καποια στιγμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ποιον να πρωτοδώσεις,βρε φίλε;Κάθε φορά που επιστρεφω στο Χαρτούμ ,αν μπορούσα,θα έπρεπε να μεταφέρω ένα καραβι ρούχα,ποιον να πρωτοντυσεις:((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ομολογώ ότι ανυπομονούσα να πιάσει κρύο, και είμαι από αυτές που λατρεύουν το χιόνι...Αλλά μ'αυτή την εικόνα σφίχτηκε η καρδιά μου...

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πώπω τον φαντάζομαι μεσ'το κρύο και παγώνω!

    Ας μην βλέπαμε ποτέ τέτοιες εικόνες!

    Εύχομαι ένα ζεστό ΣΒΚ να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το καλό ειναι zoyzoy για τον φουκαρά εκείνον οτι εκείνη τη μέρα δεν ειχε το κρύο που εχει σήμερα. Αναρωτιέμαι ωστόσο αν έχει κάτι να φορέσει και πού να κοιμάται.

    Roadartist, αυτο αναρωτιέμαι ... για λίγους.

    ΑΘΛΙΟΙ πολλοί απο αυτούς πέφτουν αναγκαστικά θύματα εκμετάλλευσης για να ξεφύγουν απο χειρότερη μοίρα στον τόπο τους είτε επειδή ονειρεύονταν ενα καλύτερο τόπο, ενα καλύτερο αύριο. Ουτε θέλω να σκέφτομαι ποιοί εκμεταλλεύονται ανθρώπους.

    Σκρουτζάκο πράγματι, πολλούς τους έφεραν εδω, τους έριξε η τύχη τους ή επέλεξαν να έρθουν, το θέμα ειναι οτι ειναι ντροπή κα καταλήγει ετσι ενας άνθρωπος, εγω ένιωσα ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εικόνες που κάνουν ακόμα πιο γκρίζα την καθημερινότητά μας, Tzonako μου. Είναι γεγονός πάντως, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι δυστυχισμένοι άνθρωποι έχουν πέσει στα δίχτυα εκμεταλλευτών για ένα ξεροκόμματο. Η σκέψη σου για προσφορά σε είδος είναι ίσως η πιο κατάλληλη γι' αυτές τις περιπτώσεις, απ' ότι η ελεημοσύνη. Σε χαιρετώ εγκάρδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ειρήνη προτιμώ να του δώσω κάτι χρήσιμο για τον ίδιο αντι να του πετάξω 10 σεντς.
    Κατι να το χρησιμοποιήσει για να νιώσει καλά κι οχι άχρηστο που θα το πουλήσει ισως για 5 ευρώ, πράγμα πιθανό αν του δώσεις ζακέτα και δεν κάνει κρύο κι εκείνος πεινάει.
    Πολλές καλησπέρες.

    princess το πνεύμα των γιορτών ειναι να νιώσουν όλοι καλύτερα, να αγαπούν, να ειναι ασφαλείς και όμορφοι μέσα τους, μέσα μας.
    Ανθρωποι σαν αυτον το φουκαρά θα κάνουν γιορτές όποτε και αν γεμίσει εκεινο το απλωμένο χέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλε vad το χω δει το έργο ... να πας με μια τσαντούλα ρούχα και να πέφτουν επάνω 5 άτομα ... σε ποιόν να δώσεις ;
    Νομιζω οτι θα αφιερώσω μία μερα ειδικά για να κατέβω Κέντρο με δύο μεγάλες τσάντες και να δίνω όπου νομίζω. Δε θέλω να νιώθουν οτι τους λυπάμαι. Θέω να νιώθουν άνθρωποι.

    Τρελοτουρίστρια αναρωτιέμαι πού να εχουν χωθεί τώρα αυτοι οι κακόμοιροι με τέτοιο κρύο σήμερα, 2 βαθμούς εχει έξω τώρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ίδιο ακριβώς σκεφτόμουν και εγώ τις προάλλες...μέχρι που είδα τον νταβατζή λίγο πιο πέρα να καραδοκεί να αρπάξει τα λιγοστά χρήματα που μαζεύουν αυτοί οι δύστυχοι.
    Ναι, είναι προτιμότερο να συνεισφέρει κανείς σε είδος και ακόμη προτιμότερο να τους δώσεις τροφή για άμεση κατανάλωση, να μην τους τη πάρουν και αυτήν.
    Πλήθος τα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται για μερικά τενεκεδένια νομίσματα.
    Προτιμότερο είναι κατά τη γνώμη μου αυτές τις μέρες να προσφέρεις λίγη χαρά σε ορφανά παιδάκια που θα περάσουν τις γιορτινές μέρες μέσα σε ιδρύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ Ευάγγελε, η δική μας καθημερινότητα φαντάζει αρχοντική πολυτέλεια μπροστά στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων.
    Γι αυτο λέω οτι ντρέπομαι αλλα η προσφορά σε είδος ειναι οτι καλύτερο.

    dyosmaraki δεν τονε πρόσεξα να σου πω την αλήθεια τον νταβαντζή. Δεν σκέφτηκα καν αυτό, αλλα μόνο τον ίδιο τον επαίτη. Μα τέτοια εκμετάλλευση ! για μερικά μικρά κέρματα !
    Οτι προσφέρω για να βοηθήσω συνανθρώπους θα το δώσω εγω ο ίδιος, δεν εμπιστεύομαι ορφανοτροφεία και άλλα ιδρύματα όπου απ οτι εχω μάθει κάποιοι 'διαχειριστές' εκεί, κάνουν οτι θέλουν. Θέλω να ξέρω οτι πραγματικά βοήθησα, έπιασε τόπο η προσφορά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εχω δει απο το απόγευμα σήμερα την φωτογραφία μου αυτη, αναδημοσιευμένη σε άλλο μπλογκ χωρίς αναφορά πηγής.
    Μια στοιχειώδης ευγένεια θα ηταν να ζητηθεί άδεια αναδημοσίευσης και να αναφερθεί η πηγή της εικόνας.
    Φυσικά και δεν ειναι αποδεκτή η αναφορά ως πηγη "το Ιντερνετ". ΤΟ Ιντερνετ δεν παράγει εικόνες ούτε θέματα, αυτά τα παράγουν άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι εικόνες που φέρνουν συνειρμικά τα Χριστούγεννα είναι αντιφατικές.
    Μα ζί με πολλούς μελαγχολώ και γω και αλήθεια δεν ξέρω τι μπορεί να βοηθήσει επί της ουσίας ώστε η δυστυχία να γίνει λιγότερη

    Υ.Γ.Καιρό έχουμε να τα πούμε έτσι γιατί κάπως επικοινωνούμε νομίζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μπορεί να είναι και ναρκομανής Γιάννη.
    Συνήθως αυτοί χρειάζονται ένα γλυκό και ένα hamburger.
    Πολύ φοβάμαι ότι τα ρούχα θα τα πουλήσει ή θα του τα κλέψουν.
    Όπως και να το δεις το θέμα, είναι παλιοκατάσταση, αν σκεφτείς ότι τα 2 στα 10 παιδιά είναι πάμφτωχα και το μόνο σίγουρο είναι ότι η φτώχεια θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ax.. κι αυτοί όπως κι εμείς.. υπάρχουν για να ευπηρετούν κάποιες σκοπιμότητες.. κι εγώ νομίζω ότι τους εκμεταλεύονται νταβατζίδες.. αλλά ευτυχώς δεν έχω πέσει πάνω σε κανέναν.. γιατί δε ξέρω τι θα έκανα.. αν έκανα κάτι θα ήταν επιηκώς άσχημο.. κι αν δεν έκανα δε θα μπορούσα να κοιμηθώ το βράδυ.. :(
    την καλησπέρα μου :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σε αυτό που αποκαλόυμε «γιορτές» με τον χαρακτήρα που δόθηκε τα τελευταία χρόνια με τους Σαντα Κλαουσηδες και τζιγλ μπέλς, δεν μπου αρέσει. Αλλά με συγκίνησε η ευαισθησία σου. Αυτό έχει σημασία πλέον. Κι ας εχει γίνει σκληρός ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εδώ και αρκετά χρόνια έτσι γυρίζουμε με το Γλάρο μου... με τσαντες ρούχα και τρόφιμα. Μέχρι πίτες από αυτοχέδιο φούρνο (κοινό βαρέλι ήταν) φάγαμε, που μας κέρασαν από ευχαρίστηση οι Κούρδοι που κοιμούνταν σε χαρτοκιβώτια σε μια πλατεία σε μια πάροδο της Πειραιώς, όπου τους είχαν παραπεταμένουs.
    ΔΕΝ λύνεται έτσι όμως το πρόβλημα Τζονάκο, κάτι πρέπει να γίνει με αυτούς τους δυστυχείς που τους εκμεταλλεύονται

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ποιος να δωσει βοηθεια σε ποιον σε αυτην την χωρα;; Ξερεις ποσο ευαισθητη ειμαι σε αυτα τα θεματα, αχ βρε Γιαννη!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λίγα σχόλια για το θεμα αυτο μια και θέλω να προχωρήσω σε ενα άλλο και μετά σε ενα ακόμα πιο σημαντικό.

    meril ειδικά τα Χριστούγενα οι εικόνες ειναι πιο χαρακτηριστικές, ισως πιο συναισθηματικά φορτισμένες για όλους μας.
    Ναι, εχουμε καιρό να τα πούμε, ετσι κι αλλιώς εχουμε όντως καλή επικοινωνία όποτε κι να τα πούμε, να σαι καλά.

    mariana ισως και να ειναι πιός ξέρει ; Αν του δώσεις χρήματα ισως πάει να αγοράσει μία δόση κάτι. Ισως το φαγητό να ειναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. κoulpa θα φτιάξω λικέρ, είπαμε.
    Να πω την αλήθεια, όποτε βλέπω νταβαντζήδες τους παίρνω χαμπάρι απο μακριά, συνήθως. Κι αλλάζω δρόμο.
    Δε θελω να χω σχέση με τη δυστυχία που αυτοί εκμεταλλεύονται.
    Και δεν ξερω να θα ηταν σοφό απο ερους σου να την πέσεις σε κάποιον απο αυτούς.

    ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΕ οι σαντακλάουδες και οι τζινγκλμπέλλες εινα κατι ξένο προς την ελληνική κουλτούρα και όνειρό μου ειναι να κάνω Γιορτές σε κάποιο χωριό που γιορτάζουν όπως ήξεραν πριν 100 χρόνια.
    Με εντυπωσιάζει που έπιασες το τι με έκανε να βάλω αυτο το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γλαρένια το να προσφέρεις αληθινή χαρά σε κάποιους να τους κάνεις να νιώσουν λιγο άνθρωποι, ειναι κάτι καταπληκτικό.
    Και συμφωνώ, οτι με ενα φιλοδώρημα η ενα δώρο δεν λύνεται το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ξέρω , εχεις δείξει την ευαισθησία σου Πατατούλα και ειμαι κι εγω ετσι ανήμπορος πολλές φορές να κάνω κάτι για να βοηθήσω.
    Εκατοντάδες καθαριστές τζαμιών στα φανάρια, ζητιάνοι και πωλητές μπιχλιμπιδιών σε τριγυρίζουν όπου πάς και τους λυπάσαι, αλλα πόσα να κάνεις, για πόσους ; Για όλους ; Δεν γίνεται. Και ποιος να βοηθήσει ποιόν πιά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ντρεπόμαστε εμείς και συμπονούμε- ως οφείλουμε ως άνθρωποι- κι εκείνοι που θα έπρεπε να ντύσουν και να στεγάσουν τους μόνους ανθρώπους.....δεν προλαβαίνουν γιατί ετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα (τους).

    Καλησπέρα Τζονάκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τζονάκο είσαι ευαίσθητη ψυχούλα, ότι μπορούμε να κάνουμε για τους γύρω μας είναι καλό αρκεί να μη κάνουμε κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γεια σου Τζόνυ,

    Πράγματι για μερικούς δεν έρχονται γιορτές. Το κρύο είναι αφόρητο γι αυτούς που αναγκάζονται και μένουν έξω αυτές τις μέρες ειδικά εδώ στο Βορρά. Την περασμένη Παρασκευή βγήκα από την pub να προλάβω το μετρό (περίπου12μιση το βράδυ) και το ασθενοφόρο έπαιρνε 2 άστεγους που μάλλον δεν έβγαλαν τη νύχτα. Ο καθένας όπως μπορεί να βοηθάει. Μπορεί ποτέ να μην είναι αρκετό, αλλά δε μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω από αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Βάσσια έγραψες στο σχόλιό σου οσα σκέφτομαι. Ακριβώς όμως.
    Κι ύστερα λένε οτι το blogging ειναι απρόσωπο, μα δεν ειναι τόσο. Ειναι η ευκαιρία να δεις οτι και άλλοι σκέφτονται όπως εσύ. Φιλιά.

    ΕΥΑ με καλομαθαίνεις :) Ειμαι όντως απο παιδί καλόψυχος σε βαθμό υπερβολικό θα 'λεγα. Ομως σήμερα πρέπει να επιβιώσω και το προσπαθώ, άσχετα που κάποιες εικόνες σαν αυτήν με κάνουν και κλαίω μέσα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. NdN ... τι να πώ ;
    Οτι εκει έξω υπάρχει πόλεμος ;
    Οτι υπάρχει εξαθλίωση τόση που εγω κι εσυ φαινόμαστε βασιλιάδες μπροστά τους ;
    Τι να πώ ; Να βοηθήσω, βοηθάω ήδη και θέλω να πίανει τόπο η βοήθειά μου.
    Να σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τζονάκο το καταλαβαίνω ότι είσαι πολύ ευαίσθητο και καλό παιδί, και μ΄αρέσει να σε καλομαθαίνω γιατί τ΄αξίζεις. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

-πες οτι θες αλλα να σέβεσαι τους άλλους συνομιλητές-
Δεν συνηθίζω να απαντάω σε μη μπλόγκερς κρυμμένους πίσω απο σκέτο λογαριασμό google. Θα τα σβήνω.
Α, και είμαι υπευθυνος ΜΟΝΟ για οσα λεω... δεν ειμαι υπευθυνος για οσα καταλαβαινεις.
ΤΖΟΝ παπαρολόγος.

Tweet

Related Posts with Thumbnails

Do not clopy

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape