Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Ευνομία .... και μετά άλλαξες πλευρό.

Εγραψα σχετικά με την "ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ" και εκει φαίνεται καθαρά οτι πολλοί πολιτικοί και wannabe δημόσιοι άρχοντες δεν τήρησαν όλοι τον νόμο ή όλον τον νόμο.
Ο νόμος αυτός υποχρέωνε να έχουν δηλώσει έσοδα και δαπάνες  όλοι οι υποψήφιοι περιφεριάρχες, δήμαρχοι και σύμβουλοι. Ομως δεν ηταν σαφής ως προς το ποιό χρονικό περιθώριο έχουν οι υπόχρεοι να υποβάλλουν τα στοιχεία τους. Οι δε ποινές που προβλέπονταν ηταν ενα χάδι ... εως το πολύ 30.000 ευρώ πρόστιμο.
Εκπτωση αξιώματος σε εκλεγέντες προβλέπεται μόνο αν χρηματοδοτήθηκε κάποιος απο άλλον που ειναι ιδιοκτήτης τηλεοπτικού καναλιού, ραδιοφώνου, κλπ.
Δεν αναφέρεται ο νόμος σε πλαφόν δαπανών, πχ αν ο υποψήφιος εχει βάλει 100 αφίσες, πρέπει να δηλώσει 100 και ενα ελάχιστο ποσόν δαπάνης.
Δεν αναφέρεται τι θα συνέβαινε αν πριν τις Εκλογές μετρούσε κάποιος 145 αφίσες.
Προφανώς υπονοεί οτι πρέπει να τον καταγγείλει ο κάποιος αυτον που δεν δήλωσε τις 45 στις δαπάνες του. Επώνυμα. Ναι, για να μπλέξει μετά ο ίδιος προσωπικά. Και να βγει και φταίχτης.
Μια και λέμε για αφίσες, εχω εδω φωτο χτεσινή απο ενα δρόμο στην Ηλιούπολη Αττικής.

Εικονίζεται ο υποψήφιος του Πασοκ κ.Βαλασσόπουλος.
Ομως κάποιοι φίλοι του site illegalsigns.gov.gr, μας ενημερώνουν οτι αυτού του είδους οι πινακίδες ειναι παράνομες.
Παρεμπιπτόντως το site αυτο κάνει καλή δουλειά. Χρήσιμη. Οι παράνομες πινακίδες πρέπει να φύγουν.

Και αν φταίει ο δήμαρχος που του παραχώρησε τον χώρο, τότε στην επόμενη φωτογραφία γιατι βλέπουμε άλλο ενα πανό του ίδιου υποψηφίου που βάσει νόμου σχετικού με τις εκλογές, απαγορεύεται ;
Αυτά τα πανό ειναι αναρτημένα εδω και ενα μήνα παντού.


Λεπτομέρεια : Ακριβώς δίπλα απο το παράνομο πανό του ενός, ειναι μια  πινακίδα τύπου ρακέτας, όπου εικονίζεται ο ίδιος ο δήμαρχος.
Αμα πάς και τα δεις μαζι, ειναι σαν να λέει ο δήμαρχος : Μη φοβάσαι, μαζι παρανομούμε, δεν θα μας κάνουν τίποτα, εγω σε αφηνω να παρανομήσεις κι εσυ θα μεσολαβήσεις στην κυβέρνησή σου να μη με μαλώσουνε.


Οι πολίτες συχνά καλούνται να ψηφίσουν επιλέγοντας κάποιον για δήμαρχο.
Αν το κριτήριο ηταν η νομιμότητα, τότε ποιον να ψηφίσουν απο τους δύο ;

Αυτα τα μικρά παραδείγματα παραβατικότητας δείχνουν καθαρά οτι είτε τον Γιώργο τον γράφουν κανονικά είτε εκείνος δεν ξέρει τι γίνεται και ακόμα ηχεί στ' αυτιά μας το σύνθημά του : ΕΥΝΟΜΙΑ ... ας εφαρμόζονταν τουλάχιστον οι νόμοι. Για όλους.

14 σχόλια:

  1. Εκεί λοιπόν ξεκινά το κουβάρι του βασικού προβλήματος της χώρας. Την αδυναμία δηλαδή των υπηρεσιών να λειτουργήσουν. Η νόμιμη διαδικασία είναι η εξής. Η δημοτικές υπηρεσίες οφείλουν να καταγράψουν την παράβαση να προχωρήσουν σε αποξήλωση της πινακίδες και να στείλουν σε διαφημιστή (την εταιρεία εκμετέλευσης της πινακίδας) και διαφημιζόμενο (εν προκειμένης τους δημάρχους) τα αντίστοιχα πρόστιμα.

    Το πρόβλημα είναι ότι καμιά δημοτική υπηρεσία (η νομαρχία) δεν το κάνει αυτό προεκλογικά. Στην Ιταλία που για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν κάθε χρόνο εκλογές το κράτος τους δεν κατέρρευσε γιατί πολύ απλά συνέχισε να λειτουργεί ανεξάρτητα των πρωθυπουργών, υπουργών, δημάρχων κ.τ.λ

    Στην Ελλάδα αυτό είναι το ζητούμενο. Η συνέχεια του κράτους και η ανεξάρτητη λειτουργία του που θα αδιαφορεί αν αυτός που έκανε την παράβαση είναι ο νυν δήμαρχος ή ο υποψήφιος.

    Ανάλογα περιστατικά όπως στην Ηλιούπολη συμβαίνουν παντού στην Ελλάδα από δημάρχους όλων - μα όλων - των χρωμάτων και αυτό είναι κάτι που πρέπει εμείς οι πολίτες να αλλάξουμε. Μια αρχή θα ήταν να μάθουμε ποιος ευθύνεται για πιο πράγμα και στην συνέχεια να ελέγχουμε την εξουσία καθ΄όλα την διάρκεια της θητείας της.

    Συγχαρητήρια για το post τζον :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μόνο που έκανες σχόλιο μετά απο κανα χρόνο και βάλε Παναγιώτη, αυτο λεει πολλά για μενα προσωπικά.
    Απο κει και περα πραγματικά ετσι όπως το λες ειναι, δεν εφαρμόζονται διαδικασίες, νόμοι, τίποτα !
    Οτι νά'ναι !
    Και όποιον πιάσουν και αν τον πιάσουν ποτέ.
    Οποιος κάνει μιά βόλτα σε Άλιμο, Αργυρούπολη, Αγ.Δημήτριο, Δάφνη, Υμηττό, Ελληνικό, Γλυφάδα, ισως και Βύρωνα που όλοι αυτοι οι δήμοι ειναι γειτονικοί, δεν θα δει το χάλι της Ηλιούπολης.
    Ακόμα όποιος κάνει μια βόλτα στην εφαρμογή "Διαφάνεια" του ΥΠΕΣ μπορεί να δει τα έσοδα και δαπάνες των υποψηφίων.
    Ας μου πεί κάποιος πόσες αφίσες υποψηφίων ειναι δηλωμένες.
    Οι παράνομες, ειναι δηλωμένες ;
    Γιατι δεν παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα το Κράτος, να τους επιβάλλει έκπτωση αξιώματος για τις παρανομίες ;
    Γιατι πρέπει εγω σαν πολίτης να το καταγγείλω και να με πουν και ρουφιάνο και να βρώ και μπελά απο τυχόν τραμπούκους των καταγγελόμενων ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιάννη αυτό είναι δουλειά της τοπικής αυτοδιοίκησης που κοιμάται ύπνο βαθύ εδώ και χρόνια. Ειδικά στο θέμα των πινακίδων φήμες για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι πολλών δημάρχων για χρόνια είναι πολύ έντονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν μπορώ να το καταλάβω...πως κάποιος πάει και ψηφίζει όλους αυτούς τους υποψήφιους εκείνων των κομμάτων που με πασα δόξα και χωρίς αιδώ, μας έφεραν σε αυτό το χάλι..πώς μπορώ να εμπιστευτώ εκείνον που μου λέει οτι θα με νοικοκυρέψει όταν συνυπογράφει με τους ανοικοκύρευτους και τους κλέφτες...

    τζον τζον...μου έλειψες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tzonako καλησπέρα! Σε μερικούς Δήμους η κατάσταση πράγματι έχει ξεφύγει. 'Ολα όμως είναι θέμα νοοτροπίας και αντίληψης για τα πράγματα. Κάποιοι υποψήφιοι δεν έχουν καταλάβει ότι ο ψηφοφόρος δεν πείθεται πια από αυτού του είδους τις ασχήμιες και επιμένουν με... σημαίες και με ταμπούρλα!! (Διάβασε αφίσες και πανό) Ο νόμος είναι σαφής και θα πρέπει να εφαρμοστεί, η υπακοή όμως θα πρέπει να πάψει να είναι αποτέλεσμα επιβολής ή φόβου, αλλά συνειδητή επιλογή. Εκεί νομίζω ότι πονάει το σύστημα. Αν μάλιστα πέσουν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα τότε θα ξεσηκωθεί το σύμπαν κατά της κυβέρνησης για παρεμπόδηση της ... διακίνησης των ιδεών. 'Ετσι αντιλαμβάνονται κάποιοι στις μέρες μας την ελευθερία και τη δημοκρατία, ως ρύπανση κι ασχήμια. Πολλά έγραψα, μη συγχύζομαι γιατί αύριο έχουμε και εκλογές!!! Καλή ψήφο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάλλον είσαι ρομαντικός Γιάννη. Δεν υπάρχει ούτε ένας ξεκάθαρος νόμος στην Ελλάδα.
    Πως θα αλλάξει η νοοτροπία της διαφθοράς και της ασυδοσίας τόσων χρόνων;
    Καλό βράδυ Γιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν δεν εφαρμόζουν τους νόμους αυτοί που νομοθετούν ή και υπηρετού την πολιτεία, ποιος περιμένουμε να το κάνει;

    Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και η επιλεκτική εφαρμογή τους, αυτό είναι ακόμη πιο αντιδημοκρατικό.

    Καλησπέρα
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kι όμως, αυτός εξελέγη δήμαρχος ...
    Αραγε θα κληθεί να πληρώσει τα πρόστιμα, τόσο αυτός όσο και ο απερχόμενος ;
    Αν όχι, τότε πώς απαιτούν απο τους πολίτες να ειναι νομοταγείς ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα πάρω με τη σειρά να απαντήσω στα σχόλια σας.

    Παναγιώτη όντως η τοπική αυτοδιοίκηση τείνει να γίνει αυτό που θυμόμαστε κάθε 4 χρόνια. Εδω εχουν ευθύνες και τα κόμματα, τα οποία φουλάρουν τους δήμους με "δικά τους παιδιά" και στήνουν μία φωλιά κομματικών συμφερόντων αλλα και διαπλεκόμενων με ενορίες, εργολάβους κλπ κλπ.
    Απο πότε εχεις να δεις δημόσιες ψηφοφορίες σε κάποιο Δήμο για ενα θέμα που αφορά την πόλη ;
    Οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα απο πελώρια δημοτικά συμβούλια γεμάτα αντεγκλήσεις και ύβρεις μεταξύ των συμβούλων και τελικά ο έχων την πλειοψηφία προχωρά.
    Εχεις διαβάσει πρακτικά δημοτικών συμβουλίων ; Διάβασε και θα καταλάβεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. cook κι εμένα μου έλειψες πολύ :)
    Μη χάνεσαι.
    Αντι να μας πείσουν για το διαφορετικό που θα φέρουν, οι υποψήφιοι προτάσσουν ενα βιογραφικό γεμάτο κομματικές δάφνες.
    Απο κει και περα δεν μπορώ να ειμαι σίγουρος οτι θα υπηρετήσουν την νομιμότητα, αφου δείχνουν σαφώς την αδιαφορία τους γι αυτήν.
    Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ξυπνήσει. Αποκοπή απο τους κομματικούς δεσμούς για πάντα.
    Ευτυχώς απ οτι ειδα πολλοί ηταν οι ανεξάρτητοι που εξελέγησαν, σαν ενα ηχηρό χαστούκι στις κεντρικές κομματικές αποφάσεις.
    Αυτοί δικαιούνται και να πανηγυρίσουν κάτι περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευάγγελε το σχόλιό σου λέει πολλά και σωστά, δεν εχω να προσθέσω παρα το ότι επαυξάνω +100 λοιπόν.
    Η παλιά μόδα με τα σημαιάκια, ταμπούρλα και πανηγύρια με κομματικούς μονόλογους πρέπει να πάνε στον κάδο του παρελθόντος.
    Ο συμπολίτης μας που δεν ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο, πονάει και αυτός το ίδιο τον τόπο του, ζει ενα λεπτό πιο πέρα απο εμάς και θα ζει αγωνιώντας, δεν μπορεί την ίδια ώρα τα κόμματα να αποφασίζουν για τον τόπο του για λογαραισμό του και όλων.
    Καλη εβδομάδα φιλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. mariana οπως εχω γράψει κι αλλού, ας με πούνε ρομαντικό. Εγω ξέρω οτι εχω δίκιο, αλλα η ποδοσφαιρικού τύπου νοοτροπία θάβει κάθε φωνή.
    Για να αλλάξει η νοοτροπία πρέπει εμείς οι ίδιοι να επιμείνουμε να εφαρμόζονται οι νόμοι, να μην επιτρέπουμε στους τοπικούς άρχοντες την παραβατικότητα εως ασυδοσία που περνάει ατιμώρητη.
    Μάλιστα τελικά κάποιοι εκλέγονται κιόλας.
    Αναρωτιέμαι, αν πέσουν πρόστιμα, θα τα βάλει απο την τσέπη του ο κάθε παραβάτης ή θα τα ρίξει στα δημοτικά τέλη και θα τα πληρώουμε κιόλας εμείς ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βάσσια πρώτοι εκείνοι πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα.
    Αν ο πολίτης βλέπει εκείνους να παρανομούν, του δημιουργείται η εντύπωση οτι μπορεί και εκείνος να το κάνει και να περάσει ατιμώρητος και να βγει και μάγκας απο πάνω.
    Αυτη η νοοτροπία πρέπει να πάψει.
    Θα την πάψουμε εμείς, δεν θα περάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χτες πήγα να ψηφίσω.
    Φυσικά και πήγα.
    Η αποχή δεν ειναι άποψη.
    Εκει γύρω στα εκλογικά τμήματα, τριγύριζαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι μοιράζοντας χαμόγελα.
    Αναρωτιέμαι αν πετύχω κάποιον απο αυτούς ΣΗΜΕΡΑ στο δρόμο, αν θα μου χαμογελάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

-πες οτι θες αλλα να σέβεσαι τους άλλους συνομιλητές-
Δεν συνηθίζω να απαντάω σε μη μπλόγκερς κρυμμένους πίσω απο σκέτο λογαριασμό google. Θα τα σβήνω.
Α, και είμαι υπευθυνος ΜΟΝΟ για οσα λεω... δεν ειμαι υπευθυνος για οσα καταλαβαινεις.
ΤΖΟΝ παπαρολόγος.

Tweet

Related Posts with Thumbnails

Do not clopy

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape