Δευτέρα 18 Ιουνίου 2007

Πλωτή μονάδα αφαλάτωσης, παγκόσμια πρωτιά.


Ελληνική είναι η πρώτη παγκοσμίως πλωτή μονάδα αφαλάτωσης, που θα λειτουργεί στη θάλασσα ανοικτά της Ηρακλειάς, που ανήκει στα Κυκλαδονήσια άγονης γραμμής. Η πλωτή ανεμογεννήτρια έχει το πλεονέκτημα ότι τοποθετείται σε μεγάλη απόσταση από τη στεριά, εκεί που η ταχύτητα του ανέμου είναι πολύ μεγαλύτερη και σταθερή. Σύντομα αρχίζει η κατασκευή άλλων τριών πολύ μεγαλύτερων πλωτών ανεμογεννητριών, 3πλής παραγωγικότητας. "Θα εγκατασταθούν στη Σύμη, στην Αμοργό και σε κάποιο κυκλαδονήσι και θα παράγουν από 200 κυβικά μέτρα νερό, η κάθε μία" αναφέρει στα «Νέα» της Δευτέρας ο Ν. Βατίστας, μέλος της Oμάδας Διαχείρισης της ανεμογεννήτριας. Η ελληνική κατασκευή, που ονομάστηκε Υδριάδα, συμβάλλει στην κάλυψη της ζήτησης νερού στα νησιά με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και με πολύ χαμηλό κόστος. Ωστόσο, όταν αυξηθεί η τουριστική κίνηση και οι ανάγκες ύδρευσης, είναι πιθανόν να χρειαστεί και πάλι τροφοδοσία του νησιού με τα γνωστά νερουλάδικα, τα οποία πωλούν το νερό προς 10 ευρώ το κυβικό ( !!! ) Σημειώνεται ότι, εφεδρικά και επικουρικά έχει εγκατασταθεί και φωτοβολταϊκό σύστημα, ενώ η μονάδα είναι αυτόνομη και δεν είναι απαραίτητη η σύνδεσή της με δίκτυο της ΔΕΗ. Oι πλωτήρες της εξέδρας είναι ειδικά σχεδιασμένοι ώστε να επιτρέπουν τη λειτουργία της ανεμογεννήτριας ακόμη και με άσχημες καιρικές συνθήκες, έτσι η παραγωγή πόσιμου νερού είναι συνεχής. Η Υδριάδα αποτελείται από τέσσερις περιφερειακούς κυλινδρικούς πλωτήρες και έναν κεντρικό, συνδεδεμένους με μεταλλικό δικτύωμα, σε μια γεωμετρία που ελαχιστοποιεί την επίδραση των κυμάτων. Η κατασκευή έχει το ύψος μιας πολυκατοικίας 10 ορόφων, ζυγίζει 150 τόνους και κόστισε 2,8 εκατ. ευρώ. Οι υπεύθυνοι του έργου εκτιμούν ότι το κόστος των επόμενων πλωτών ανεμογεννητριών δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 700.000 ευρώ, και αυτό επειδή το πρωτότυπο είναι πάντοτε ακριβότερο.
Πηγές : tanea.gr, in.gr
Συγχαρητήρια και να που και κάποιες σπάνιες φορές έχουμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία στην Τεχνολογία. Το μόνο που πρέπει τωρα να γίνει ειναι να συνεχιστούν τέτοιες ευχάριστες εκπλήξεις :)

6 σχόλια:

  1. Μπράβο μας! Εξαιρετικά ενδιαφέρον...
    Θα λυθεί το πρόβλημα γενικώς.
    ΄Οσον αφορά την Αργολίδα, είχε συζητηθεί παλαιότερα η δια της αφαλάτωσης λύση του υδρευτικού προβλήματος της περιοχής. Νομίζω πως οι λόγοι που δεν υλοποιήθηκε ήταν καθαρά οικονομικοί.

    Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Να δούμε αν στο μέλλον φτιάξουν ειδικές ανεμογεννήτριες για να διαλύσουν τη μαλακία που εμφανίζεται στην Ελλάδα. Πήξαμε πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαι στην Τρίπολη το συζητάνε για αφαλάττωση, αλλά κοστίζει τρελλά...( τα προγράμματα των επιδοτήσεων πάλι κοντεύουν να λήξουν και τα λεφτάκια κάθονται μόνα κι έρημα...σνιφ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίο... τεχνολογικά σπάνιο θα έλεγα... δεν είχα ξανακούσει για κάτι τέτοιο, αν εξαιρέσεις αντιστοιχες μοναδες που καλύπτουν τις αναγκες μιας φρεγάτας.

    -Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εντάξει, να μην λέμε μόνο τα κακά και στραβά σε αυτο τον τόπο, μιά στο τόσο γίνεται και κάτι καλό.
    Και μπορούμε πολλά ακόμα να κάνουμε αλλά..... δε βαριέσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άμα θέλουμε μπορούμε (που λέει και η Αργυρένια) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

-πες οτι θες αλλα να σέβεσαι τους άλλους συνομιλητές-
Δεν συνηθίζω να απαντάω σε μη μπλόγκερς κρυμμένους πίσω απο σκέτο λογαριασμό google. Θα τα σβήνω.
Α, και είμαι υπευθυνος ΜΟΝΟ για οσα λεω... δεν ειμαι υπευθυνος για οσα καταλαβαινεις.
ΤΖΟΝ παπαρολόγος.

Tweet

Related Posts with Thumbnails

Do not clopy

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape